Akatemia murskasi sarjakärjen

Hurrikaanimiehistö piti vaasalaiset otteessaan koko ottelun ajan.
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com
JYP-Akatemia onnistui kaatamaan ensimmäistä kertaa sarjakärki Vaasan Sportin yli vuoteen vakuuttavan esityksen päätteeksi. Toisessa erässä jo kolmen maalin johtoon karanneet jyväskyläläiset onnistuivat pitämään vaasalaiset takanaan lopulta selkein lukemin 6-2 (1-0, 2-1, 3-1).

Vaasan Sport ei ollut ollut viime aikoina suotuisa vastustaja Akatemialle, sillä hurrikaaninutut olivat päässeet juhlimaan vaasalaisten kustannuksella viimeksi yli vuosi sitten ennen illan ottelua. Keskiviikkona jyväskyläläiset onnistuivat menemään johtoon vajaan kahden minuutin taistelun jälkeen vieden ottelun nimiinsä lopulta selkein numeroin.

− Riittävästi tapahtumia oli tänään. Ylivoimaa, alivoimaa, taklauksia ja maalinedushässäköitä. Hyvää viihdettä yleisölle, summasi JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi illan tapahtumat.

Vaasalaiset lähtivät illan otteluun kolmen ottelun voittoputkessa, mutta Jyväskylän keskiviikkoillassa lukuisiin jäähyihin sortuneet vaasalaiset olivat vastaantulijoita.

− Jäätiin vähän jalkoihin ja vastustaja tuli niin lujaa kuin tiedettiinkin. Joukkueen valmistaminen ei mennyt varmaankaan tarpeeksi hyvin, harmitteli lyhytsanainen Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen.

Unelma-alku löi ensitahdit voitonmarssille

Akatemia sai otteluun unelma-alun, kun reilun puolentoista minuutin väännön jälkeen Matias Myttynen onnistui antamaan vastahyökkäyksen päätteeksi loistavan syötön puolustaja Olli Aitolalle, joka onnistui siirtämään kotijoukkueen johtoon kauden toisella osumallaan.

Maalin jälkeen vaasalaiset pääsivät hakemaan tasoitusta ylivoimalla, mutta useasta hyvästä tilanteesta huolimatta vierailijat eivät onnistuneet yllättämään Akatemian maalia vartioinutta Sami Rajaniemeä. Erän edetessä hurrikaaniryhmä pääsi yhä paremmin mukaan peliin, eikä nuorilla jyväskyläläisillä ollut pienintäkään ongelmaa vastata sarjakärjen haasteeseen.

− Jos asenne on pikkaisen vajaa valmistautumisessa, niin se tekee siitä aika paljonkin vajaan, pohti Sport-luotsi suojattiensa otteita.

Toisen erän sotkivat lukuisat jäähyt, joita jaettiin yhteensä seitsemän kappaletta. Pelaajien jäähyaitioon marssimisen ohessa erässä ehdittiin takoa myös kolme maalia. Reilun yhdeksän minuutin pelaamisen jälkeen Joose Antonen pääsi pyörähtämään vaasalaisten merkkausvirheen seurauksena vapaaksi onnistuen siirtämään oman irtokiekkonsa verkon perukoille.

Isäntien kolmatta maalia tarvittiin odottaa vain reilu kaksi minuuttia, kun Samu Markkulan loistava syöttö tavoitti ylivoimalla Riku Pitkäsen maalin edessä tuhoisin seurauksin.

Vakuuttavasti kaukalossa esiintyneet isännät päästivät vierailijat kuitenkin mukaan peliin, kun erää oli pelaamatta reilu neljä minuuttia. Alivoimalla ylivoimahyökkäykseen karanneet vaasalaiset onnistuivat rikkomaan kuparisensa, kun kultakypärä Samuli Kivimäen syöttö löysi Jere Laaksosen, joka jättänyt tätä tilaisuutta käyttämättä.

− Toinen erä oli erittäin laadukas. Ainoa kauneusvirhe oli, että alivoimalla Sport pääsi laadukkaaseen tilanteeseen ja teki siitä ansaitun maalin, analysoi Ahvenjärvi.

Kuudella maalilla voitetaan usein jääkiekko-otteluita

Kolmannen erän alkuun Sport säntäsi ryminällä kaukaloon ja ainoastaan Rajaniemen loistavat otteet pitivät isännät kahden maalin johdossa. Myös kolmannessa erässä pelaajat saivat istua jäähyaitiossa sydämensä kyllyydestä, mikä aiheutti runsaasti parranpärinää pelaajien ja valmentajien keskuudessa.

Hurrikaaninutut onnistuivat siirtymään reilun 10 minuutin väännön jälkeen jo kolmen maalin karkumatkalle, kun puolustaja Aleksi Salonen onnistui siirtämään viivasta tulleen laukauksen ohi Joonas Kuuselan. Lassi Kokkala onnistui luomaan uskoa vielä joukkueeseensa survomalla kiekon Akatemian maalin perukoille, mutta 45 sekuntia kavennusosuman jälkeen Henri Kanninen löi sinetin ottelulle.

− Pelin virtaus ja tilan poistaminen oli hyvää meillä tänään. Pystyttiin luomaan paikkoja, mutta myös tekemään niistä hyvällä prosentilla, totesi Akatemia-käskijä tyytyväisenä.

38 sekuntia ennen ottelun loppumista Kanninen pääsi vielä kaunistelemaan loppulukemia illan toisella osumallaan. Kolmen pisteen voiton myötä Akatemian ero kahdeksantena sarjataulukossa majailevaan K-Vantaaseen kaventui 10 pisteeseen. Tappiosta huolimatta vaasalaiset jatkavat turvallisen tuntuisesti sarjan kärjessä.

Joukkueet jatkavat kauttaan perjantaina, kun Sport saa kotiluolassa vastaansa Kajaanin Hokin ja Heinolan Peliitat matkustaa Jyväskylään vierailulle.