K-Vantaa katkaisi Akatemian lentokelin

Lohipaidat jatkoivat vahvaa pelivirettään.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Jyväskylän lauantai-illassa kohtasivat kaksi kovassa vireessä ollutta joukkuetta, kun JYP-Akatemia ja K-Vantaa iskivät yhteen. Ensimmäisen erän jyrän alla olleet lohipaidat onnistuivat ketjuja tiivistämällä kääntämään ottelun kulun toisessa erässä vieden lopulta tasaisen ottelun jatkoajalla lukemin 2-3 (1-0, 0-2, 1-0, 0-1).

K-Vantaa pilasi Akatemian täydellisen viikon ryöstäen kaksi pistettä mukaansa Vantaalle. Myös lohipaidat lähtivät otteluun hyvävireisenä, sillä joukkue oli onnistunut ottamaan viidestä edellisestä ottelustaan neljä voittoa. Voiton myötä vantaalaiset kasvattivat eron yhdeksänteen sijaan jo 11 pisteeseen.

− Tänään lähdettiin neljä ketjun rytmillä ensimmäiseen erään, mutta jalka ei liikkunut alkuunkaan meillä. Lähdettiin kaventamaan kolmeen ketjuun heti toisessa erässä ja se toi meidät peliin mukaan, tiivisti K-Vantaan päävalmentaja Jami Kauppi ottelun kulun.

Akatemialle illan tappio oli erityisen katkera, sillä ero pudotuspeliviivan yläpuolelle kasvoi 13 pisteeseen. Aiemmin viikolla vierasvoitot TUTOsta ja LeKistä napanneet hurrikaaninutut hallitsivat ottelun tapahtumia mielinmäärin ensimmäisessä erässä, mutta paremmalla liikkeellä toiseen erään tulleet lohipaidat onnistuivat viemään ottelun jatkoajalla itselleen.

− Vastassa oli kaksi joukkuetta, jotka kääntävät peliä nopeasti. Hyvin samantyyppistä pelaamista meillä ja marginaalit ovat pieniä, analysoi JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

Pelirytmitöntä dominointia

Hyvällä liikkeellä ottelun alussa viilettäneet hurrikaaninutut painoivat avauserässä paineen jatkuvasti vantaalaisten kenttäpuoliskolle, eikä lohipaidoilla ollut sanan sijaa kaukalossa. Kenttätapahtumien dominoinnista huolimatta Akatemia-luotsi ei ollut tyytyväinen suojattiensa otteeseen kahdessa ensimmäisessä erässä.

- Me ei oltu kahdessa ensimmäisessä erässä ollenkaan pelirytmissä. Meillä oli törkeitä ja hölmöjä kiekonmenetyksiä. Tuollaisella kahden erän pelaamisella ei ansaitse voittoa, manasi Ahvenjärvi.

Vantaalaiset saivat kuitenkin reilun neljän minuutin väännön jälkeen ottelun ensimmäisen vaarallisen tilanteen, kun Akatemia-puolustus lahjoitti kiekon ylivoimalla Aleksi Rekoselle, joka pääsi karkaamaan läpiajoon. Videotarkastuksen jälkeen maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Kotiyleisö pääsi nautiskelemaan avausmaalista vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Kalle Saramäen maalille heittämä kiekko kimposi onnekkaasti vantaalaispuolustajan jalasta Henri Kanniselle, jolla oli helppo työ siirtää isännät johtoon.

Avauserässä K-Vantaan hyökkäykset olivat todella vähissä, eikä Akatemian maalia vartioneen Antti Lehtosen tarvinnut venyä kiekon eteen kolmea kertaa enempää. Tiivisti puolustaneet lohipaidat onnistuivat pitämään kuitenkin hurrikaaniryhmän poissa vaarallisimmilta maalintekopaikoilta, joten erätaukoa lähdettiin viettämään isäntien maalin johtoasemassa.

Nälkäisemmät lohipaidat kotimatkalle kahden pisteen kera

Ottelun toinen erä oli lähes vastakohta ensimmäiselle. Pukukopista piristysruiskeet hakeneet vantaalaiset hallitsivat erän tapahtumia mielin määrin, eikä Aaro Peltoselle kertynyt kuin neljä torjuntaa koko erän aikana.

Lohipaidat onnistuivat tasoittamaan ottelun reilun kolmen minuutin taiston jälkeen, kun Artem Iossafov laukoi ylivoimalla kiekon verkon perukoille poikittaissyötöstä. Reilu kolme minuuttia myöhemmin vierailijoiden kultakypärä onnistui toistamiseen maalinteossa tarkalla yläkulmavedolla.

Erä jatkui lohipaitojen pyörityksellä, eikä Akatemian avauserän hallinnasta ollut enää merkkiäkään jäljellä. Vierailijat sortuivat erän lopussa jäähyilyyn tarjoten hurrikaaninutuille lähes kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimaa. Loistavasti puolustaneet lohipaidat nollasivat kuitenkin täysin Akatemian erikoistilannepelaamisen, eikä isännillä ollut yhtään vaarallista tilannetta pyörityksestä huolimatta.

Akatemia pääsi aloittamaan myös ottelun kolmannen erän ylivoimalla vierailijoiden jäähyillessä. Selvästi ottelun tasaisimman erän ensimmäinen maalipaikka nähtiin reilun neljän minuutin tahkoamisen jälkeen, mutta Saramäen ohjaus osui isäntien kannalta epäonnekkaasti tolppaan.

Molemmat joukkueet pyrkivät kääntämään peliä nopeasti ylöspäin, mutta vaarallisimmilta maalintekopaikoilta ottelun kolmannessa erässä vältyttiin. Isännät onnistuivat kuitenkin tasoittamaan ottelun reilu kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista, kun Miika Roineen syöttö kimpoili takaisin hyökkääjälupaukselle tuhoisin seurauksin. Hurrikaaniryhmä piristyi selvästi tasoitusosumasta, mutta lisämaaleja ei enää kolmannessa erässä nähty.

− Meille tuli kolmanteen erään hyvä tasonnosto. Tultiin tasoihin ja ansaittiin sitä kautta yksi piste, pohdiskeli Akatemia-käskijä.

Otso Rantakari oli lähellä nousta jatkoajan ratkaisijaksi, mutta lohipaitojen riiston jälkeen puolustajan laukaus tärähti kuitenkin tolppaan. Vantaalaiset pääsivät hakemaan voitto-osumaa jatkoajalla ylivoimalla ja lopulta juuri jäähyn päättymisen jälkeen Saku Salmela tarjoili loistavan syötön Micke-Max Åstenille, joka kiskaisi vierailijoille kaksi pistettä kotimatkalle.

− Nämä on tasaisia pelejä ja yhtään helppoa peliä ei ole. JYP-Akatemia laittoi tänään meidät kyllä ahtaalle, totesi Kauppi illan urakasta.

− Kiekko-Vantaa oli tänään pelissä nälkäisempi 60 minuuttia ja ansaitsi voittonsa, tiivisti Ahvenjärvi ottelun ratkaisun.

Akatemia jatkaa pisteiden saalistusta keskiviikkona, kun Vaasan Sport saapuu Jyväskylään vierailulle. K-Vantaa saa perjantaina vieraakseen sarjataulukossa kolmantena majailevan HCK:n Keravalta.