Jokipojat ja JYP-Akatemia maalien vuoristoradassa

Esa Lehikoisen laukoma voittomaali oli liikaa Sami Rajaniemelle.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Joensuun Jokipojat ja Jyväskylän JYP-Akatemia kohtasivat pimenevässä Mehtimäen illassa ja tarjosivat 2085-päiselle yleisölle ajoittain sekavahkon jääkiekko-ottelun, jonka lopputulokseksi jäi 4-3 jatkoajan jälkeen. Jokipojista kahdella pelurilla oli aihetta suurempaan juhlaan sillä Heikki Puustiselle Mestis-ottelu oli uran 300:s ja Matti Koistiselle 200:s.

Ensimmäisen erän alku oli selkeästi vierailijoiden hallussa. Jokipoikien hyökkäyksiinlähdöt olivat huonoja lähinnä huonon syöttötyöskentelyn sekä JYP-Akatemian oikein ajoitetun karvauksen ansiosta.

Erän alkupuoliskon paras maalipaikka syntyi kuitenkin Jokipoikien kärppälaina Saku Mäenalaselle, jonka läpiajotilanne päättyi heikkoon ratkaisuun, eikä vierailijoiden veräjänvartija Sami Rajaniemellä ollut ongelmia torjua Mäenalasen yritystä.

Erän edetessä Jokipojat pääsi peliin paremmin mukaan, mutta syöttötehokkuus jätti edelleen toivomisen varaa. Maalipaikoissa kotijoukkue oli loppuerän parempi, sillä se teki kaksi salamamaalia minuutin sisään. Ensimmäisen kerran verkkoja heilutti maalin takanurkalle unohdettu Juuso Kaijomaa, joka sai huippusyötön juhlakalu Heikki Puustiselta.

Toisessa Jokipoikien maalissa oli mukana hiukan tuuriakin, sillä Mäenalasen heitto pienestä kulmasta upposi helpohkosti Rajaniemen taakse kimmokkeen kautta.

- Ensimmäinen erä oli meiltä tuloksen valossa hyvä, mutta me olimme jatkuvissa vaikeuksissa Akatemian kanssa, tiivisti Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski ottelun jälkeen.

- Maalien suhteen ottelu oli vuoristorataa, mutta pelillisesti meillä oli nähtävissä selkeästi harppaus edelliseen peliin, analysoi JYP-Akatemian Jukka Ahvenjärvi.

JYP-Akatemian ketsuppipullo aukesi

Toisen erän alkuun molemmat joukkueet saivat kokeilla ylivoimensa toimivuutta, mutta kuviot olivat vielä kesäterässä. Jokipojat sai kuitenkin painetta hyvin ylivoimansa jälkeen, jonka ansiosta se pääsi jälleen ylivoimalle.

Myös Akatemia sai toisen mahdollisuuden ylivoimaansa erän alussa, mutta tolppaa lähemmäksi ei vierasjoukkue toistaiseksi päässyt. Jokipojat pääsikin erän alkupuoliskolla kuskin paikalle, mutta Rajaniemen hyvät torjunnat estivät lisämaalien synnyn.

- Saatiin toisen erän alkuun selkeä parannus. Jossain vaiheessa alettiin kuvitella, että homma on selvä. Tuli ylihyökkäämistä, kurittomuutta ja jopa laiskuutta, ja se maksoi kolme maalia lyhyen ajan sisällä, analysoi Haapakoski toista erää.

Loppuerän aikana vierasjoukkueen osumatarkkuus olikin yhtä hyvällä tasolla kuin Jokipojilla ensimmäisessä erässä. Ensimmäinen kavennusmaali syntyi Valtteri Hotakaisen lauottua rebound-kiekon lyöntilaukauksella sisään. Minuutti ja kuusi sekuntia tämän jälkeen JYP-Akatemia pääsi 2-1-hyökkäyksen, jonka päätteeksi hyvin pelannut Oula Palve nosti kiekon maalin kattoon ohi voimattoman Jokipo-vahti Daniel Spencen.

Ottelun hallinta siirtyi nyt viimeistään Akatemialle ja kotijoukkue oli hätää kärsimässä. Kovan nosteen peliinsä saanut vierailija meni ansaitusti johtoon kun viivalta tulleen vedon jälkeen kiekko kimposi maalin nurkalla olleelle Joonas Sammalmaalle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin.

- Joukkueen tiiveyteen ja ennenkaikkea uskossa omaan vahvuuteen oli toisessa erässä näkyvissä niitä elementtejä, mitä tällä joukkueella on olemassa, kehui Ahvenjärvi omiaan.

Kolmanteen erään lähdettiin vierailijoiden johdossa. Akatemia keskittyikin tarkkaan keskialueen peliin tarkoituksenaan jäädyttää Jokipoikien hyökkäysaikeet. Strategia toimikin hyvin erän puoliväliin asti, kunnes kuin varkain karkuun päässyt ottelun hahmo Mäenalanen pääsi alivoimalla hyökkäykseen ja laukoi vedon, joka kimpoili illan ensimmäisen maalin tavoin vastustajan varusteiden kautta sisään.

- Ryhtiliike kolmanteen erään oli hyvä, ja olimme kärsivällisiä, lausui Haapakoski.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin jatkoajalla ajassa 60.53 kun Mikael Ruohomaan hyvä syöttö löysi puolustaja Esa Lehikoisen, jonka tarkka rannelaukaus jätti kaksi pistettä susirajalle.

JYP-Akatemia kohtaa seuraavassa ottelussaan perjantaina kotona Savonlinnan SaPKon. Jokipojat puolestaan isännöi lauantaina TUTOa.