Kiekko-Vantaa voittoon hallitsevasta mestarista

MESTIS / Raportti
Kiekko-Vantaa kohtasi kolmannessa kotiottelussaan Mikkelin Jukurit. Viime kauden finaalikaksikon ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella päättyi kotijoukkueen voittoon vierasjoukkue Jukureista, kotijoukkueen pienistä alkuvaikeuksista huolimatta.

Jo vajaan kolmen minuutin jälkeen mikkeliläiset pääsivät pelaamaan ylivoimaa, kun Kiekko-Vantaan Matti Luoma pistettiin istumaan kakkosta huitomisesta. Aluksi ylivoimapeli näytti hyvinkin sekavalta, eikä rytmiä millään löytynyt kiekon pompittua päästä päähän. Vaikkakin Jukureiden oli vaikeaa pitää kiekko hyökkäyspäässä, onnistui Matti Kuusisto ajassa 4:11 helpohkon näköisesti upottamaan kiekon Vantaan maalivahdin, Tomi Nymanin, selän taakse. Syöttöpinnat tästä maalista kuittasivat itselleen Petri Lehtonen, sekä paluun jukuripaitaan tehnyt Jani Väänänen.

Parin minuutin kohtuullisen tasaisen väännön jälkeen boksiin joutui vuorostaan jukuripelaaja Tuomo Jormakka, ja näin kotijoukkue Kiekko-Vantaalle tarjoutui ylivoiman myötä mahdollisuus tasoittaa ottelu. Kunnon ylivoimapyöritystä eivät vantaalaiset saaneet aikaiseksi, mutta pari hyvää maalintekoyritystä oli Tuomas Luotosella sekä Tappara-kasvatti Janne Jaakkolalla. Laukaukset menivät kuitenkin ohi tai yli maalin, ja pian Jormakkakin pääsi jäähyaitiosta takaisin jäälle.

Ensimmäinen erä jatkui tasaisena, melkeinpä tylsänä hieman yli puoleen erään, jolloin päätuomari Teemu Salmisen pilli soi jukurijäähyn merkiksi. Samuli Piiroinen passitettiin koppiin kahdeksi minuutiksi vastustajan mailan kiinnipitämisestä. Jukurien hyvästä karvauksesta johtuen Kiekko-Vantaa ei vieläkään saanut ylivoimapeliään toimimaan toivotulla tavalla.

Pian tämän jälkeen vielä Jukurit pääsi kokeilemaan ylivoimalla, mutta tuloksetta. Ylivoiman jälkeen avautui maalipaikkoja puolin ja toisin, mutta maalivahdit Nyman ja Mikael Vuorio pitivät selustansa tyhjinä.

Vantaa johtoasemaan jäähyjen värittämässä erässä

Toisen erän lukuisista jäähyistä ensimmäinen vihellettiin ajassa 1:59, ja jo toistamiseen Petri Pitkäjärvi joutui boksiin miettimään tekosiaan, tosin vain yhdeksän sekunnin ajaksi. Heti ylivoiman alussa kiekon haltuunsa saanut Antti Laakso syötti Petri Lehtoselle, joka laukoi kiekon maalin vasempaan ylänurkkaan ja kuittasi itselleen jo toisen tehopisteen tässä ottelussa. Tilanne alkoi näyttää kotijoukkueen kannalta melko pahalta.

Puhtia kuitenkin löytyi ja kiekko saatiin vikkelästi jukuripäätyyn. Maalin takana Matti Luoma taisteli itselleen kiekon ja sutaisi sen taaksepäin. Jukurimaalivahti Mikael Vuorio ei ollut aivan skarppina, vaan seikkaili maalin vierellä Tuomas Forssin napatessa kiekon maalin edustalla ja laukoessaan sen avopaikalta maaliin. Kavennuksesta selvästi piristynyt kotijoukkue tasoitti vain minuuttia myöhemmin, kun Matias Schantz nappasi kiekon hyökkäyspäässä Petja Pietiläisen 100-0 aloitusvoitosta ja laukoi maalia kohti. Vuorio torjui patjallaan, jonka jälkeen paluukiekosta Petteri Linnonmaa pisti reboundin sisään.

Jäähyjä toisessa erässä riitti. Jukurit pääsi ylivoiman makuun kolmesti, ja vaikka ylivoimapeli nyt jo toimi, ei maalia saatu aikaiseksi. Lähimpänä maalintekoa oli Jani Väänänen, joka laukoi kiekon oikeaan tolppaan.

Myös Kiekko-Vantaa pääsi pelaamaan viidellä neljää vastaan, mutta kotijoukkuetta ei onnistanut sen enempää kuin Jukureitakaan.

Erän lopussa Luoman onnistui yrittää maalintekoa. Kiekko pomppi ja pomppi Vuorion torjuessa sen kerta kerran jälkeen, kunnes Luoman kuti vihdoinkin upposi maalin perukoille 37 sekuntia ennen erän loppua. Yhtäkkiä tilanne olikin päälaellaan.

Siitä huolimatta, että Kiekko-Vantaa teki kolme maalia, kertovat maalivahtien torjunnat omalla kielellään erästä jotakin: Vuorio 5 torjuntaa, Nyman 12 torjuntaa.

Vantaan neljäs maali varmisti voiton

Kolmas erä alkoi ilmoituksella Jukurien maalivahdin vaihdosta. Viimeiset 20 minuuttia maalin suulla torjui Mikko Strömberg.

Erän alussa vieraat hallitsivat hiuksenhienosti ja ykköskentän hyökkääjät Antti Laakso, Petri Lehtonen sekä Jani Väänänen olivat hyvin esillä järjestäen maalivahti Nymanille tekemistä tasaisin väliajoin. Verkko ei kuitenkaan Nymanin selän takana heilahtanut (päätyverkkoa lukuunottamatta), ja Jukurit sai tyytyä hyviin yrityksiin.

Myös kolmannessa erässä rangaistuksia jaettiin kohtuullisen paljon. Näistä näyttävimpänä voidaan mainita jukuripelaaja Heikki Löfmanin selkään kohdistunut taklaus: Matias Schantzin lavasta lähtenyt roikkukiekko tavoitti keskialueella Löfmanin, joka kurottautui sitä kädellään ilmasta ottamaan. Tempaus päättyi mahalaskuun, kun Teppo Tuomanen taklasi Löfmania kovaa selkään, hankkien näin itselleen 2 minuuttia + automaattisen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen.

Toinen mainitsemisen arvoinen jäähy oli bantaalaisen sinikypärä Tuomas Nikoskelaisen suorittama laitataklaus. Tämä siksi, että juuri tuon kakkosen aikana Jukurit sai päälle hurjan ylivoimapyörityksen, joka sai vantaalaisyleisön haukkomaan henkeään.

Erän loppupuolella Tuomas Luotonen syötti kiekon Toni Mustoselle joka syötti sen edelleen Janne Jaakkolalle. Nuori ja taitava pelaaja teki pelin ehkä näyttävimmän maalin, varmistaen voiton ja kaksi pistettä Vantaalle. Vantaalaisyleisö villiintyi, paikalle saapuneet jukurikannattajat poistuivat paikalta.

Molemmat joukkueet saivat viritettyä pelaajansa vielä pariin hyvään maalintekoyritykseen, mutta maalitilanne säilyi ennallaan loppuun asti.

Kyseenalaisia jäähyjä ja ontuvaa ylivoimapeliä

Torstai-illan ottelusta jäi parhaiten mieleen jäähyjen runsaus; monia jäi viheltämättä, monet olivat kyseenalaisia ja keskustelua tuomarilinjastakin voisi jatkaa vaikka kuinka kauan. Jos pelaaja kiekon ilmasta otettuaan selvästi heittää sen puoli kenttää eteenpäin, eikö silloin ole rangaistuksen paikka? Päätuomari Teemu Salminen ei tänään ollut sitä mieltä Kiekko-Vantaan varakapteeni Jukka Hakkaraisen protestoinnista huolimatta.

Kiekko-Vantaan kompastuskiviä ovat aijemmin olleet liika viimeistely ja vähäinen laukominen maalia kohti. Nyt nämä murheet oli suurimmaksi osaksi saatu korjattua, mutta kunnon ylivoimapyörityksen aikaansaaminen jäi silti uupumaan. Myös Jukureilla oli havaittavissa ylivoimapeliä, jossa on parantamisen varaa.

Pelaajista esiin nostettakoon Kiekko-Vantaan nuori hyökääjä Janne Jaakkola. Viimeisen maalin tehnyt nuorukainen oli hyvin esillä ottelussa yrittäessään maalintekoa. Myös puolustaja Marko From pelasi erinomaisesti.

Jukuripelaajista Jani Väänänen sekä Petri Lehtonen ansaitsevat kunniamaininnat.

Sekä Kiekko-Vantaa että Jukurit jatkavat urakkaansa lauantaina: Kiekko-Vantaa Kokkolassa Hermestä vastaan ja Jukurit kotonaan Vaasan Sportia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle