Jokipojat ruuvasi voiton

Kovat taklaukset siivittivät Jokipojat voittoon.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Jos Vaasan Sportin ja Joensuun Jokipoikien ensimmäisestä puolivälieräkohtaamisesta puuttui hiukan play-offs fiilistä, sitä ei toisessa kohtaamisessa todellakaan ollut puutetta. Hyvinkin fyysisen ja vaiherikkaan ottelun jälkeen kiinnitykset välieräpaikkaan ovat 1-1. Ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen 5-2 (2-0, 1-1, 2-1) voittoon.

Heti ottelun käynnistyttyä kävi ilmi, että Jokipojat ei lähtenyt peruuttelemaan, vaan oli aktiivinen hyökkäysalueella. Sport oli ongelmissa omissa hyökkäyksiinlähdöissään, kun kotijoukkue oli jatkuvasti iholla ja taklasi hanakasti.

Ensimmäisessä erässä hallitsevampi Jokipojat saikin tulosta painostukselleen erän loppupuolella, kun Joona Karevaaran kova laukaus kimposi pleksien kautta maalin eteen, josta sen verkon perukoille rouhi Juuso Rajala.

Erän edetessä myös tunteet kuumenivat, ja tämän ansiosta Jokipojat pääsi erän toiselle ylivoimalleen, jonka aikana isännät lisäsivät johtonsa kahteen maaliin. Janne Niva laukoi kovan ja tarkan one-timerin Sami Blomqvistin syötöstä Jarno Laitisen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Sport heräsi

Sportin ensimmäisen erän ongelmat olivat muisto vain toiseen erään tultaessa. Jokipojat ei käynyt yhtä hanakasti vierailijoiden hyökkäyksiinlähtöihin kiinni, ja Sport pääsikin hyökkäysalueelle huomattavasti helpommin kuin ensimmäisessä erässä. Pelin tunne nousi entisestään, kun Jokipoikien Esa Lehikoinen taklasi Sport-kapteeni Antti Uittoa kovaa, ja Uitto lähti hoiperrellen vaihtoaition suuntaan.

Sport hallinta tuottikin tulosta ajassa 35.57 kun runkosarjan maalipörssin voittajan Tomi Pekkalan kovaa lyöntilaukausta pääsi ihastelemaan Mehtimäen 2327-päinen yleisö. Pekkala otti Toni Jalon syötön haltuun ja laukoi millintarkan kudin ohi voimattoman Timo Niemen.

Tämän jälkeen ottelun hallinta siirtyi Jokipojille kahden peräkkäisen Sport-jäähyn ansiosta. Jokipoikien ykkösylivoima oli tutun tehokas, ja Roope Rannalla oli helppo työ lyödä hänelle kimmonnut kiekko tyhjään maaliin.

Kuuma kolmas erä

Kolmatta erää leimasivat useat jäähyt ja jatkuvasti tilanteiden jälkeen tapahtuva play-off-hengen mukainen nahistelu. Kokonaisuudessa Sport hallitsi kolmatta erää, mutta ei ollut maalipaikoissaan yhtä terävänä kuin aiemmassa joukkueiden kohtaamisessa. Erän alussa joukkueet saivat kokeilla ylivoimiensa toimivuutta, mutta alivoimat pelasivat molemmilta joukkueilta mallikkaasti.

Vastahyökkäyksestä lähteneen tilanteen ansiosta Jokipojat karkasivat jo kolmen maalin johtoasemaan pelikellon osoittaessa aikaa 50.47. Matti Järvinen toi kiekon hyökkäysalueelle ja antoi syötön Blomqvistille, jonka suoraan syötöstä laukoma laukaus upposi maaliin asti.

Hetkeä myöhemmin Sport pääsi ylivoimalle, jonka aikana se otti myös maalivahtinsa pois ja yritti kavennusta kuudella neljää vastaan. Kotijoukkueen alivoima oli uhrautuvaa ja Niemi puolustuksen viimeisenä lukkona piti toistaiseksi varmuuden siitä, ettei Sport saanut kirilleen tulosta.

Lopullisen niitin ottelulle teki juuri jäähyaitiosta yksin läpi päässyt Lehikoinen, joka pääsi laukomaan Jokipoikien viidennen maalin tyhjään maaliin. Sport kavensi tilanteen vielä numeroihin 2-5 Mika Kujanpään ohjatessa viivakudin ohi Niemen.

Ottelun lopussa tapahtui myös kova polvitaklaus, jonka esitti kotijoukkueen Joona Manninen. Tämä kuumensikin vaasalaisten tunteet, eikä ottelun lopussa olleet perinteiset nyrkkihippasetkaan kaukana.

Tunnetta myös valmentajien kesken

Ottelun lopun tapahtumat olivatkin kaikkien huulilla taiston loputtua.

– Pari törkeyttä tuossa lopussa. Polvitaklaus ja kaverilla polvi paskaksi, joten vähän vetää hiljaiseksi. Törkeä tapaus, kommentoi närkästynyt Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen tilannetta.

– Harmi jos siellä loukkaantumisia tuli. Tunnetta on paljon pelissä ja kun isot miehet törmää niin siellä voi jotain sattua, kommentoi puolestaan Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski.

– Kaksi pelaajaa loukkaantui. Kerroin tilanteista otteluvalvojalle, joka tekee niistä raportin, kuittasi Räsänen.

Sanailu ei loppunut tähän, vaan asetelmia haettiin selkeästi huomistakin varten.

– Meillä oli tiedossa, että tilanteen jälkeen siellä Sport yrittää ruuvata päätä irti maalin edessä vihellysten jälkeen, lausui Haapakoski.

– Tohon minä haluan kyllä kommentoida, että eiköhän tuo ollut aika tasapuolista tuo pään ruuvaaminen, me saatiin vain jäähyt siitä, kuittasi Räsänen.

Joukkueet kohtaavat toisensa jo lauantaina Vaasassa, eikä palautumiselle jää paljoa aikaa kun on vielä taitettavana 500 kilometrin matka toiselle puolen Suomea.