Päätöserässä hurmion löytänyt Jokipojat marssi elintärkeään voittoon

11 ottelun tappioputken katkaisu pisti hymyt joensuulaishuulille.
JYP-Akatemia roikkui Mehtimäellä sitkeästi voitossa kiinni aina päätöserän puoleen väliin asti, mutta lukuisat jäähyt koituivat kuitenkin jyväskyläläisten turmaksi. Huikean päätöserän pelannut Jokipojat katkaisi karmaisevan tappioputkensa lopulta voittamalla lukemin 3-2.

Joensuussa niin Jokipojat kuin joukkueen kannattajatkin olivat ladanneet suuret odotukset lauantain kohtaamista varten. Joukkueen valmentaja Jouni Varis oli ohjeistanut suojattejaan laittamaan ison vaihteen silmään heti alusta lähtien.

− Tähän peliin valmistauduttiin hyvin. Tärkein asia oli, että päästään kuskin paikalle. Ensimmäinen vitonen meni aika miehekkäästi.

Kotijoukkue hallitsikin ensimmäisiä minuutteja mielin määrin. Erän edetessä myös Akatemia sai luotua omia paikkojaan, jotka monesti saivat alkunsa joensuulaisten harhasyötöistä.

Koko erän hitaita lähtöjä viljellyt joensuulaisryhmä kontrolloi avauserää loppuun asti. Kuitenkin hyvien laukaisupaikkojen luominen osoittautui haastavaksi, eikä erässä nähty maaleja.

Toisen erän viidennellä minuutilla JYP-Akatemian Riku Sihvosen toimitus maalille päätyi Waltteri Lehtosen lapaan, ja hyökkääjä sai rauhassa siirtää kiekon ohi Samuel Jukurin.

Tappioasema sekoitti Jokipoikien pelilliset pasmat. Hyvin toimineita hitaita lähtöjä ei juurikaan enää nähty, vaan peli kääntyi saman tien ylöspäin joukkueen saatua kiekon. Pelin aaltoilu sopi erinomaisesti hyvästä suunnanmuutospelistä tunnetulle Akatemialle, ja toinen erä oli selkeästi vieraiden paras.

− Pieni tärrääminen tuli pojilla. Toinen erä varsinkin, ei me siinä pysytty sotasuunnitelmassa. Piti pysyä sitkeästi pelin sisällä, puolustaa vahvasti ja olla paikoissa terävä, pohti ärjyvalmentaja Varis joukkueen notkahdusta.

Aivan erän lopulla kotijoukkueen puolustaja Joel Olkkonen purjehti koko kentän läpi, mutta vieraiden maalivahti Jose Kangaskorte onnistui niukasti torjumaan Olkkosen yrityksen. Laukaisutilanteessa Akatemian Urho Vaakanainen tuuppasi Olkkosen vaarallisesti selästä päin päätylaitaa ja sai tempustaan ulosajon.

Jokipoikien pelillinen lukko aukesi kriittisellä hetkellä

Päätöserän Jokipojat pääsi aloittamaan lähes täydellä viiden minuutin ylivoimalla. Aiemmin ottelussa jo kuusi minuuttia tehotonta ylivoimaa pelannut kotijoukkue ei saanut myöskään Vaakanaisen viitosenkaan aikana mitään merkittävää aikaiseksi.

Ison rangaistuksen tapettuaan myös vierailijat pääsivät kokeilemaan ylivoimaa onnistumatta. Muutoin Akatemia pelasi aivan toisen erän tavoin toteuttaen omaa pelisuunnitelmaansa ja näytti sinnittelevän voiton syrjässä kiinni.

− Kaikki ne asiat, mitä joukkueen kanssa käytiin läpi tänään, toteutuivat tuolla jäällä. Pystyttiin pelaamaan Jokipojilta vaarallisimmat maalipaikat pois, ja oltiin huolellisia, kehui Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi suojattejaan.

Ajassa 50.05 vieraiden Sihvonen huitoi ärjypuolustaja Olkkosta korkealla mailalla kasvoihin ja sai rangaistukseksi 2+2 minuuttia istumista. Jokipojat hyödynsi vihdoin ylivoimansa, kun ensin Ville Halonen nosti kiekon maalin edestä yläkulmaan tasoittaen ottelun.

Ylivoiman jatkuttua lämäsi puolustaja Matti Koistinen joensuulaiset riemukkaaseen 2−1-johtoon vain hetkeä Halosen osuman jälkeen. Yli 2000 hengen kotiyleisö syttyi kauden kovimpaan meteliin sytyttäen Jokipojat täyteen hurmokseen kaukalossa.

Kotijoukkue pyöritti johtoasemassa kiekkoa useamman minuutin putkeen hyökkäyspäädyssä, ja tämä tivoli huipentui lopulta maaliin. Olkkonen tarjoili syötön täysin vapaana maalin kulmalla olleelle Oskari Lehtiselle, joka pääsi napauttamaan kotijoukkueen 3−1-johtoon ajassa 56.05.

Ensimmäisen voittonsa tällä kaudella napannut valmentaja Varis hehkutti antaumuksella kotijoukkueen vapautunutta peliä maalien jälkeen.

− Tuo tasoitusmaali ja ennen kaikkea se energia siitä toisesta maalista, mikä näkyi tuosta joukkueesta. Tuossa joukkueessa on ihan valtava potentiaali. Mä oon todella, todella ylpeä noista sotureista. Ne ottivat tuon voiton. En mä ottanut mitään, mä oon ollut vaan auttamassa.

Valmentajat jakoivat kiitosta omilleen

Ossi Pellisen huidottua itsensä jäähyaitioon hurrikaanipaidat nousivat ylivoimalla ja ilman maalivahtia pelaten vielä maalin päähän Taavi Tialan osumalla. Joukkue ei kuitenkaan saanut enää viime hetkillä tehtyä tasoitusmaalia, joten kolme pistettä jäivät Joensuuhun.

Vieraiden valmentaja Ahvenjärvi jakoi ottelun jälkeen risuja ja ruusuja omilleen.

− Tuolla jäähymäärällä ei tietenkään voi voittaa pelejä. Se oli tämän ottelun ratkaisu, eikä siinä ole mitään selittelemistä. Jokipojat pystyi rankaisemaan niistä tilanteista.

− Iso hatunnosto meidän joukkueelle. Mä en nähnyt Jokipoikien kolmatta maalia, kun keskittyminen oli omassa tekemisessä. Se usko siinä vaiheessa, kun tultiin 3−2:een, iso hatunnosto joukkueelle siitä. Oltiin valmiita tappelemaan pisteistä.

Myös kotijoukkueen Varis ilmaisi ylpeytensä joukkueen taistelusta ja tappioputken nujertamisesta.

− Nuo pojat on kulkeneet muutaman viikon, ehkä toista kuukautta ojien pohjilla ja miettineet. Tää varmasti helpottaa meitä. Ylpeys mulla on tällä hetkellä joensuulaisesta kiekkoilusta ja noista pojista, jotka pistivät ärjylogolle itsensä likoon.

Molemmat joukkueet pääsevät seuraavana tien päälle JYP-Akatemian suunnatessa keskiviikkona Rovaniemelle RoKin vieraaksi. Jokipojat puolestaan suuntaa perjantaina haastamaan Kiekko-Vantaata.