Maalivahtien taistelu

Jukurit väänsi niukan voiton Hermeksestä jatkoajalle venyneessä mittelössä lukemin 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0). Ottelusta kehittyi kahden mainiossa vireessä olevan maalivahdin taisto, jossa hyökkäyspään heikko viimeistely vaivasi molempia joukkueita.

Jukureilla oli takana lähes viikon mittainen matka Latviaan, jossa joukkue pelasi kolme ottelua Continental Cupin toisen kierroksen turnauksessa. Reissun saldona oli paitsi jatkopaikka Cupissa, niin myös lisää miehiä sairastuvalle. Joukkueen runkomiehistöstä puuttui jo peräti kuusi pelaaja.

Raihnainen kotijoukkue olikin ajoittain vaikeuksissa varsinkin alussa vauhtia pitäneen Hermeksen kyydissä. Tasakentällisin Hermes oli lievästi hallitsevampi osapuoli lähes koko ottelun, mutta lukuisat jäähyt sotkivat kuvioita etenkin viimeisessä erässä. Jukurit pääsi siis pelaamaan runsaasti ylivoimaminuutteja, mutta viimeistely oli tänään kehnoa, eikä kunnon tekopaikoillekaan ollut useimmiten asiaa. Molempien joukkueiden puolustuspeli oli mallikasta ja kun viimeisenä lukkona seisoo hyvä maalivahti, niin ei tässä ottelussa maaleilla herkuteltu.

Hermes vie, Jukurit vikisee

Avauserä alkoi Hermeksen hallinnalla ja Jukureilla painoi luistin selvästi. Hermeksen Karo Koivunen kuitenkin aloitti jäähytalkoot jo toisella minuutilla. Kotijoukkueen ylivoima oli lepsua, eikä kunnon laukauksia tullut ainuttakaan. Neljän peliminuutin jälkeen oli vieraiden aika koettaa ylivoimalla. Kiekko liikkuikin näyttävästi ja vaarallinen ykköskenttä rakensi Jani Uskin ja Aku Joki-Erkkilän toimesta tekopaikan Ismo Sirenille maalin eteen. Jukurimaalissa Tommi Nikkilä kuitenkin peitti ohjauksen taitavasti.

Seitsemän peliminuutin jälkeen oli kotijoukkueella mainio tilaisuus iskeä avausmaali. Niko Kantelinen ja Juha-Pekka Hytönen järjestivät Tuomo Jormakalle paikan maalinedustalle. Jormakka kuitenkin ajautui liian pieneen kulmaan ja laukaus suuntautui ohi Teemu Lassilan vartioiman vierasmaalin. Ilkka Kallioisen jäähyn aikana Hermes hääri vuorostaan näyttävästi Jukurimaalin tuntumassa. Tällä kertaa vaarallisimmat tilanteet rakensi Tero Tourusen johtama ketju, jossa erityisesti Mikko Kaukokari pelasi todella hyvin ja järjesteli maukkaita tilanteita. Hyvistäkään tilanteista kiekkoa ei kuitenkaan onnistuttu saamaan reppuun ja Nikkilä keräsi aplodit moneen kertaan.

Erän lopulla Hermes joutui vielä kahdesti alivoimalle Sirenin ja Aapo Aron kakkosten ansiosta. Jukurit kykeni kuitenkin vain muutamaan räväkkään siniviivavetoon, ja maali Lassilan takana pysyi koskemattomana. Tasaviisikoin Hermes oli vahvoilla avauserässä ja mm. muutama minuutti ennen summeria Antti Räikkönen vapautti Kaukokarin puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus suuntautui päin Nikkilää.

Maalipaikkoja

Ottelun tuomarin Teemu Salmisen pilli pysyi hereillä läpi ottelun ja toisessa erässä nähtiin jo onnistumisiakin ylivoimalla.

Erän alussa Marko Kotajärven jäähyn aikana Jukurien Ville Kiiskisellä on paikka avata ottelun maalitili. Kiiskinen ronkkii kiekkoa Lassilan huolimattoman torjunnan jälkeen, mutta sotkee kiekon lopulta kentän kulmaukseen.

Ajassa 24:25 alkoi kolmeminuuttinen, jonka tuomari Salminen varmasti vielä muisti ottelun jälkeenkin. Salminen nimittäin viheltää kotijoukkueelle kolme täysin käsittämätöntä jäähyä, joista kahdessa olisi tuomion voinut täysin oikeutetusti saada myös vierasjoukkueen pelaaja.

Ensimmäisen Teemu Sirenin jäähyn aikana nähdään muutama huikean hyvä maalintekopaikka Nikkilän maskin edustalla. Ensin Karo Koivunen malttaa kiertää lähes koko maalin, kunnes nostaa kiekon lopulta takakulmalta tolppaan. Kohta edellisen tilanteen jälkeen Jukurit sortuu tyypillisesti turhan yltiöpäiseen hyökkäyksen käynnistykseen alivoimalla. Kiekko pelataan vierasjoukkueen toimesta maalin edustalle, jossa Jari-Pekka Pajula antaa namupassin Joki-Erkkilälle, joka kuitenkin tuhrii kiekon ohi tyhjän maalin. Pian Hermes pääsee kahden miehen ylivoimalle Ville Hyrkäksen saatua myös komennon istunnolle. Huikean vihellyskonsertin aikana Joki-Erkkilällä on jälleen paikka maalin edessä, mutta Nikkilä kestää ja kotiyleisö huokaa. Kuin kostoksi vihellyksistä ja "nuija" -huudoista päättää Salminen passittaa vielä yhden sarvipään istumaan. Ajassa 27:12 Hytönen tuomitaan syntipukiksi tasapäisessä jälkipelitilanteessa. Solvauksista huolimatta ottelu jatkuu ja tätä tilaisuutta ei Hermes enää jätä käyttämättä. Puolisen minuuttia paikkaa haetaan, kunnes Uski löytää Joki-Erkkilän maalin kulmalta, joka nostaa kiekon yläkulmaan ohi voimattoman Nikkilän.

Hermeksen avausmaalin jälkeen Jukurit hieman piristyi. Kiekkoa pyöriteltiin näyttävästi, mutta tilanteet kuivuivat usein kulmiin. Hermes sen sijaan löysi taidokkaasti aukkoja Jukuripakasta ja erän puolivälissä Niko Papinaho pelataan läpiajoon. Laukaus kuitenkin suuntautuu päin, eikä Nikkilällä ole vaikeuksia.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla kotijoukkueelle avautuu paikka tasoitukseen Toni Salosen jäähyn aikana. Tuomo Jormakka pääsee ampumaan ajassa 34:25 b-pisteen yläkaarelta ilman maskia ohi Lassilan, jonka hienoon iltaan tuli näin vain yksi tahra. Erän loppu menee pelailuksi, eikä vaarallisia paikkoja enää nähdä.

Hyvitystä

Päätöserään kotijoukkue saa vielä lisää puhtia, mutta lukemat eivät muutu. Salminen ilmeisesti mietti erätauolla tekojaan ja päätti päätöserässä antaa kotijoukkueelle tilaisuuden. Hermekselle vihellettiin erässä neljä jäähyä, joista kaksi oli aivan käsittämättömiä. Marc Gautschi ja Niko Papinaho olivat syystäkin ihmeissään boxikomennon kuultuaan. Urheilullisuuden nimissä oli onni, ettei Jukurit ratkaissut ottelua näiden jäähyjen aikana. Petri Lehtonen pääsi tolppaan asti, mutta lähemmäksi ei varsinaisella peliajalla ollut asiaa. Vierasjoukkueen sitkeän alivoimapelaamisen ohella ex-Jukuri Sami Nummi pääsi vielä kokeilemaan Nikkilän patjojen pitävyyttä erän lopulla, mutta tuloksetta. Jatkoaika häämötti pelaajien silmissä jo hyvissä ajoin ennen summeria, sillä virheitä vältettiin hyökkäysten kustannuksella monta minuuttia.

Jatkoaika aloiteltiin varmistellen. Kumpikin haki maalipaikkaa, mutta yltiöpäisesti ei lähdetty hyökkäämään. Kolmen minuutin jälkeen Hermekselle sattuu hyökkäyspäässä kiekon menetys ja Jukurit pääsee iskemään vastaan. Kiekko pelataan päädystä siniviivalle, josta Pasi Järvinen laukaisee sen kohti maalia. Matkalla kiekko osuu Hytösen mailaan, josta se kimpoaa maalin yläkulmaan. Lassila on tilanteessa täysin voimaton ja Jukurit saalistaa jälleen kaksi pistettä kotiluolastaan.

Hukattuja tilanteita

Illan kamppailua hallitsivat lukuisat hukatut maalipaikat. Hermeksellä oli avaimet ratkaista ottelu edukseen jo avauserässä, mutta kotijoukkueen onneksi seisoskelu ei kostautunut, vaan loistavasti torjunut Tommi Nikkilä piti joukkuetta pystyssä.
Kotijoukkueen ylivoimateho tuntui kadonneen viikon aikana täysin, sillä näistä paikoista on tyypillisesti verkko heilunut useasti. Kaikki kunnia kuitenkin Hermeksen mainiolle alivoimapelaamiselle, joka hyvän maalivahdin yhdistelmänä tappaa jäähyt tehokkaasti.

Hermes osoittautui jälleen kerran Jukureille vaaralliseksi ryhmäksi taitavien yksilöiden avuilla rakennettujen tilanteiden ansiosta. Ottelussa nähtiin paljon erikoistilanteita ja Jukuritkin joutui tavanomaisesta poiketen tiivistämään peluutustaan kolmeen kenttään. Myös Hermes pelasi käytännössä kolmella kentällä, joka hieman painoi vierasjoukkueen jaloissa lopussa. Kokonaisuutena Jukurit saa olla todella tyytyväisiä pisteisiin. Sen verran hukassa joukkueen peli ajoittain oli, ettei suuri vääryys olisi ollut, vaikka pisteet olisivat Kokkolaan matkanneet.

Joukkueiden taistelijoiksi täytyy nimetä Hermeksestä Mikko Kaukokari, jolla potkua riitti ihailtavan hyvin läpi ottelun. Kaukokari myös kykeni järjestämään useita maalipaikkoja joukkueelleen ja pääsi muutaman kerran itsekin kokeilemaan. Jukureista taistelijan viittaa kantoi jälleen kerran Niko Kantelinen. Luistin liikkui selvästi rivakammin, kuin muilla kotijoukkueen pelaajilla.

Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen oli osittain tyytyväinen pisteeseen.

- Kaksi pistettä oli tänään otettavissa, mutta olemme yhteenkin tyytyväisiä.

- Hermes pelasi taas helvetisti alivoimalla. Alivoimapeliimme olen tyytyväinen.

- Jatkoajalla haimme voittoa, mutta harmittava kiekon menetys ratkaisi voiton Jukureille.

Kotijoukkueen valmentaja Risto Dufva ei ollut varma joukkueen fyysisestä tilasta.

- Kolmas erä oli meiltä paras.

- Väsymys on vain mielentila, sen tämä ottelu osoitti.

- Alussa oli vaikeaa ja silloin Tommi piti meitä pystyssä.

- Kun yksi maali menee omiin, niin silloin monta kertaa voittaa pelin.

Mestiksen härkäviikko jatkuu Jukurien osalta pe:na vierasottelulla Forssassa. Lauantaina Kajaanin Hokki saapuu Mikkeliin. Hermes kohtaa pe:na kotonaan KJT:n ja matkustaa lauantaina Hyvinkäälle Ahmojen vieraaksi.