Keski-Suomen derby kiekkoa parhaimmillaan - KeuPalta täysi sulaminen

MESTIS / Raportti
Aitolan osuma takasi isännille kolme pinnaa.
Kuva © Antti Varonen
Hippoksella nähtiin sunnuntaina uskomaton draaman kaari, kun JYP-Akatemia ja KeuPa HT kohtasivat Keski-Suomen Mestis-derbyssä. KeuPa johti ottelua vielä kaksi minuuttia ennen loppua, mutta Akatemia nappasi kolme pistettä 2−1-lukemin.

Harva uskoi JYP-Akatemian nappaavan kolmea pistettä, sillä KeuPa HT johti ottelua yhdellä maalilla vielä kaksi minuuttia ennen päätössummeria.

Akatemia oli kaatua hurjavireiseen keuruulaisten maalivahtiin Petri Pitkäseen. Isännät löysivät kuitenkin tarvittavat lääkkeet Pitkäsen ohittamiseen ja nappasivat voiton 2−1-lukemin.

− Ei ollut ihan tavallista jääkiekkoa. Pitkiä pätkiä molemmissa päädyissä, luonnollinen virtaus puuttui, analysoi JYP-Akatemian käskijä Jukka Ahvenjärvi.

− Meillä oli tuhottomasti tilanteita, mutta emme pystyneet tappamaan peliä. He sitten siihen pystyivät, harmitteli KeuPa-luotsi Jussi Tupamäki.

KeuPa oli päästänyt kahdessa edellisessä ottelussaan 17 maalia. Tänään sekä maalivahti- että puolustuspeli oli todella hyvällä tasolla.

− Yleisellä tasolla meidän tehdyt maalit riittävät ottelun voittamiseen. Tauolla harjoiteltiin puolustuspeliä ja tänään se toimi hyvin, avasi Tupamäki.

Kun Pitkänen huutaa...

Ensimmäinen erä oli kaikkea mitä viihdyttävältä kiekko-ottelulta voi odottaa. Peli oli varsin vauhdikasta ja molemmissa päädyissä nähtiin vaarallisia tilanteita. Akatemia oli niukasti niskan päällä, mutta KeuPa sai luotua vaarallisia paikkoja vastahyökkäyksistä.

Molempien joukkueiden ylivoimapelaaminen oli vahvaa. Vierailijat antoivat tästä hyvää esimerkkiä kymmenen minuutin kohdalla, kun isäntien vahva hetki katkesi Taavi Tialan hölmöön hyökkäyspään jäähyyn. Antti Kauppila laukoi tulisen laukauksen Juhana Ahon vartioiman maalin yläkulmaan vieden keuruulaiset 0−1-johtoon.

Myös hurrikaaniryhmällä oli lukuisia vaarallisia paikkoja, mutta viimeistelystä puuttui viimeinen terävyys. Erityisesti Topi Nättiselle avautui lukuisia paikkoja, mutta keskushyökkääjä ei päässyt ylärimaa lähemmäksi. Suuri kunnia kuuluu myös Pitkäselle, joka oli maalillaan varsin vakuuttava.

Toiseen erään keuruulaiset tulivat huomattavasti paremmalla otteella kuin isännät. KeuPan vikkelät yksilöt pääsivät kerta toisensa jälkeen väläyttelemään taitojaan yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa. Tähän erikoistuivat muun muassa Kaarlo Jormakka ja Markus Rämä, jonka laukaus osui tolppaan.

Akatemian erä meni pilalle jäähyjen vuoksi. Isäntien otteista huokui huolimattomuus ja hermostuneisuus. Pelissä näkyi runsaasti harhasyöttöjä, eikä Akatemia saanut lähes kymmeneen minuuttiin kunnollista hyökkäyspään myllytystä.

− Kaikki pelaajat ketjujen sisällä eivät olleet samassa rytmissä. Toiseen erään oli tarkoitus korjata, mutta jäähyt sotkivat, harmitteli Ahvenjärvi.

Jyväskyläläisten ykkösketju Nättisen johdolla teki kentällä käytännössä mitä halusi, mutta kiekko ei tahtonut millään mennä sisään.

...Aho vastaa

Kolmas erä oli kaikista tasaväkisin. Molemmat joukkueet saivat omat vahvat hetkensä. Vaikka peli jatkui vauhdikkaana, huolimattomuus vähentyi aiemmasta. KeuPan hyökkäyspelaaminen ei ollut enää täysin yksilöiden varassa.

Akatemia sai erän puolenvälin paikkeilla kaksi aivan unelmapaikkaa. Ensin Samuel Salonen pääsi sutimaan tyhjään maaliin, mutta kiekko pomppi ohi maalin. Hetkeä myöhemmin Joonas Sammalmaa oli nostanut jo kätensä pystyyn - vain huomatakseen Pitkäsen venyneen jälleen uskomattomaan torjuntaan.

Tämän jälkeen Akatemian kantti alkoi rakoilla ja keuruulaiset saivat oman mahdollisuutensa ratkaista ottelun ylivoimien turvin. Tässä he eivät kuitenkaan onnistuneet, vaikka Taneli Maasalolla oli kaksi avopaikkaa. Tällä kertaa oli Ahon vuoro astua esiin huipputorjunnoillaan.

− Tapetut jäähyt olivat isossa roolissa. Meillä oli kova usko, että pystytään nousemaan peliin mukaan, kertoi Ahvenjärvi.

Ottelu sai arvoisensa loppuhuipennuksen, kun alle kaksi minuuttia ennen loppua Valtteri Hotakainen rikkoi Pitkäsen kuparisen ja tasoitti ottelun. Tästä isännät saivat peliinsä todellisen energiapiikin ja hetkeä myöhemmin KeuPan unelma murtui.

Heti Hotakaisen maalin perään isännät pääsivät ylivoimalle. Vain kaksikymmentä sekuntia ennen ottelun loppua Olli Aitola tälläsi isännät 2−1-johtoon.

− Jos ei koita, ei voita. Muutimme vähän nyansseja viimeiseen ylivoimaan, sillä saatiin tarvittava ratkaisu, saneli Ahvenjärvi.

» Lähetä palautetta toimitukselle