Siipirikkoinen Akatemia hyvästeli jumbopaikan LeKin kustannuksella

LeKin vieraspelaaminen on yskinyt pahasti.
Pahasti siipirikkoisena otteluun lähtenyt JYP-Akatemia osoitti, että nuoresta joukkueesta löytyy tarvittaessa myös leveyttä. Tehokkaan kolmannen erän ansiosta hurrikaaninutut onnistuivat voittamaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella kaksi ottelua putkeen LeKin kustannuksella lukemin 4-3 (0-1, 1-1, 3-1).

JYP-Akatemian lähtökohdat illan otteluun näyttivät lähes toivottomilta. JYPin Berliinin reissun ja nuorten maajoukkueiden leirien vuoksi jyväskyläläiset joutuivat lähtemään otteluun yli kentällisen avainpelaajiaan menettäneenä.

Alkukankeuden jälkeen nuoret hurrikaaninutut kuitenkin osoittivat, että joukkueesta riittää ratkaisuvoimaa siipirikkoisuudesta huolimatta.

− Me ollaan totuttu kopissa, että pelaajat vaihtuu. Me emme koe sitä ongelma, koska joukkue tietää, että sen iltainen kokoonpano on aina paras mahdollinen, pyöritteli JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

LeKille vieraspelimatkat eivät ole olleet viime aikoina suotuisia, sillä joukkue kärsi jo viidennen peräkkäisen vierastappionsa. Vahvasta avauserästä huolimatta vierailijat eivät onnistuneet ratkaisemaan ottelua paikoista huolimatta, ja lopulta hurrikaaninutut kirivät rinnalle ja ohi.

− Meillä ongelmana on ollut koko kauden tappaa näitä pelejä. Muutaman maalin johdossa oli hyviä paikkoja tehdä maali, mutta ei saatu niistä sisään. Aika samanlaisella kaavalla on menty viime aikoina, harmitteli Lekin päävalmentaja Jarkko Glad.

Hissuttelusta kuskin paikalle

Ottelun alussa näytti, että siipirikkoiselle Akatemialle olisi tulossa todella pitkä ja tuskainen ilta. Isännille tuotti avauserän ensiminuuteilla todella suuria vaikeuksia päästä kiekon kanssa pois omalta puolustusalueelta vierailijoiden iskiessä hanakasti kiinni kotijoukkueen puolustajiin.

Ottelun avausmaalia tarvittiinkin odottaa vain reilu viisi minuuttia, kun Aki Juusela pääsi pitkän painostuksen päätteeksi siirtämään rystylaukauksella vierailijat johtoon.

− Meiltä ensimmäinen erä oli vähän hissuttelua ja katseltiin, että mitäköhän tässä oikein tapahtuu. Valmius kaikilla pelaajilla ei ollut riittävän hyvä. Ei liikuttu kiekon kanssa, ei saatu syöttöketjuja aikaiseksi, eikä pidetty kiekkoa, analysoi Ahvenjärvi joukkueensa heikkoa avauserää.

Maalin jälkeen myös hurrikaaninutut pääsivät paremmin mukaan ottelun. Nopeisiin vastahyökkäyksiin luottaneet isännät pääsivät muutaman kerran iskemään vaarallisesti LeKin maalille, mutta vierailijoiden veräjänvartija Jarno Laitinen ei ollut yllätettävissä

Ottelun toisen erän alku noudatteli ensimmäisen erän kaavaa. Hanakasti karvannut LeKi loi heti erän alkuun hyviä maalintekopaikkoja, eivätkä hurrikaaninutut saaneet avauspeliään millään toimimaan. Reilun kahden minuutin toisen erän väännön jälkeen vierailijat onnistuivat toistamiseen maalinteossa, kun Otto Räty pääsi nousemaan viivasta ja kiertämään maalin ujuttaen kiekon varmasti verkon perukoille.

Maalin jälkeen hurrikaaniryhmä löysi ottelun punaisen langan. Vajaa seitsemän minuuttia ennen toisen erän päättymistä isännät pääsivät kokeilemaan minuutin verran maalintekoa kahden miehen ylivoimalla. Hyvistä paikoista huolimatta lempääläläisten maali oli kuin noiduttu.

− Toisessa erässä saatiin oikeasta rytmistä kiinni. Pikku hiljaa alettiin päästä paremmin kuskin paikalle, pohdiskeli Ahvenjärvi ottelun taitekohtaa.

Lopulta Akatemian uurastus myös palkittiin. Vajaa kaksi minuuttia ennen toisen erän päättymistä Joel Sund pääsi ylivoimalla käsiksi irtokiekkoon laukoen vastustamattomasti joukkueensa erätauolle maalin takaa-ajoasemassa.

Musta viisi minuuttia LeKin turma

Kolmannessa erässä jyväskyläläiset hakivat vimmatusti tasoitusta luoden lukuisia hyviä maalintekopaikkoja. Lopulta vajaa 12 minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä Kalle Saramäki onnistui onnekkaasti tuomaan joukkueensa tasoihin vierasjoukkueen luistimen kautta.

Lisää uskoa tasoitusosumasta saaneet hurrikaaninutut alkoivat luoda vastustamattomasti painetta vierailijoiden puolustuspäähän. Joukkueensa taisteluilmeen ruumiillistuma Saramäki onnistuikin vain vajaa kolme minuuttia edellisestä osumastaan siirtämään joukkueensa johtoon lähes nollakulmasta lähteneellä laukauksella.

− Kaksi erää pelattiin hyvin, mutta kolmannessa erässä meiltä loppui keskittyminen ja vastustaja iski paikoista, harmitteli LeKi-käskijä joukkueensa otteen menettämistä.

Lempääläläisten mustan viisiminuuttisen kruunasi Riku Pitkänen vajaa kahdeksan minuuttia ennen ottelun päättymistä. Valtteri Hotakaisen röyhkeän nousun päätteeksi kiekko jäi kuin tarjottimelle joukkueensa kultakypärälle, eikä Pitkänen tästä erehtynyt.

− Kolmannessa erässä uskottiin omaan työhömme ja käännettiin peliä nopeasti. Tänäänkin oli taidokkaita maaleja, mutta myös onnekkaita. Silloin kuin työmäärä on noin kova, niin silloin se onnikin ansaitaan, kiitteli Ahvenjärvi joukkueensa taistelumoraalia.

Vajaa seitsemän minuuttia ennen ottelun loppumista Lassi Mattila onnistui vielä tuomaan joukkueensa maalin päähän kahden miehen ylivoiman aikana. Vierailijat hakivat kavennusta vimmatusti vielä ilman maalivahtia, mutta uhrautuvasti taistelleet jyväskyläläiset eivät enää antaneet voiton valua sormiensa läpi. Voiton myötä Akatemia karisti sarjajumbon paikan jäsenistään joulutauolle lähtiessä.

Joukkueiden kausi jatkuu joulutauon jälkeen 28.12. lauantaina, kun LeKi matkustaa Keravalle HCK:n vieraaksi ja Akatemia kohtaa Savonlinnassa SaPKon Mestiksen jumbokamppailussa.