SaPKo antoi kaksi eteen - toisen erän ilotulitus kantoi silti voittoon

SaPKo haki pisteet Jyväskylästä maalijuhlan päätteeksi.
Kuva © Antti Varonen
JYP-Akatemia sai perjantai-iltana unelma-alun siirtyessään SaPKoa vastaan jo kahden maalin johtoon. Pässipaidat käynnistivät kuitenkin toisessa erässä ilotulituksen, joka kantoi lopulta rutiininomaiseen voittoon.

Ottelun alkuminuutit antoivat heti viitteitä perjantai-illan ottelun kokonaiskuvasta, sillä maalipaikkoja seurasivat lukuisat maalipaikat. Vierasjoukkue SaPKo käytti usein JYP-Akatemian puolustuslinjan selustaan jäänyttä tilaa hyväkseen, mutta yrityksen jäivät tuloksettomiksi lukuisista laukauksista huolimatta.

Sekä Dennis Saikkonen että Antti Leskinen olivat nopeasti täystyöllistettyjä. Kotijoukkueen veräjänvartija nollasi Casimir Jürgensin SaPKon kaksi vastaan yksi -hyökkäyksen päätteeksi.

Toisessa päässä Akatemia käytti tilaisuutensa hyväkseen heti seuraavassa vaihdossa, kun Aleksi Honka yllätti Leskisen kaukaa b-pisteen kaarelta.

Pelikellot pysähtyivät reilu kaksi minuuttia myöhemmin lukemiin 2-0, kun hurrikaanipaidat rankaisivat jälleen SaPKoa tehottomuudesta. Irtokiekon eteensä sylkenyt ja Riku Tiaisen maalintekoon vapauttanut Leskisen sai tarpeekseen, jolloin Aleksandar Georgijev luisteli huilivuoroltaan tolppien väliin.

Nopeiden takaiskujen jälkeen SaPKo tiivisti keskialueen sumppuaan ja pakotti siten Akatemian etenemään laitojen kautta kohti maalia irtokiekkojen toivossa. Vierasjoukkueen hankaluudet maalin edessä poikivatkin hurrikaaneille lukuisia läheltä piti -tilanteita.

SaPKo sai kuitenkin kaipaamansa palkinnon, kun Mikko Lahtela tulitti pelivälineen ensimmäisen kerran ohi Saikkosen. Esityön kavennukseen teki Samu Markkula, joka pelasi kaksi jyväskyläläispuolustajaa ulos tilanteesta syöttämällä kiekon sokkona takana olleelle Lahtelalle.

SaPKo pääsi rinnalle ja paineli ohi

Toisessa erässä joukkueet jatkoivat siitä, mihin avauserässä jäivät. Maalipaikat syntyivät edelleen liukuhihnalta, eikä kumpikaan saanut varsinaista kontrollia pelivälineestä ja sitä kautta pelistä.

Erän alkuminuuteilla kotijoukkueen 3-1-maalin esti enää vain tolppa, johon Georgijevin torjuma roikkukiekko kilahti. SaPKo puolestaan sai toisessa päässä Akatemia-puolustajat ongelmiin aktiivisella paineistuksellaan.

Pitkä, liki kahden minuutin pyöritys tuotti lopulta tulosta. Avauserässä peräti viisi kertaa laukonut Janne Kumpulainen osui vihdoin maalipuiden väliin. Siniviivalta lähtenyt kiekko kimposi useasti matkalla, mutta maaliin pikkumustan ohjasi Saikkonen itse.

Erän loppua kohden Akatemia joutui yhä entisestään puolustuskannalle SaPKo-hallinnan edessä. Joukkueen hyökkäyspeli kuihtui tuloksettomien pitkien syöttöjen myötä lähes olemattomiin.

SaPKo siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon, kun Viljami Wacklin täräytti kiekon maalin edestä ylähyllylle Paavo Ylipainon oivaltavasta syötöstä. Maalia edelsi Kumpulaisen läpiajo, jonka Saikkonen vielä torjui.

Hetkeä myöhemmin 2-0-lukemat olivat vaihtuneet jo 2-4:ään, kun Lahtela ohitti Saikkosen illan toisella osumallaan.

Päätöserä jatkui vauhdikkaana

Akatemia lähti päätöserään täynnä tulta ja tappuraa, mutta vailla varteenotettavaa takaa-ajosuunnitelmaa. SaPKon Tomi Wilenius paketoi illan jo ajassa 43.59 päättäessään näyttävän soolohyökkäyksen kauden 21. maaliinsa.

SaPKon kaikki neljä ketjua pyörittivät karusellia, mutta näyttävimmän sirkuksen kotijoukkueen kustannuksella loi Kumpulaisen, Wacklinin ja Patrik Virran muodostama kolmikko. Etenkin tehopisteittä jäänyt Virta säihkyi hyökkäyspäässä pedaten ketjukavereilleen useita tilaisuuksia maalintekoon.

Tuomaristo joutui ottelun viimeisillä minuuteilla turvautumaan toistamiseen illan aikana videotarkistukseen, kun Henri Niemen tulinen veto viuhui salamannopeasti kohti maalin takakulmaa. Tällä kertaa päätuomari Kristian Vikmanin käsi osoitti nopeasti keskelle.

Aika pelikellossa ei kuitenkaan osoittanut enää armoa kotijoukkueelle, vaikka jyväskyläläiset nostattivat katsojien sykettä vielä kerta toisensa jälkeen kavennusmaalin toivossa.