Jyväskylässä suli jää − Akatemialle voitto harjoitusjäähallissa

Joukkueet siirtyivät pelaaman ottelun lopun noin sadan metrin päässä olevaan harjoitushalliin.
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com
JYP-Akatemian ja SaPKon välinen kamppailu sai mielenkiintoisia piirteitä, kun Hippoksen jää sanoi sopimuksensa irti reilu kuusi minuuttia ennen ottelun päättymistä. 1179 katsojan ja pelaajien kohtaloksi muodostui ottelun loppuun vieminen harjoitusjäähallissa, jonka puitteet olivat erittäin mielenkiintoiset. Lopulta kolme pistettä jäi Jyväskylään lukemin 3-1.

Ottelun ajankohta ei ollut kaikista suotuisin yleisöryntäykselle, mutta tästä huolimatta JYP-Akatemian ja SaPKon välistä ottelua oli saapunut seuraamaan peräti 1179 katsojaa, mikä on yli tuplasti joukkueen yleisökeskiarvon. Yleisössä vilisi vaahtosammuttimen kokoisten katsojien lisäksi muun muassa iso kasa vaihto-opiskelijoita, joille Mestis-kiekko tarjosi Leijonia suuremman elämyksen.

Komea tapahtuma sai kuitenkin harmittavia piirteitä, kun reilu kuusi minuuttia ennen ottelun loppumista jäähän muodostui suuri aukko, josta pilkisti betonia. Ottelun viimeiset minuutit päädyttiin pelaamaan Hippoksen harjoitushallissa, joka tarjosi surkean jään lisäksi pelaajille alle kaksimetriset laitapleksit ja erittäin matalan hallin katon.

Suurilukuinen yleisö pääsi seuraamaan ottelun lopun hallin katon rajasta, mutta valitettavasti seisomapaikkoja oli vain murto-osalle katsojista.

− Yleisölle tietenkin aika erikoinen ottelu. Mahtavasti oli yleisöä tänään katsomossa, siitä kiitos meidän markkinointi- ja kehittämisjohtaja Petri Manniselle. Sitten vielä tämä episodi, että saatiin nopeasti järjestettyä peli toiseen halliin. Kaikki eivät tosin päässeet näkemään sitä tänään, harmitteli JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi erikoista episodia.

Irtokiekot ottelun ratkaisu

Ottelun alussa kaukalossa nähtiin kahden tasaisen joukkueen vääntöä ilman suurempia hienouksia. Savonlinnalaiset onnistuivat viettämään isäntien päädyssä pidempiä jaksoja, mutta vaarallisimmille maalintekopaikoille Akatemia ei pässipaitoja päästänyt.

SaPKon musta hetki osui avauserän puoleenväliin. Ensiksi Joonas Sammalmaa pääsi iskemään avausmaalin ylivoimalla Henri Auvisen laukoman kiekon irtopaloista. 21 sekuntia avausosuman jälkeen savonlinnalaisten laulumies Iiro Vehmanen tunaroi kiekon omalla siniviivalla hurrikaanipaidoille, jonka päätteeksi Joose Antonen pääsi käyttämään loistavaa laukaustaan tuhoisin seurauksin.

− Tänään Akatemia voitti tavalla, joka meillä piti olla. Vastustaja teki parista riparikiekosta maalit ja meillä ei niitä ollut tänään, tiivisti SaPKon päävalmentaja Janne Sinkkonen ottelun ratkaisun.

Pässipaidat eivät kuitenkaan jäätyneet takaiskuista. Avauserän jälkimmäinen puolisko vietettiinkin isäntien puolustusalueella, mutta SaPKon hallinnasta huolimatta viimeiset oivallukset jäivät puuttumaan. Mainiossa vireessä oleva Dennis Saikkonen joutui venymään avauserässä kiekon eteen peräti 14 kertaa, mutta savonlinnalaisten ruutitynnyrin vettymisen vuoksi erätaukoa lähdettiin viettämään hurrikaanipaitojen kahden maalin johtoasemassa.

− Ensimmäinen erä oli niin sanottua Hawaiji-kiekkoa. Pelattiin turhaan itsemme liian syvälle, ja SaPKo pääsi käyttämään niitä omia vahvuuksiaan ja kääntämään vahvasti pelaamistaan, pohdiskeli Ahvenjärvi.

Toisen erän alkuun Akatemia sortui jäähyilyyn, eivätkä pässipaidat jättäneet tätä tilaisuutta käyttämättä. Reilun kolmen minuutin väännön jälkeen Anssi Virkin siniviivaveto rikkoi vierailijoiden kuparisen tuoden savonlinnalaiset maalin päähän.

Takaiskun jälkeen jyväskyläläiset pääsivät otteluun paremmin mukaan, mutta vaarallisimmat maalipaikat jäivät kuitenkin uupumaan.

Ystävänpäivälle farssimaiset piirteet

Kolmannen erän alkuun Akatemia pääsi karkaamaan taas kahden maalin karkumatkalle, kun Henri Kanninen onnistui sutimaan Aleksi Salosen lähettämän laukauksen verkon perukoille.

Jyväskyläläiset olivat lähellä ratkaista ottelu erän puolivälin jälkeen, kun hurrikaaninutut pääsivät kahdesti kokeilemaan avopaikasta maalintekoa. Jani Kauton uskomattomat pelastukset pitivät pässipaidat kuitenkin vielä iskuetäisyydellä.

− Pelaajat olivat tänään valmistautuneet otteluun laadukkaasti. Pelaajien pitää olla valmiita jokaisessa vaihdossa ja jokaisessa erässä. Sitten vielä tuo kaikki muu, mitä tuossa ottelussa tapahtui lopussa, niin minkään ei saa antaa vaikuttaa pelaamiseen, kiitteli Akatemia-käskijä suojattiensa otteita.

Reilu kuusi minuuttia ennen ottelun loppumista jäähän muodostui suuri aukko. Pitkän pohdinnan jälkeen ottelu päätettiin viedä loppuun Hippoksen harjoitusjäähallissa, jonka puitteet eivät vastanneet ollenkaan Mestiksen tasoa. Ottelu sai mielenkiintoisia piirteitä, kun hallin katto oli erittäin matala, eivätkä laitapleksitkään yltäneet edes kahden metrin korkeuteen.

Ottelua päästiin kuitenkin jatkamaan harjoitusjäähallissa yllättävän nopeasti, minkä vuoksi suuremmalta farssilta vältyttiin. Ottelun loppuhetket vietettiin Akatemian päädyssä, mutta kovinkaan vaarallisia paikkoja pässipaidat eivät enää pystyneet luomaan. Loistavasti maalilla jälleen torjunut Saikkonen hoiti loput vierailijoiden lähentelyistä, joten tärkeät pisteet jäivät lopulta neuvostoaikaisen betonihallin uumeniin.

Joukkueet jatkavat kauttaan jo lauantaina, kun Akatemia matkustaa HCK:n vieraaksi Keravalle ja SaPKo saapuu Vaasaan testaamaan sarjakärjen kotivireen.