Kalakukko mätäni Tikkurilassa

Mestiksen kärkikamppailusta ei tullut ennakoidun tiukkaa ja tasaista kiekkopeliä, vaan Kiekko-Vantaa murskasi KalPan peräti numeroin 10-1. Kuopion kalakukkomiesten eväät olivat pilaantuneet pahasti ja Tikkurilassa nähtiin kovin yksipuolista kiekkoilua.

Avauserän ensiminuuttien perusteella ehti jo näyttää siltä, että ottelua tulisi hallitsemaan KalPa, ei suinkaan Kiekko-Vantaa. Peli pyöri vantaalaisten päädyssä ja avausosuma oli useaan otteeseen jo huulilla. Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi oli jo ottamassa aikalisää, mutta yllättäen ensimmäinen maali tehtiinkin KalPan Ari Luostarisen taakse puolustaja Thomas Heinrichsin toimesta.

- Olimme valmistautuneet hyvin ja meillä oli alla hyvä, tasainen vääntö Kuopiossa ja loistava KooKoo-ottelu, kertoi KalPan valmentaja Mika Pieniniemi.

Heinrichsin maalin jälkeen ottelu sitten kääntyikin täydelliseksi Kiekko-Vantaan hallinnaksi ja KalPa romahti kuin korttitalo hirmumyrskyssä. Vain pari minuuttia ensimmäisen osuman jälkeen seurasi jatkoa, kun ottelussa hattutempun tehnyt Heikki Löfman viimeisteli ensimmäisen osumansa Heinrichsin mainion, röyhkeän nousun jälkeen.

Pieniniemen ottama aikalisäkään ei auttanut KalPan peliotteita, vaan Kiekko-Vantaa puhalsi päälle täydellä höyryllä. Erän kolmannesta maalista vastasi jälleen Löfman hienon ylivoimakuvion päätteksi. Matias Schantz pysäytti kuopiolaisten rännipurun ja kierrätti kiekon Aki Kauppiselle. Kauppisen yllättävä syöttö takatolpalle tuli suoraan Löfmanin lapaan ja tämä sai viimeistellä tyhjiin.

6-0, hyvä olla

Toiseen erään tultaessa odoteltiin KalPan nostavan pelitempoansa ja pyrkivän mukaan kamppailuun. Toisin kuitenkin kävi, Kiekko-Vantaa tekaisi parissa minuutissa kolme lisämaalia ja ottelu oli ratkaistu.

Erän ensimmäinen syntyi ylivoimalla, jälleen tyylikkään kuvion päätteeksi. Samuli Jalkanen piti kiekkoa ja antoi puolustajatoverilleen Jukka Hakkaraiselle syötön viivalle. Suora lyöntilaukaus ei olisi Luostarista yllättänyt, mutta Petja Pietiläinen oli oikea-aikaisesti maalin edessä ohjaamassa kiekon verkon perukoille.

Seuraava osuma kuvasikin hyvin KalPan tohelointia. Todella heikon ottelun pelannut maalivahti Luostarinen sähläsi ja sotki maalin edessä pyörinyttä kiekko niin kauan, että Tomi Mäki rauhassa viimeistelemään tyhjään rysään. Kiekko-Vantaan kuudennessa näkyi jo vierailijoiden turhautuminen, merkkauspeli oli kertakaikkisen käsittämätöntä. Petteri Linnonmaa kieputti puolustuksen sekaisin ja ujutti kiekon helpohkosti maaliin kylmiltään tulleen Eero Kilpeläisen haaroista sisään. Kuopiolaisjuniorin ura Mestis-tasolla alkoi mahdollisimman huonosti.

Lisäosumia erässä nähtiin vielä kolme kappaletta ja summerin törähtäessä valotaululla loistivat vantaalaisia mairittelevat 9-0-lukemat. Pietiläinen teki toisen maalinsa, kun HPK:sta lainalla oleva Tatu Miettinen ei jaksanut pitää miestään. KalPan viime kauden luottomies oli kaukana omasta tasostaan koko ottelun ajan. Linnonmaa sai tililleen myös toisen osuman tyylikkään läpiajon onnistuttua nappiin. Viimeisestä maalista vastasi Kiekko-Vantaan Jokeri-ketju. Tomi Mäki taklasi puolustajan ulos tilanteesta ja Tommi Hannus ja Ilari Filppula saivat rauhassa juonia yhdeksännen osuman.

KalPan ryhtiliikettä

Kolmas erä olikin sitten sitä tasaista ja tiukkaa vääntöä, jota pelistä odoteltiin. Pieniniemi oli palannut alkuperäisasetelmiin erätauolla, ketjut olivat samassa muotissa kuin avauksessa ja Luostarinen palasi maalille. Kokonaisuutena erä oli KalPan lievää hallintaa, mutta osansa tuohon pelin tasoittumiseen oli myös vantaalaisten motivaation puutteella. 10-0-lukemissa suurin himo lisäosumiin on jo hävinnyt.

Aivan erän avaushetkillä nähtiin Luostariselta jälleen iso moka. KalPa-vahti lähti maalin taakse pysäyttämään kiekkoa, mutta onnistuikin ohjaamaan sen suoraan Löfmanin lapaan, joka sai viimeistellä hattutemppunsa aivan rauhassa tyhjiin. Kovin kummallisia pelitapahtumia ei loppuerässä nähty, mutta KalPakin pääsi loppujen lopuksi rikkomaan kuparisensa. Jo useaan otteeseen vantaalaisten maalia vartioinutta Antti Niemeä hätyytellyt Matti Tiihonen karkasi erän toiseen läpiajoonsa ja puhkaisi hienon ottelun pelanneen Niemen nollapelin. Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi harmittelikin kovasti oman puolustuksensa löysäilyä, joka pilasi maalivahdin nollan.

Lumivyöry iski

Ottelun jälkeen valmentajien ilmeet olivat hyvin erilaiset, Pieniniemeä näytti ympäröivän musta ja synkkä pilvi.

- Päällimmäisenä mielessä on syvä harmi joukkueen puolesta. Kyllä tämä oli totaaliromahdus monella osa-alueella. Ensin se oli vain pieni lumipallo, joka sitten kasvoi isoksi lumivyöryksi, jota ei tuntunut pysäyttävän mikään. Kolmas erä oli sitten meiltä jo hyvää peliä ja toivottavasti siitä saatiin siemen seuraavaan ottelun, KalPa-valmentaja kertoi mietteliäänä.

- Alku oli eriskummallinen, ei päästy edes keskialueen ylitse. Sitten yhtäkkiä olikin yhdeksän minuuttia pelattuna ja peli oli 3-0. Lumipallo taisi olla märkä, kun siihen lumi tarttui noin hyvin. Luostariselle ei sattunut hyvä päivä ja sitten nuori poika joutui maaliin. Ylpeänä sai peliä katsella, kerrankin nauttia vaihtoaitiossa, Kauppi puolestaan kertoi ottelusta.

Kiekko-Vantaasta ei juuri epäonnistujia löytynyt, vaan kaikille voi vetää plusmerkinnän suorituksen perään. Erityismaininnan ansaitsee Heikki Löfman, jonka koko ketju oli mainiossa vireessä. Myös maalivahti Niemi pelasi hyvän ottelun ja olisi ansainnut nollapelin. KalPan riveistä ainoastaan maalintekijä Tiihonen oli pelipäällä.