LeKi murensi Kiekko-Vantaan pudotuspelihaavetta

Aleksi Luhtalampi oli LeKin voiton takuumiehiä.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen sarjajumboksi vajonnut Kiekko-Vantaa oli Lempäälän Kisan isäntänä varsin ponneton ottelun alusta loppuun saakka. Organisoidusti ja maltilla pelannut LeKi luisteli rikkonaisessa ottelussa lohipaidat nurin loppujen lopuksi melko selkein 1-4-lukemin.

Vantaalaisryhmittymälle tappio oli jo kahdeksas perättäinen, eikä lohipaitojen tuskaa voinut katsomossa olla aistimatta: mailaa puristettiin liikaa ja yksinkertaisten syöttökuvioidenkin toteuttaminen oli toisinaan ylivoimaisen vaikeaa.

Toisaalta joukkue on siirtoikkunan umpeutumishetkillä kokenut rajuja kokoonpanomuutoksia, joten yhteisen juonen löytyminen kokemattomalla miehistöllä voi eittämättä viedä aikaa. Sitä tosin Kiekko-Vantaalla ei enää hirveästi ole. Matkaa pudotuspeliviivaan vantaalaisilla on edelleen viisi pistettä.

Päävalmentaja Jami Kauppi jaksoi kaikesta huolimatta nähdä valoa vantaalaisten kriisiputken päässä.

− Tappioiden määrä vaikuttaa, mutta emme anna tappioputkelle osaa päivittäisessä tekemisessä. Emme aio luovuttaa.

Joukkueet aloittivat ottelun hyvin tunnustelevasti, ja maalipaikat olivat ensimmäisessä erässä harvassa. Kummallekin joukkueelle hyökkäyssiniviivojen voittaminen tuntui olevan erittäin hankalaa, ja tuloksena nähtiinkin lukuisa määrä rännikiekkoja ja hyökkäyspelin rakentamista päätykiekkojen kautta.

Kiekko-Vantaa näytti antavan pelin näennäishallinnan suosiolla LeKille, joka tosin ei vielä ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana onnistunut hyödyntämään tilaisuuksiaan.

Erän kenties paras tekopaikka siunaantui noin seitsemän minuutin kohdalla LeKin Matias Simontaipaleelle, joka pääsi Kiekko-Vantaan Nico Nurmikannan hölmöilyjen jälkeen puolittaiseen läpiajoon. Kiekko-Vantaan maalissa koko ottelun miehekkäästi esiintynyt Jani Kautto veti kuitenkin tilanteessa pidemmän korren.

Ensimmäisen erän mitäänsanomattomuudesta kertoo osaltaan se, että maalivahdit joutuivat torjuntatöihin erän aikana vain yhdeksän kertaa: Kiekko-Vantaan Kautolle torjuntoja kertyi kuusi ja vantaalaisyleisölle hyvinkin tutulle LeKi-vahti Aaro Peltoselle kolme.

LeKi rikkoi kuparisen ja otti komennon

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä saatiin pöytäkirjoihin lopulta ajassa 23.14, kun Kisan Jimi Santala sai kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Vantaalaisylivoima muodostui kuitenkin farssiksi, sillä kotijoukkueen sijaan maalinteossa onnistuisikin vantaalaisylivoiman aikana vierasjoukkue LeKi.

Kiekko-Vantaa menetti kiekon kohtalokkaasti hyökkäyssiniviivalla, minkä ansiosta Markus Jokinen ja Tomi Iso-Mustajärvi pääsivät alivoimalla hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Hyökkäyksen päätteeksi Jokinen viimeisteli taululle LeKin 0-1-vierasjohdon ajassa 24.18.

− Avausmaalin merkitys oli tänään tosi iso, totesi LeKin päävalmentaja Juha Juujärvi.

Kauppi oli avausmaalin merkityksestä samaa mieltä.

− Ensimmäisen maalin päästäminen alivoimalla koski joukkueeseen. Sen huomasi vaihtopenkillä.

LeKi sai alivoimamaalista aimo annoksen pelirohkeutta ja energiaa, ja pelin hallinta siirtyi lempääläläisille. Vierasjoukkue pääsi lohipaitojen keskialueen sumpun läpi yhä useammin ja useammin.

Hallinta tuotti tulosta toisen maalin muodossa ajassa 31.16, kun Kiekko-Vantaan Robin Saari menetti kiekon kriittisellä hetkellä omalla puolustusalueella. LeKi sai kiekonmenetyksen jälkeen aikaiseksi rajun pyörityksen, jonka päätteeksi Antti Mäkilä pääsi tuikkaamaan tarkalla rannelaukauksella Aleksi Luhtalammen syötöstä 0-2-lukemat.

Luhtalammen johtama ykkösketju oli muutenkin koko ottelun ajan viihdyttävää seurattavaa ja alati vaarallinen vantaalaispäädyssä.

− Neljä kentällistämme olivat tänään tasapainossa, mutta Luhtalammen kentällinen aivan erityisesti, summasi Juujärvi.

Kiekko-Vantaa heräsi liian myöhään

Kolmas erä uhkasi muuttua neppailuksi, kun ennen erän puoltaväliä koko ottelun pirteästi esiintynyt Roope Ranta iski lukemiksi jo 0-3 tulisella rannelaukauksellaan aloituspisteiden välistä. Syöttöpisteet osumaan saivat illan toisen syöttönsä saalistanut Iso-Mustajärvi ja Miro Hovinen.

LeKi esitteli tänään Ilveksestä lainalla olevan ja yleisesti ottaen pirteäsi esiintyneen Mikke Levon, jonka kohtalona tosin oli tunaroida kiekko omalla alueellaan alimpana miehenä Kiekko-Vantaan Edgar Lukjanoville, joka kiitti saamastaan lahjasta napauttaen Vantaan mukaan peliin ajassa 51.50.

Lohimiehistö sai kuin saikin aikaiseksi hyvän loppukirin, jota tosin edesauttoi Kisan saama rangaistus väärästä vaihdosta ajassa 56.43. Onnikaan ei kuitenkaan auttanut Kiekko-Vantaata vapautumaan kurimuksestaan, sillä tolppaa lähemmäksi eivät Vantaan Oskari Hämäläinen ja Nico Nurmikanta kolmannessa erässä päässeet.

Ottelun viimeinen minuutti muodostui tapahtumantäyteiseksi, kun ensin LeKin Valtteri Järviluoma viimeisteli tyhjään maaliin ottelun 1-4-loppulukemat. Vielä ottelun viimeisellä sekunnilla Kiekko-Vantaan turhautuminen sai päätepisteensä, kun joukkueen kultakypärä Joel Lehtinen hölmöili itselleen ison rangaistuksen laitataklattuaan rumahkosti LeKin Simontaivalta.

Kokonaisuutena vierailijat voivat olla tyytyväisiä kurinalaiseen ja kärsivälliseen esitykseensä. Myös maalivahtipeli oli etenkin Kiekko-Vantaan loppukirin aikana uomissaan. LeKi jatkaa otteluitaan seuraavan kerran perjantaina Lempäälässä Mikkelin Jukureita vastaan.

− Siellä oli muutama iso torjunta Peltoselta, ja niitä tarvittiin, painotti Juujärvikin.

Kiekko-Vantaalle sen sijaan hyvät neuvot tulisivat tarpeeseen, sillä sisukkaasta yrittämisestä huolimatta tulos jää ottelusta toiseen laihanlaiseksi.

− Kaikenlaisia ketjukoostumuksia kokeiltiin, tässä haetaan koko ajan sitä kokonaiskokoonpanoa, tuumi Kauppi.

Lohipaidatkin jatkavat Mestis-otteluita perjantaina, kun huipputärkeässä ottelussa KeuPa tulee vierailemaan Tikkurilassa.