Kiekko-Vantaa palasi voittokantaan Peliittojen kustannuksella

Aaro Peltonen oli yksi vantaalaisvoiton takuumiehistä.
Tikkurilan keskiviikkoillassa nähtiin sekavahko ja pelillisesti köyhä Mestis-kamppailu, kun kokoonpanomuutoksien kourissa jälleen paininut Kiekko-Vantaa kohtasi sarjajumbo Heinolan Peliitat. Lopulta erikoistilannepelaamisessa selkeästi paremmin skarpannut kotijoukkue nappasi täyden pistepotin numeroin 4-1 (1-0, 1-1, 2-0).

Tasakentällisin etenkin kotijoukkueen peli oli koko ottelun ajan hyvin hapuilevaa, ja systemaattinen hyökkäysten rakentelu tuntui olevan lohipaidoille hyvin vaikeaa. Vantaalaisyleisö on kauden mittaan tottunut näkemään aggressiivisen ja taistelevan Kiekko-Vantaan kotikaukalossa, mutta tänään joukkue teki ainoastaan minimimäärän töitä, mikä toisaalta heikkoa vastustajaa vastaan kantoi kolmen pisteen voittoon.

− Viidellä viittä vastaan meidän pelaamisemme oli tänään heikkoa. Toisaalta olimme ottelupalavereissa puhuneetkin, että panostamme tänään erikoistilanteisiin, totesi Kiekko-Vantaan päävalmentajaksi kotiutunut Jami Kauppi.

Ottelun avauserä oli kaksijakoinen, sillä ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan peli säilyi kohtuullisen tarkkailevana ja tasaisena, mutta toisen kympin aikana vierasjoukkueen tuska ja mailan puristus näkyi lukuisina jäähyinä. Ottelun ensimmäisestä tilastomerkinnästä vastasi Joni Haverinen, joka esiintyi tänään ensimmäistä kertaa lohipaidassa Sportista siirtymisensä jälkeen. Haverinen nappasi kaksiminuuttisen huitomisesta ottelun neljännellä peliminuutilla, mutta rangaistuksen jälkeen kokosi peliesityksensä ja jatkoi perusvarmasti koko loppuottelun ajan.

Isännät rankaisivat heinolalaisten loppuerän jäähyilyt ajassa 14.45, kun kovalla tunteella ja tahdolla koko illan esiintynyt Otso Rantakari iski lohipaitojen johtomaalin Kalle Moision ja Henrik Koiviston syötöistä juuri, kun Peliittojen Risto Mattila pääsi rangaistusaitiosta. Moision syöttö maalitilanteessa oli oivaltavuudessaan maailmanluokkaa, ja Rantakarilla oli helppo työ viimeistellä johtolukemat.

Peliitat ei ottanut rangaistuksesta opikseen, vaan heinolalaiset ottivat erän lopussa vielä kaksi rangaistusta. Varsinkin alivoimalla otettu joukkuerangaistus väärästä vaihdosta oli tyhmyydessään vertaansa vailla. Kiekko-Vantaa ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään tilaisuuttaan toisen maalin muodossa, vaikka esimerkiksi Aleksi Rekosella olikin jo tyhjä maali edessään.

Toisen erän tasapaksu pannukakku

Toisessa erässä peli aaltoili ajoittain päästä päähän, ja joukkueilla ei ollut hallitusta kiekkokontrollista tietoakaan. Kotijoukkueen ykköskenttä Artem Iossafovin johtamana sai vyörytyksiä aikaan heinolalaisten maalille, mutta useat Kiekko-Vantaan yrityksetkin jäivät väkinäisiksi. Vantaalaisyleisö haukkoi henkeään erän puolessavälissä, kun Joonas Alanne taklasi rajusti Iossafovia keskialueella. Lohipaitojen ykköspyssy jätti muutamat vaihdot toisessa erässä väliin, mutta palasi vantaalaisten iloksi loppuerässä kaukaloon.

Toinen erä näytti jo hetken valoisalta heinolalaisvinkkelistä katsottuna, kun vieraiden Ville-Matti Koponen purjehti läpi lammasmaisesti puolustaneen vantaalaismiehistön ja viimeisteli rystypuolelta vieraiden tasoitusmaalin ajassa 25.01.

Peliittojen hermokontrollin pettämistä ja tuskaisaa kokonaistilannetta kuvasi kuitenkin hyvin Henri Mannisen ottama keskialueen turha koukkausjäähy, jonka aikana kotijoukkue siirtyi 2−1-johtoon ajassa 37.03. Maalin viimeisteli Iossafovin laukauksen paluukiekosta ykköskenttään nostettu Micke-Max Åsten, jolla oli helppo työ ujuttaa kiekko maaliviivalta tyhjiin. Manninen kruunasi hölmöilynsä soittamalla suutaan Kiekko-Vantaan johtomaalin jälkeen, minkä takia hänet passitettiin istumaan vielä kymmenen minuutin käytösrangaistusta.

Peliittojen pelaajat alkoivat muutenkin Kiekko-Vantaan maalin jälkeen kuumentua, ja esimerkiksi Jesse Häkkisellä oli useasti asiaa Kiekko-Vantaan Kalle Moisiolle. Toisaalta Häkkinen oli keskiviikon heinolalaismiehistössä sikäli poikkeus, että häntä näytti jopa taistelu pisteistä kiinnostavan.

Peliitoista ei löydy ratkaisijaa kolmannessa erässä

Ottelun kolmannessa erässä odotusarvona oli Peliittojen loppukiri ja taistelu ottelun tasoihin tuomiseksi. Odotusarvo kuitenkin petti, sillä sama haluton surffailu jatkui vierasjoukkueen osalta myös ottelun kolmannessa erässä.

Mikko Lahtelan johtama kakkosketju oli ainoa vieraiden kentällisistä, joka sai jonkinlaista painetta kotijoukkueen päätyyn, mutta kyseisenkin vitjan ratkaisuyritykset olivat ponnettomia ja hyvätkin paikat kilpistyivät viimeistään koko ottelun upeasti pelanneeseen vantaalaisvahti Aaro Peltoseen. Muutaman heikomman ottelun jälkeen Peltonen palasi hienosti tasolleen ja työskenteli vuorenvarmasti estäen heinolalaisten tasoitusyritykset.

Kolmannen erän puolenvälin jälkeen tunteet nousivat (viimein) pintaan, kun Peliittojen Miika Heikkilä oli saamassa estämisrangaistusta. Pillin soidessa vantaalaisten Moisio taklasi Peliittojen puolustajaa, minkä vuoksi Moisio sai äkkiä niskaansa kolme valkopaitaa. Ottelun erotuomaristo löysi tilanteesta estämisjäähyn lisäksi rangaistavaa väkivaltaisuudesta Moisiolle ja Peliittojen Petr Stloukalille.

Ottelun lopullinen ratkaisu ja heinolalaisten selkärangan katkaisija syntyi ajassa 56.32, kun Rekonen viimeisteli 3-1-johtomaalin ylivoimalla Rantakarin ja Haverisen syötöistä. Haverisen viivalaukaus kimposi päädystä Rantakarille, joka syötti edelleen vapaassa paikassa seisoneelle Rekoselle, joka iski viimeisen naulan Peliittojen arkkuun. Jo tätä ennen isäntien Antti Pehkonen oli kolistellut heinolalaismaalin ylärimaa.

Kirsikaksi vantaalaisten pistekakkuun jäi Moision tyhjiin viimeistelemä 4−1-maali.

Erikoistilanteet mietityttivät valmentajia

Tasakentällisin joukkueet eivät pelillisesti ihmeitä tarjonneet, joten valmentajatkin löysivät ottelun ratkaisun paikat erikoistilanteista.

− Kyllä erikoistilannepelaaminen oli tänään se tekijä, joka erotti meidät Kiekko-Vantaasta. Emme pystyneet hyödyntämään omia ylivoimiamme hyvin paineistetun vantaalaisalivoiman takia, totesi Peliittojen valmentaja Lauri Merikivi.

Jami Kauppi löysi heikkoon tasakentällispeliin syitä myös kokoonpanokarusellista. Kiekko-Vantaan paidassa ei tänään viilettänyt esimerkiksi viime peleissä edukseen esiintynyt Matti Lamberg.

− Meillähän nämä kentät elävät, eikä pelaajilla välttämättä ole yhteistä kokemusta.

Peliitat jatkaa taisteluaan pudotuskarsintoja vastaan seuraavaksi päävastustajaansa SaPKoa vastaan perjantaina kotiottelun merkeissä. Kiekko-Vantaa puolestaan lähtee Itä-Suomeen kiertueelle, ja pelaa perjantaina Hokkia vastaan Kajaanissa.