Akatemia löylytettiin sarjajumbon käsittelyssä: "Jokaisen pitää olla helvetin huolissaan"

Ainars Podzinsh teki hattutempun illan ottelussa.
Kuva © Janne Falck
Keskiviikkoiltana JYP-Akatemia sai vieraita Iisalmesta, kun sarjajumbo IPK tuli Jyväskylään. IPK oli lopulta terävämpi maalipaikoissaan ja otti tyylipuhtaan voiton luvuin 6-0. Illan päätähti oli hattutempun ja viisi pistettä tehnyt latvialaishyökkääjä.

JYP-Akatemia vieraaksi oli saapunut IPK, joka oli tullut otteluun kypsällä peli-ilmeellä. Iisalmelaiset toteuttivat pelisuunnitelmaansa kaksi erää mainiosti ja otti suurilukuisen voiton luvuin 6−0. Joukkueen latvialaishyökkääjä Ainars Podzinsh iski ottelussa hattutempun ja oli kaukalon ehdoton tähti. Janne Pälve oli myös tehokas tehtaillen neljä pistettä.

− Me olimme tänään hyviä, kuusi tehtyä maalia ja herra, jonka hankimme, oli kentän ehdoton kuningas, IPK:n päävalmentaja Janne Sinkkonen kehui ottelun jälkeen hattutempun tekijää.

Ensimmäinen erä alkoi Akatemian kannalta pirteästi, kun IPK ei päässyt kiekollisena kotijoukkueen puolustusalueelle kahteen ensimmäiseen minuuttiin ollenkaan. Tämä pirteä jakso jäi kuitenkin lyhyeen, kun hurrikaaniryhmä otti kaksi jäähyä melkein peräjälkeen, joista toisen alivoiman aikana Janne Katosalmi ohjasi vierailijat 1-0- johtoon.

IPK pyrki avauspelaamisessaan käyttämään viivelähtöjä ja palautti kiekon useasti takaisin omille puolustajille, jos tie ylöspäin oli tukossa. Akatemia pyrki vastaamaan tähän tiiviillä keskialueen puolustamisella, mutta se jätti toivomisen varaa, ja IPK pääsi hyökkäysalueelle helpohkosti.

− Hyökkäyspelaamisessa pystyimme rytmittämään sekä rauhoittamaan peliä, ja sen jälkeen tulemaan koko viisikolla. Syöttöjen laatu oli myös hyvää, Sinkkonen analysoi.

Erän puolivälin jälkeen IPK teki toisen maalinsa Janne Pälveen toimesta. Tästä iisalmelaisryhmä sai vettä lisää myllyynsä ja ei mennyt kauan, kun Podzinsh vei tulisella rannelaukauksellaan vierasjoukkueen jo 3-0- johtoon. Tämän jälkeen Akatemia vaihtoi Markus Ruusun Jose Kangaskorteen tilalle.

Toiseen erään pirteämpi kotijoukkue

Toisen erän alusta lähtien Akatemia oli todella aktiivinen joka puolella kenttää, eikä antanut IPK:n pelaajille hetken rauhaa. Karvauspelaaminen oli paremmin organisoitu, kiekollinen pelaaminen oli paremmassa rytmissä ja päätykiekoissa ajoitukset alkoivat olla kohdillaan. Tämän myötä IPK otti aikalisän, kun vierasjoukkue ei meinannut saada omia hyökkäyksiään aikaan.

− Toisessa erässä heikosta alivoimasta jäi päälle vähän sellainen heikko vaihe, Sinkkonen mietti toisen erän alkua.

Aktiivisesta otteesta huolimatta, kotijoukkue ei saanut maaleja tehtyä. Akatemia pääsi kahdesti ylivoimallekin, mutta hyvistä maalipaikoista huolimatta IPK:n maali pysyi koskemattomana. Kerran kotijoukkue sai kiekon maaliin asti, mutta osuma hylättiin. Erän loppua kohti IPK pääsi terävien vastahyökkäyksien ansiosta muutamia paikkoja, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt.

− Toisessa erässä yritimme parantaa ensimmäisen erän rytmejä, mutta hävisimme tänään syöttöpelin laadussa ja viisikkona ylöspäin nostamisessa, JYP-Akatemia päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi harmitteli.

Vierasjoukkueelle vastaiskumaaleja

Kolmannen erän alku oli tasaisempi kuin kaksi aikaisempaa. Akatemia pyrki edelleen olemaan todella aktiivinen ja joutui ottamaan riskejäkin karvauspelaamisessaan, mikä aukaisi IPK:lle mahdollisuuksia teräviin vastahyökkäyksiin.

IPK käyttikin vastahyökkäyksensä hyvin hyväksi erän alussa, kun Podzinsh teki illan toisen ja kolmannen maalinsa. Näin ollen latvialaishyökkääjä sai hattutempun täyteen ja illan viidennen pisteensä. Erän puolivälin jälkeen Lauri Heinonen sai ulosajon polvitaklauksesta. Viiden minuutin ylivoimasta huolimatta Akatemia ei saanut kuparistaan rikki ollenkaan. Adam Zboril teki ottelun loppuhetkillä loppulukemat 6−0:aan.

− Kolme vastahyökkäysmaalia, jossa meidän huonoa vaihtamista oli siinä ja sen kautta he saivat laadukkaat maalipaikat. Viimeistely oli heillä äärimmäisen hyvää, Ahvenjärvi mietti vierasjoukkueen kolmen maalin syntyä.

− Olimme erittäin tehokkaita maalipaikoissa ja maalivahti (TuomasTolosen nollapeli oli tietysti hieno juttu, Sinkkonen päätti.

Kaiken kaikkiaan Akatemia pelasi vaisun esityksen. Toinen erä oli vähän parempaa tekemistä, mutta joukkueen pelillinen taso ei tällä hetkellä riitä edes sarjajumbolle. Hurrikaanipaidat eivät saaneet omista maalipaikoista maaleja tehtyä. Ahvenjärvi oli ottelun jälkeen aidosti huolissaan joukkueensa puolesta.

− Meillä ei ollut kaikkea energiaa mitä olisi voinut olla, koska meillä ei ollut täyttä neljää kenttää, jotka pystyisivät pelaamaan Mestis-tasoista ottelua. En ole ollenkaan tyytyväinen meidän pelaamiseen.

− Olen oikeasti huolissani joukkueen pelillisestä tasosta, meidän pitää parantaa jokaisen yksilötasolla. Jokaisen yksilön pitää olla kopissa nyt ihan helvetin huolissaan joukkueen tilanteesta, Ahvenjärvi päätti.