Vantaa rankaisi Ahmoja jäähyilystä

Pelilliset hienoudet jäivät vähiin, kun Kiekko-Vantaa kuittasi odotetusti pisteet kotipelistään Hyvinkään Ahmoja vastaan maalein 6-2. Toisessa erässä Ahmat nousi kahden maalin takaa tasoihin, mutta sortui sen jälkeen jäähyilemään, ja loppu oli sarjajohtajan juhlaa.

Ottelun alku oli kovin vaisua ja sekavaa jääkiekkoilua. Ahmat oli pirteä ensimmäisissä vaihdoissaan ja loi alkuminuuttien parhaan maalintekopaikan, mutta Janne Lehtinen ei vapaasta paikastaan huolimatta onnistunut ohittamaan Kiekko-Vantaan maalia vartioinutta viime kauden seurakaveriaan Sami Heinosta.

Avauserän edettyä pidemmälle neljällä ketjulla Ahmojen kolmea vastaan hyökännyt Kiekko-Vantaa otti odotetusti ohjat käsiinsä ja tekaisi erän ainokaisen maalin. Vahvasti paitsiolta haiskahtanut hyökkäys päättyi Matias Schantzin laukaukseen, jonka poikkeuksellisesti hyökkääjänä pelannut Jukka Hakkarainen ohjasi Ahmojen maaliin ohi Patrick Machreichin.

Kiekko-Vantaalla oli avauserässä pari hyvää mahdollisuutta toisenkin maalin tekoon, mutta 11 kertaa erässä torjuneen Machreichin otteissa ei ollut moitittavaa. Kenties paras paikka oli Petja Pietiläisellä, joka laukoi suoraan syötöstä ylivoimahyökkäyksessä kolmella yhtä vastaan, mutta itävaltalainen venytti patjansa eteen.

Maaleilla sisään peliin – jäähyillä ulos

Erätauon jälkeen Kiekko-Vantaa näytti karkaavan, kun Hannu Väisäsen laukaus ahmapakki Marko Fromin jaloista yhdellä yhtä vastaan tilanteessa yllätti Machreichin, eikä Ahmojen Jani Tuominen onnistunut omassa paikassaan saamaan kiekkoa käytännössä tyhjään vantaalaismaaliin. Hyvinkääläisjoukkue pääsi kuitenkin peliin mukaan, kun ex-ahmalainen Petteri Linnonmaa tarjoili karmean harhasyötön omalla alueellaan suoraan Jukka Penttisen lapaan. “Juuso” pääsi kävelemään maalille ja laukoi ranteella 2-1-kavennuksen yläkulmaan.

Ahmojen hyvä ote kavennusmaalin jälkeen palkittiin tasoitusmaalilla 2-2:een, kun alkukauden pisteittä tahkonnut ex-vantaalainen Jan Eriksson onnistui livauttamaan maalin etukulmalta kiekon ohi Heinosen.

Hyvinkääläisten ilo tasoituksesta jäi lyhyeksi. Seuraavassa vaihdossa joukkueen kapteeni Olli Korkeavuori otti tuplajäähyn koukkaamisesta ja korkeasta mailasta, eikä sarjajohtaja jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Petri Pitkäjärvi tarjoili, ja puolustaja Mika Peltonen laukoi ylivoimalla siniviivalta kauden neljännen maalinsa.

Päätöserän alussa Ahmat hölmöili edellisen tv-pelin tapaan mahdollisuutensa jäähyilyyn. Joukkueen puolustajat ottivat reilun kolmen minuutin sisään neljä kaksiminuuttista, ja Kiekko-Vantaa pääsi tekemään neljännen maalinsa ylivoimalla. Ahmat jaksoi taistella kahden miehen alivoimalla hieman kolmatta minuuttia, kunnes Machreich ei enää ehtinyt Tuomas Nikoskelaisen suoraan Jukka Hakkaraisen syötöstä laukoman kiekon eteen.

Ahmatkin pääsi kokeilemaan ylivoimaa kertaalleen viimeisessä erässä ja sai peliä erikoistilanteen myötä hieman hallintaansakin. Kavennus jäi kuitenkin syntymättä, ja Kiekko-Vantaa iski loppuluvut 6-2:een kahdesta nopeasta hyökkäyksestä minuutin välein. Vauhdilla laidasta noussut Petri Pitkäjärvi kiersi itsensä tilanteesta ulos pelannutta Marko Fromia puolustajan tontilla paikanneen Jaakko Kolarin helposti ja ujutti kiekon etukulmasta maaliin. Heikki Löfman puolestaan päätti ylivoimahyökkäyksen laukomalla itse varsinaisen unelmavedon aivan maalin yläkulmaan.

Voitetaanko rangaistusaitiosta?

Ahmojen tilanne ei näytä hyvältä. Kokoonpanossa oli Tikkurilassa vain 15 kenttäpelaajaa, kun miehiä oli sivussa syystä jos toisestakin. Ahmat on saanut neljästä edellisestä pelistään ainoastaan yhden pisteen ja sarjataulukossa takana on enää Jää-Kotkat.

- Mielestäni onnistuimme valmistautumisessa hyvin. Kolme ketjullista saimme jätkiä mukaan, ja hyvä taistelu oli heiltä kaikilta, totesi Ahmojen valmentaja Janne Tormonen lyhyesti.

Tikkurilassa Ahmat otti seitsemän kaksiminuuttista vastustajaansa enemmän ja menetti näin jo toisen kerran peräkkäin voittomahdollisuutensa jäähyilyyn. Tormosen mainitsemaa taistelutahtoa pelaajilla on, ja sanonnan mukaisesti rapatessa roiskuu, mutta synonyymejä kova tsemppi ja suuret minuuttimäärät eivät saa olla. Jos taistelu ei pysy sääntöjen sisällä, siitä on voiton tavoittelussa kovin vähän hyötyä.

Harvoihin hyviin ahmakuulumisiin lukeutui se, että paljon arvostelua – aiheestakin – osakseen saaneen Patrick Machreichin syyksi takaiskuja ei voinut lukea. 40 kertaa kiekon eteen ehtinyt itävaltalainen torjui etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä useita vaarallisia tilanteita pitäen joukkuettaan pelissä mukana.

Keskushyökkääjä Juha-Pekka Loikaksen pelikielto näkyi Ahmojen ykkösketjun totuttua vaisumpana esityksenä. Miikka Jäsken ja Jukka Penttisen keskelle nostettu Janne Lehtinen ei pelannut huonosti, mutta ei ollut Loikaksen tapaan samalla aaltopituudella laitureidensa kanssa.

”Sementit jaloissa ja kädet betonia”

- Sementit jaloissa ja kädet betonia, oli kotijoukkueen valmentajan Jarmo Kaupin näkemys omiensa pelistä.

- Henkistä lukkoa yritetään avata. Kauheasti tuli taas virheitä ja vääriä ratkaisuja. Huomenna mennään sirkukseen hakemaan iloisuutta touhuun.

Kiekko-Vantaan parasta ketjua johti kookas keskushyökkääjä Mikko Ruutu, joka pelasi ensimmäisen pelinsä sitten Jokereiden viime kevään mestaruusjuhlien ja onnistui lähtökohtiin nähden mukavasti. Kauppi pitikin Ruutua todellisena apuna, sillä hänen myötään loukkaantumista kärsivä joukkue sai täydet neljä hyökkäysketjua jalkeille. Apu jää kuitenkin lyhyeksi, sillä maanantaina Ruutu pelaa jo SM-liigassa Jokereiden riveissä.

Polvivaivaisten Ari-Pekka Pajuluoman ja Henri Ekholmin lisäksi vantaalaisten riveistä puuttui HPK:n testissä oleva Teemu Kuusisto. Kaupilta ei ymmärrystä herunut hämeenlinnalaisille, jotka veivät joukkueen parhaan pistemiehen, mutta eivät kuitenkaan edes peluuta tätä.

- Ihmettelen HPK:n toimintaa. Mies on mieli maassa, kun ensin otetaan liigaan try outille ja luvataan peliaikaa, mutta kahdessa ottelussa saldona on ollut yhteensä neljä vaihtoa.