Alivoimamaalit TUTOn turma

Kaksi takaiskua ylivoimalla koitui TUTOn tuhoksi.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Sarjataulukon toisella sijalla majaileva TUTO joutui nöyrtymään vahvasti pelanneelle JYP-Akatemialle luokattoman ylivoimapelin seurauksena. Kaksi maalia alivoimalla iskeneet jyväskyläläiset pääsivät juhlimaan voittoa lopulta ansaitusti lukemin 4-1 (1-0, 1-1. 2-0).

Vaikean alkukauden kokenut JYP-Akatemia osoitti Jyväskylän lauantai-illassa, että joukkue ei ole sanonut vielä viimeistä sanaansa. Sarjataulukon hännillä olevat hurrikaaninutut taistelivat läpi ottelun urhoollisesti käyttäen omat tilanteensa tehokkaasti hyödyksi.

— Joukkueen ilme ja työmoraali on ollut sataprosenttinen ottelusta toiseen. Oikeita asioita kun tehdään, niin sitä kautta myös ansaitaan niitä maaleja ja pisteitä, tiivisti Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

Ottelun avauserässä tukun maalipaikkoja luoneiden turkulaisten ongelmaksi muodostui oma ylivoimapeli. Jyväskyläläiset onnistuivat pitämään turkulaiset pois vaarallisilta maalintekopaikoilta iskien samalla kaksi alivoimamaalia vastustajan verkkoon.

— Maalipaikat kun lasketaan, niin oikea joukkue kyllä voitti. Ylivoimalla toivoisi, että oma joukkue tekisi kaksi maalia eikä päästä niitä, summasi TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen ottelun kulun.

Onnistunut valmistautuminen avain onneen

Avauserä tarjosi yleisölle vauhdikasta ja rohkeaa jääkiekkoa ottelun ensisekunneista asti. Molemmat joukkueet käänsivät pelin nopeasti vastustajan päätyyn, eikä keskialueella ehditty juurikaan viettämään aikaa. Turkulaiset pääsivät ottelun alussa lukuisiin vaarallisiin laukaisupaikkoihin, mutta 15 kertaa ottelun avauserässä kiekon eteen ehtinyt Antti Lehtonen venyi loistaviin torjuntoihin kerta toisensa jälkeen.

Reilun 12 minuutin väännön jälkeen Akatemia onnistui iskemään ottelun avausmaalin, kun Joel Sundin terävä laukaus painui vastustamattomasti etuyläkulmasta verkon perukoille ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Hyvistä tilanteista huolimatta avauserässä ei nähty enää lisäosumia, joten isännät pääsivät viettämään taukoa johtolukemissa.

— TUTOlla oli eilen ottelu ja he pyrkivät myös tulemaan vahvasti otteluun. Tänään meillä onnistui valmistautuminen ja saatiin myös maalipaikkoja, mikä antoi uskoa heti alkuun, analysoi Ahvenjärvi ottelun avauserää.

Kolme pistettä Akatemialle palkinnoksi määrätietoisesta työstä

Ottelun toisessa erässä molemmat joukkueet hölläsivät hieman kaasujalkaansa. Rikkonaisen erän ensimmäinen maali nähtiin reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Nico Manelius pääsi laukomaan Tuukka Pulliaisen puhtaan aloitusvoiton jälkeen vierailijat tasoihin.

TUTO sai tasaisen erän päätteeksi vielä mahdollisuuden johto-osumaan ylivoimalla, mutta ainoastaan yhdeksän sekunnin alivoimapelin jälkeen Oula Palve pääsi siirtämään Topi Nättisen laukoman kiekon maaliin vieden jyväskyläläiset erätauolle taas johtoasemassa.

— Tänään oltiin rohkeita varsinkin alivoimalla. Me olimme koko ajan pelin sisällä eikä pelattu itseämme ulos. Rohkeus ja määrätietoisuus konkretisoituivat etenkin maalipaikoissa, kiitteli Akatemia-käskijä suojattiensa esitystä.

Kolmannessa erässä hurrikaaniryhmä onnistui toistamiseen alivoimalla maalinteossa. Tällä kertaa Palve tarjoili Nättiselle makoisan syötön, josta 19-vuotias hyökkääjä ei erehtynyt. TUTO ei onnistunut enää iskemään takaa-ajovaihdetta silmään, vaan Akatemia pystyi pitämään turkulaiset pois vaarallisilta maalintekopaikoilta.

Ottelun lopullisen ratkaisun iski Joel Sund illan toisella osumallaan reilu neljä minuuttia ennen päätössummeria.

— Meillä on erittäin vahva ryhmä, joka uskoo itseensä. Päämäärätietoisesti tehdään työtä koko ajan, niin onneakin alkaa tulla, totesi Ahvenjärvi tyytyväisenä.

Molemmat joukkueet pelaavat tulevan viikon keskiviikkona seuraavat ottelunsa. Akatemia saa kotiluolassaan vastaansa KooKoon ja TUTO matkustaa Vaasan Sportin vieraaksi Mestiksen kärkiotteluun.