Pitkän kaavan kautta - kotijoukkueelle taas jatkoaikatappio

MESTIS / Raportti
Kristian Ruisma ratkaisi jatkoajalla.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Jyväskylässä nähtiin tältä kaudelta tuttu kuvio. JYP-Akatemia pelasi reilut 30 minuuttia hyvää jääkiekkoa, nousi kahden maalin takaa tasoihin ja hävisi jatkoajalla. Sarjataulukossa kolmantena majaileva HCK oli maalein 4−3 parempi (0−2, 1−1, 2−0, 0−1).

JYP-Akatemia tuli ottelun avauserään erinomaisella asenteella ja liikkeellä. Vierailija HCK oli alkuminuutit aivan purjeessa, mutta iski kuitenkin nopeassa tahdissa taululle avauserässä 2−0-vierasjohdon.

Akatemia oli ottelussa kaksi kertaa kahden maalin takaa-ajoasemassa. Sitkeä taistelu tuotti kuitenkin kolmannessa erässä tulosta kahden ylivoimamaalin muodossa. Tälläkään kertaa kotijoukkue ei kuitenkaan kyennyt voittamaan tasaista ottelua, vaan Kristian Ruisma iski jatkoajalla näyttävän kuvion päätteeksi vieraiden 4−3-voittomaalin.

Vieraiden tehokkuus maalipaikoissa oli ylivertaista

JYP-Akatemia tuli avauserään hyvällä liikkeellä ja loi ensimmäisen kolmen minuutin aikana kolme hyvää maalipaikkaa - tuloksetta.

− Meiltä oli erittäin vahva tulo tähän otteluun. Ensimmäiseen ylivoimaan kuitenkin katosi oma pelirytmimme, totesi Akatemia-luotsi Jukka Ahvenjärvi.

Osittain kotijoukkueen erinomainen pelinalku johtui vierailija HCK:n käsittämättömän huonosta avauspelaamisesta. Kiekot pomppivat puolustajien lavoista omalla puolustusalueella Akatemia-pelaajille, jotka eivät kuitenkaan kyennet hyödyntämään paikkojaan.

Kesken kotijoukkueen painostusjakson iskivät vierailijat kuitenkin kaksi kertaa. Ensin Joonas Hyttinen päätti 2−1-hyökkäyksen Kimi Koiviston poikittaissyötöstä 1−0-johtomaaliin.

Tuosta vajaat kaksi minuuttia ja Jesse Uronen pääsi kävelemään aivan vapaasti kotijoukkueen maalin kulmalle, kun Akatemia-puolustajat pudottivat liikaa omaa maalia kohti, ja Tomi Mustonen sai lyödä kiekon aivan tyhjään maaliin.

− Vieraiden johtomaalin aikana pelasimme todella huonosti. Tälläisia virheitä ei oikeasti voi tulla, kun asiat on ennen ottelua käyty läpi, mitä sieltä on tulossa, manasi Ahvenjärvi.

JYP-Akatemia sai vielä erän toisella puoliskolla ylivoimalla hyviä maalipaikkoja, mutta heikko viimeistely ja huono onni pitivät vierasjoukkueen kahden maalin johdossa avauserän jälkeen.

Ne pienet suuret erot

HCK tuli toiseen erään paremmalla jalalla kuin ensimmäiseen ja loi muutamia maalipaikkoja, mutta kuin käänteisesti maalin iskikin JYP-Akatemia. Miika Roine pääsi alivoimalla läpi Samu Markkulan syötöstä ja ujutti 1−2-kavennuksen Aleksis Ahlqvistin längistä.

HCK:n toinen ylivoima tuotti kuitenkin upean 3−1-maalin. Ruisma ylitti vauhdilla hyökkäyssiniviivan ja löysi toisesta aallosta Paavo Ylipainon, joka ampui upealla rannelaukausella kiekon häkkiin.

Ottelun toisen erän edetessä alkoi näkyä, miksi HCK on sarjataulukossa kolmantena ja JYP-Akatemia viimeisenä. Vieraiden syöttöketjut, liike ja kaksinkamppailuvoima olivat askeleen, jos ei kaksikin, kotijoukkuetta edellä.

Erikoistilanteet ratkaisivat

Kolmannen erän alkuun mustapaitainen kotijoukkue näytti, miksi nykypäivänä puhutaan pelien ratkeavan erikoistilanteisiin.

Akatemia sai kaksi ylivoimaa ja iski kaksi maalia. Ensin Markkula ujutti kiekon nollakulmasta maaliin, ja toisella ylivoimalla Roine ohjasi ilmasta Oula Palveen laukauksen maaliin.

− Kaksi ylivoimamaalia lämmittää aina mieltä. Yksi piste saatiin ja sen turvin noustiin jumbopaikalta pois, kehaisi kotijoukkueen päävalmentaja.

Kolmannen erän loppu oli sekavaa pelaamista molemmilta. Vauhtia oli enemmän kuin järkeä, ja kumpikin joukkue hyökkäsi useita kertoja alivoimaisena ja menettivät kiekkoja vaarallisissa paikoissa.

Jatkoajalla sankariksi nousi kultakypärä Ruisma, joka iski vain 26 sekunnin pelaamisen jälkeen hienon kuvion päätteeksi maalin edestä voittomaalin. Illan sankari ei ollut kuitenkaan tyytyväinen omiensa otteisiin.

− En tiedä painoiko eilinen jaloissa, mutta emme saaneet omaa peliämme toimimaan avauserässä. Otimme turhia jäähyjä ihan liikaa, pohti Ruisma.

Vieraiden päävalmentaja Mikael Kotkaniemeä tuurannut Joni Petrell ei voitosta huolimatta lyönyt kantapäitään yhteen.

− Ei päästy oikein koko ottelun aikana JYP-Akatemian tempoon mukaan. Siinä mielessä olen tyytyväinen kahteen pisteeseen, vaikka 2−0 ja 3−1-johdon menettäminen kirpaisee, summasi ottelun kulun HCK-käskijä.

» Lähetä palautetta toimitukselle