Jokipojat taipui jatkoajalla

Ennakkoasetelmat peliin olivat mielenkiintoiset, molemmilla joukkueilla oli tappio alla ja häviö tästä pelistä tekisi tilanteen todella tukalaksi. Värikkäässä ja kovavauhtisessa ottelussa ratkaisuun päästiin vasta jatkoajalla, jolloin KJT:n Kai Öhberg masensi tuhatpäisen kotiyleisön tekemällä ratkaisevan neljännen maalin ja näin takasi KJT:lle kaksi pistettä kotiinviemisiksi.

Kotijoukkue Jokipojat ei sortunut tässä pelissä samaan virheeseen mikä tapahtui Uudessakaupungissa edellisessä ottelussa, eli löysään alkuun.
Punapaidat lähtivät hurjalla sykkeellä erän alkuun ja niinpä kotijoukkue sai pientä painetta KJT:n kenttäpäätyyn, joka johti KJT:n Anssi Kostiaisen estämisjäähyyn ajassa 1:55. Ylivoimapeli lähti pyörimään mallikkaasti ja Mikko Vannisen poikittaissyöttö löysi upeasti puolustajan tontilta maalille nousseen Miika Haapalan, joka iski kiekon varman tuntuisesti oikeaan nurkkaan. Peli jatkui lievästi Jokipoikien tahdissa ja kuuden minuutin tienoilla Jokipojat sai mahdollisuuden lisätä johtoaan ylivoimalla vierasjoukkueen vaihtovirheen takia. Ylivoimalla onnistuttiin luomaan hyviä ja vaarallisia tilanteita, mutta KJT:n puolustus ja maalivahti Jaakko Valkama vetivät pidemmän korren.

Erikoistilanteiden jälkeen KJT petrasi ja pääsi kotijoukkueen vauhtiin mukaan. Jokipoikien Mikko Martikaisen otettua jäähy kiinnipitämisestä KJT sai luotua vaarallisen pyörityksen Jokipoikien maalille, joka jatkui vielä jäähyn jälkeenkin. Lopulta KJT:n kova yritys ja pyöritys palkittiin, kun Kostiaisen siniviivalta ampuma rannelaukaus upposi maskin takana olleen maalivahti Pekka Mäkitalon taakse ajassa 12.59.

Erän loppu käytiin tasaisissa merkeissä, vauhti oli edelleen kovaa ja tilanteita tapahtui molemmissa päissä. Kotijoukkue sai luotua muutaman todella vaarallisen maalintekopaikan ja paremmalla onnella niistä olisi voitu tehdä lisäosumia. Molemmat joukkueet rakensivat huolella hyökkäyksiin ja pelasivat kurinalaista peliä. Viimein Jokipojat sai rikottua KJT:n viisikon, kun Heikki Kettunen jätti siniviivan ylitettyään kiekon toiseen aaltoon Lasse Leppäselle, joka harhautti edessä olleen pakin ja laukoi kiekon kohti Valkaman jalkoväliä. Valkaman puikoista kiekko lirui maaliin asti ja kotijoukkue siirtyi 2-1-johtoon.

Kova taistelu ja yritys jatkui läpi ensimmäisen erän, mutta lisäosumia ei nähty vaikka kotijoukkue pääsi erän lopussa pelaamaan ylivoimaa KJT:n Toni Mustosen otettua 2+2+10 minuuttia mailan päällä lyömisestä. Epäselvä tilanne, jossa iso liuta pelaajia töni ja tökki toisiaan laidassa. Ilmeisesti Mustosen pinna paloi ja maila kopsahti väärään paikkaan. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen erä oli hienoa katseltavaa, pelissä oli vauhtia, sykettä ja kovuutta.

Väsymys iskee

Toisen erän alku oli pitkälti samanlainen kuin ensimmäinen erä, Jokipojat aloitti pirteästi Toni Mustosen istuttua vielä jäähypenkillä, mutta tällä kertaa kiekkoa ei saatu kehikon sisään. Reilun minuutin pelin jälkeen Mikko Martikaisen jäähy tasoitti puntit ja pelattiin neljällä neljää vastaan. Myös tasavoimalla peli jatkui kovavauhtisena ja tasaisena, mutta maaleja ei saatu viimeisteltyä muutamista paikoista huolimatta.

Vauhti ja yritys jatkuivat kovana ja tilanteita syntyi molemmissa päissä. Erän vanhetessa joukkueet alkoiva väsyä alussa pidetyn kovan vauhdin takia, ja pelin tempo hidastui. Kotijoukkueen kapteeni Arttu Käyhkö tuomittiin komeasta lonkkataklauksesta jäähylle ajassa 27.00, jäähyn syyksi päätuomari Kimmo Nilsen ilmoitti estämisen. KJT:n ylivoima loppui kumminkin lyhyeen, kun Matti Luoma otti jäähyn korkeasta mailasta vain hetki Käyhkön jälkeen. Nyt peliä jatkettin neljällä neljää vastaan. Alle minuutti Luoman jäähystä Jokipoikien puolustukselle sattui musta hetki, kun KJT:n Pekka Nöyränen surffaili helpon näköisesti neljän Jokipoika-puolustajan keskeltä maalille ja lirutti kiekon Mäkitalon alta maaliin.

Kotijoukkue väsähti täydellisesti toisen erän puolivälin jälkeen ja KJT sai vahvan otteen pelistä. Vieraat pyörittivät kiekkoa kulmissa paljon, mutta hyvät laukaisupaikat olivat harvassa ja kiekkojen eteen sattui aina kotijoukkueen veskari Mäkitalo. Vaikka vieraat alkoivat myös väsyä niin viimeisen viiden minuutin aikana Jokipojat eivät montaa kertaa käyneet keskialueella tai KJT:n päädyssä, ellei pitkiä kiekkoja lasketa. Puhti oli täydellisesti poissa ja KJT:n maali leijui ilmassa. Vieraiden harmiksi kiekkoa ei kuitenkaan saatu maaliin vaikka paikkoja siihen kyllä oli. Iippo Suutarisen jäähy pari minuuttia ennen pelin loppua pelasti Jokipojat, jonka aikana loppuerä kulki lähinnä surffaillessa. Lopulta erätaukosummeri pelasti molemmat joukkueet ja pelaajat pääsivät valmistautumaan kolmanteen erään.

Vaikka KJT hallitsi toisen erän jälkinmäistä puoliskoa rankasti niin Pekka Mäkitalolle ilmoitettiin erässä vain 5 torjuntaa, joka kertoo paljon vieraiden laukaisutarkkuudesta ja halusta. KJT yritti liian pieneen tilaan ja kiekko pyöri liiaksi kulmissa.

Ei ratkaisua kolmannessakaan

Kolmanteen erään tullessa kaikki pelilliset hienoukset olivat unohdettu ja kiekkoa lähinnä heitettiin päätyyn ja rynnittiin perään. KJT oli parempi tässä, sillä se jatkoi siihen mihin toisessa erässä jäi, tosin ei ehkä aivan niin suvereenisti mutta hallitsi peliä kuitenkin. Kolmannen erän puolivälin lähestyessä KJT onnistui vihdoin. Erän mittainen myllytys tuotti vihdoin tulosta, kun Miikka Lindholm sai harhautettua itsensä hyvään vetopaikkaan maalista katsottuna vasemalle puolen ja sijoitti viuhuvan rannelaukauksen tarkasti oikeaan yläkulmaan.

Moni luuli, että tämä oli pelin käännekohta, mutta ei minuuttiakaan kun Jokipojat tuli kuin tyhjästä kahdella kahta vastaan. Mikko Vannisen namupassi sattui Jani Keräsen mailaan ja tämä nosti Valkaman edestä kiekon maalin kattoon kyljessä kiini olleen puolustajan häirinnästä huolimatta. Peliä oli pelattu nyt 50 minuuttia ja tilanne oli kutkuttava 3-3.

Tässä tilanteessa ei haluttu ottaa riskejä vaan molemmat pelasivat varmaa viisikkopeliä puolustuksen kautta ja yritettiin pitää huoli, ettei ainakaan omassa päässä soi. Viimeisen kymmenen minuutin aikana jäällä risteili kaksi väsynyttä joukkuetta. Yritystä kyllä oli, mutta väsymyksen takia mitään ei oikein saatu vietyä loppuun. Lopulta erä päättyi tasatilanteeseen 3-3: laukaukset erässä menivät vieraille 6-5. Päätuomari Kimmo Nilsenin linja muuttui kolmanteen erään aika paljon, kahdessa ensimmäisessä erässä hän antoi pelata kovaa, mutta koiruudet otettiin kumminkin tarkasti pois. Kolmannessa erässä ei juuri pienistä valitettu, Nilsen antoi pelata todella kovaa ja yhtäkään rangaistusta ei erässä vihelletty vaikka aihetta olisi kyllä ollut.

Jatkoaika - Öhberg ratkaisee

Kahden minuutin tauon jälkeen peli sai taas jatkua. Joukkueet asettivat kokeneet pelimiehet kehiin. Kotijoukkue lähti tavoittelemaan lisäpistettä Käyhkön, Haapalan ja Vannisen johdolla. Vierasjoukkue vastasi päivän johtavalla kolmikolla Vilen, Öhberg ja Lindholm. Kotijoukkue sai itselleen kiekon ja sai vietyä sen onnistuneesti KJT:n kenttäpäätyyn, josta kiekko ajautui oikeaan kulmaukseen jonne Arttu Käyhkö ryntäsi jättäen oman puolustajan paikkansa vapaaksi. Käyhkön harmiksi kiekon ehti napata KJT-pelaaja ja vierasjoukkue pääsi vastaiskuun kahdella yhtä vastaan. Jaska Vilenin poikittaissyöttö tavoitti vasemmalla olleen Kai Öhbergin, joka niittasi kiekon yli kyljelleen heittäytyneen Pekka Mäkitalon. KJT:lle siis täydet kaksi pistettä mukaan ja kotijoukkue Jokipojat sai tyytyä yhteen pisteeseen.

Jokipojat sortui ottelussa omaan vahvuutensa, nimittäin liikkeeseen ja vauhtiin. Sitä oli ottelun alkupuolella liikaa ja joukkue väsyi pelin edetessä, eikä
loppuhetkillä paukut enää riittäneet. Luottopelaajille annettiin paljon peliaikaa, ehkä liikaakiin. Käyhkö pelasi vähintäänkin joka toista vaihtoa ja kolmannessa erässä mies oli aika naatti, samoin Miika Haapala. KJT pelasi viisaasti ja maltillisesti, eikä se väsyttänyt itseään ja käytti maalipaikat hyvin hyödykseen. Jokipoikien kuuluisa tehottomuus oli taas esillä tässä ottelussa. Valkama venyi 27 laukauksen tielle, kun taas Mäkitalon ei tarvinnut napata kuin 14 kutia.

Jatkonäkymät

Karsintasarjasta ei ole vielä pelattu kuin murto-osa, joten mitään kovin pitäviä johtopäätöksiä ei voi vetää. Jokipojat olisi tarvinnut voiton tästä, mutta yksi piste on tyydyttävä tulos. Sunnuntaina joukkue matkaa Kirkkonummelle huippuvireisen HC Salaman vieraaksi. Runkosarjassa Jokipojat oli Salamia vahvempi joukkue loppukaudesta, mutta nyt Wickenheiser-buumin laannuttua Salamat ovat pystyneet pelaamaan samalla tasolla miten alkukausi Suomi-arjan kärjessä meni. Tällä hetkellä Salamat on todella varteenotettava ehdokas Mestikseen. Jokipoikien olisi otettava voitto, muuten loppupeleihin jää liian paljon tavoitetta.

KJT saa vastaansa SaPKon, joka hävisi UJK:lle lauantain pelissä 2-4. SaPKolla on sama määrä pisteitä kun KJT:lla eli 2 pistettä, jotka ovat peräisin Diskos-voitosta. KJT on kyllä ennakkosuosikki sunnuntaina kotipelissään savonlinnalaisia vastaan ja voitolla se parantaisi asemiaan todella tuntuvasti. Tämä voitto Jokipojista oli hyvä alku parempaan menestykseen ja joukkue kokosikin rivinsä mallikaasti 5-1-tappiosta Salamille.