Tusina täyteen Tikkurilan maali-illassa

Artem Iossafov oli yksi runsasmaalisen illan tähdistä.
Mestiksen revanssiviikonloppu käynnistyi Vantaalla Uudenmaan paikalliskamppailulla, jossa vastakkain ilotulittivat kotijoukkue Kiekko-Vantaa ja vierailija HCK. Värikäs ja ennen kaikkea maalien täyttämä ilta päättyi lopulta isäntien isäntien voittoon lukemin 7-5.

Ottelu oli alusta loppuun painajainen valmentajille ja maalivahdeille: puolustuspeli oli kummallakin joukkueella ajoittain luokatonta ja kokeneetkin puolustajat sortuivat junioritason virheisiin. Etenkin vierasjoukkue HCK:n toisen erän täydellinen romahtaminen sai vierasjoukkueen valmentaja Mikael Kotkaniemen ymmälleen:

− Toisessa erässä emme sitten olleetkaan paikalla. Intensiteettimme laski, ja vauhtia oli paljon enemmän kuin järkeä, selitti Kotkaniemi.

Kiekko-Vantaa osoitti voitollaan henkistä selkärankaa, sillä joukkue nousi kolmen maalin takaa-ajoasemasta voittoon ja pystyi ratkaisuihin kolmannen erän kriittisillä hetkillä. Kokeneet Artem Iossafov ja Semir Ben-Amor näyttivät esimerkkiä vantaalaisten taistelutahdosta läpi ottelun, ja heidän kunnianhimoinen asenteensa tarttui muihinkin lohipaitoihin.

Ylilatautunut Vantaa päästi HCK:n karkumatkalle

Illan kamppailun ensimmäiset vaihdot antoivat yleisölle tuntumaa tulevasta, sillä taklauspeli oli alusta alkaen paikallispelin edellyttämällä tasolla. Varsinkin kotijoukkueella tunnelataus pääsi välillä kiehumaan yli, ja taklaukset olivat huolimattomia ja rangaistavuuden rajamailla.

Lopulta lohipaitojen Matti Järvinen saikin rangaistuksen laitataklauksesta ajassa 4.37. Vantaalaisten tilannetta ei helpottanut Iossafoville minuuttia myöhemmin tuomittu kahden minuutin rangaistus, kun hyökkääjän korkea purkukiekko painui suoraan HCK-päädyn päätyverkkoon.

HCK ei jättänyt kahden miehen ylivoimaansa hyödyntämättä. Tero Konttinen syötti siniviivalta vetopaikkaan luistelleelle Tomi Mustoselle, jonka voimakas lyöntilaukaus painui vantaalaisvahti Aaro Peltosen selän taakse. Vierasjoukkueen ylivoima oli ottelun avauserässä murhaavan tehokasta, sillä keravalaiset osuivat ylivoimalla vielä kaksi kertaa ensimmäisen erän aikana.

Avausmaalia seuranneessa vaihdossa nimittäin vierasjoukkueen kultakypärä Roope Rannan rannelaukaus upposi vantaalaismaaliin, ja ajassa 14.09 HCK sai vielä yhden ylivoimaosuman Tuomas Muhosen lauottua kiekon vantaalaispuolustajan jalan kautta maaliin Kalle Moision kärsiessä estämisrangaistustaan.

HCK:n ylivoima oli upeaa katsottavaa. Syötöt napsahtivat lapaan laadukkain lopputuloksin, eikä vantaalaisnelikko tai -kolmikko pysynyt millään keravalaisten syöttökuvioiden perässä. Tyhmistä jäähyistä Vantaa saa tosin syyttää vain itseään.

− Jäähyjä tuli paljon, eikä niihin tee mieli palata enää. Ollutta ja mennyttä, totesi Kiekko-Vantaan päävalmentaja Jami Kauppi.

Alivoimalla päästetyistä maaleista huolimatta Vantaa ei tasakentällisin ollut paljoakaan HCK:ta jäljessä, vaan esimerkiksi kotijoukkueen Järvisen johtama kakkoskentällinen sai aikaiseksi toistuvia painostusjaksoja HCK:n päätyyn. Viimeistely kuitenkin ontui, ja erätauolle lähdettiin kotijoukkueen kannalta surullisista 0-3-lukemista.

Vantaa iski viisi maalia neljääntoista minuuttiin

Kotiyleisön iloksi Tikkurilan jäähalliin luisteli toiseen erään täysin uudestisyntynyt ja virheistään oppinut Kiekko-Vantaa. Erän alun ylivoimapelin onnettomuudesta ja HCK-painostuksesta huolimatta Ben-Amor aloitti isäntien kirin runnomalla itsensä väkisin laidasta Richard Ullbergin maalille. Ben-Amor pystyi HCK-puolustuksen koukkimisesta välittämättä iskemään 1-3-kavennuksen siirretyn rangaistuksen aikana ajassa 25.35.

Siirretyn rangaistuksen aikana syntyi myös isäntien seuraava maali reilu kaksi minuuttia myöhemmin. Pirteästi koko ottelun pelannut Peter Tiivola nousi keravalaismaalille, ja Antti Pehkonen pääsi iskemään isännät maalin päähän keravalaisista.

Tiivola vastasi hetkeä myöhemmin illan erikoisimmasta maalista, joka oikeastaan kuvasi HCK:n puolustuksen tasoa melko hyvin. Tiivola voitti hyökkäyspään aloituksen ja kaikkien hämmästykseksi sai kävellä kaikessa rauhassa ohi keravalaisten sentterin ja puolustajien suoraan aloituksesta pahemmin estelyitä kohtaamatta. Lopulta Tiivola sai Ullberginkin harhautettua ja iskettyä tasoituksen.

Toisen erän lopussa joukkueet iskivät maaleja lähes käsipallotahtiin. HCK:n parhaisiin pelaajiin kuulunut Kristian Ruisma viimeisteli keravalaisille kaksi maalia, joista toisen ylivoimalla. Vantaalaisten toisen erän lopun maaleista vastasivat puolestaan Iossafov ja Sanghoon Shin, joka pääsi iskemään illan komeimman maalin Tiivolan syötöstä. Shin syötti keskialueella Tiivolalle, ja aloitti välittömästi spurtin kohti keravalaismaalia. Tiivolan syöttö napsahti tuulennopean korealaisen lapaan, ja tämä laukoi maalin suoraan syötöstä.

Kumpikin joukkue sai kokea toisen erän lopussa maalin jälkeisen vaihdon merkityksen, sillä sekä Shinin että Ruisman maalit syntyivät maalin jälkeisistä vaihdoista. Sekavan loppuerän jälkeen toiselle erätauolle päästiin lopulta tilanteesta 5-5.

Iossafov käänsi pelin lohipaidoille

Vieraiden käskyttäjä Kotkaniemi vaihtoi ymmärrettävästi toisen erän maalirallin jälkeen maalivahtia, kun Aleksis Ahlqvist luisteli tolppien väliin Ullbergin tilalle. Hetken maali-iloittelu näyttikin rauhoittuneen, sillä erän alku pelattiin kahteen ensimmäiseen erään verrattuna melko tarkasti ja hillitysti.

Taistoa oli käyty reilun 46 minuutin verran, kun HCK sai ratkaisun avaimet käsiinsä Mustosen päästyä läpiajoon. Täysin vapaasti vantaalaismaalille noussut Mustonen kuitenkin paukutti harhautustensa päätteeksi vain päätypleksiä, eikä hän onnistunut hetkeä myöhemmin sutimaan kiekkoa edes tyhjään maaliin avopaikasta.

Kun vieraille ei maistunut, kotijoukkueelle ja Iossafoville maistui. Koko pelin ajan tökkinyt vantaalaisylivoima sai viimein aikaan toivotun tuloksen varjojen mailla pelanneen Tomi Tuomiston koukkaamisjäähyn aikana ajassa 52.54. Kauniin ylivoimakuvion päätteeksi Iossafov paukutti lämärillään keravalaismaalin yläkulmaa ja siirsi vantaalaiset ratkaisevan tuntuisesti johtoon.

Todelliseen takaa-ajoon vierailla ei enää riittänyt paukkuja, ja Iossafovin viimeisteltyä kypärätemppunsa tyhjään maaliin olivat vantaalaisjuhlat valmiit alkamaan.

Oman pään virheet puhututtivat

− Kovavauhtinen ja intensiivinen ilta ja aikamoisten virheiden sävyttämä. Toisessa erässä peruspelaamisemme taso laski, ja sitä kautta alkoi reppu helähdellä. Ottelu ratkesi toisessa erässä, kun emme pystyneet jäädyttämään peliä, totesi Kotkaniemi ottelun päätteeksi.

Kiekko-Vantaan Kauppi kehui vastustajansa ylivoimaa ja omaa joukkuettaan:

− Ensimmäinen erä oli katastrofaalinen, sillä jäähyjä tuli niin paljon. Vastustajan ylivoimapeli on sarjan parhaita. Usko kuitenkin säilyi ensimmäisen eränkin jälkeen, ja täytyy nostaa hattua joukkueelle noususta. Kokeneet pelaajat tulivat esille ja loivat uskoa myös vaihtoaitiossa.

Uudenmaan paikallistaisto saa jatko-osan huomenna, kun joukkueet kohtaavat Keravalla.