Huima kiri jäi kruunaamatta

JYP-Akatemia namutteli Mikael Edelmannin vaihtoon jo toisessa erässä.
JYP-Akatemia onnistui pitämään pintansa paineen alla, kun sen neljän maalin johto kapeni päätöserässä pikaisesti yhteen maaliin. Jokipojat ei päässyt kruunaamaan komeaa kiriään tasoihin asti, vaan pinnat lähtivät nuorten jyväskyläläisten kyytiin.

Jokipojat osoitti keskiviikkoiltana, ettei edes neljän maalin johtoasemassa sovi peruutella yhtään. Päätöserään löydetty ylimääräinen vaihde toi isäntäjoukkueen maalin päähän, mutta vierailija JYP-Akatemia onnistui pitämään täyden pistepotin hyppysissään maalein 3−4 (0-1, 0-2, 3-1).

Vierasjoukkueen päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi iloitsi aiempien valmentajien tavoin Jokipoikien paluusta Mestikseen, mikä toikin tietyllä tapaa lähtökohdat heidän pelisuunnitelmaansa.

− Tultiin kunnioitettuun paikkaan ja haastavaan peliin. Vastassa oli joukkue, jolla on erittäin paljon kokemusta, ja siihen piti iskeä omilla aseilla, Ahvenjärvi pohdiskeli.

47 minuutin verran Akatemia pystyi tiiviiseen puolustuspeliin, joka jätti ärjypaidat aseettomiksi. Kun vielä omat maalihanat aukesivat mallikkaasti, oli Jokipojat vailla mahdollisuuksia.

Kuparisen rikkoi Joose Antonen, joka huitoi ylivoimalla kiekon Mikael Edelmannin selän taa. Toisessa erässä johtoa kasvattivat Mikko Virtanen ja Olli Muittari samankaltaisilla osumilla vain 21 sekunnin sisään: kiekko pelattiin uinuneen joensuulaispuolustuksen silmien alla takatolpalle, josta sekä Virtasella että Muittarilla oli helppo työ lakaista peliväline verkon perukoille.

Vaikka maalit eivät menneet Edelmannin piikkiin, turvautui joensuulaisvalmennus aikalisään ja maalivahdin vaihtoon. Tilalle luisteli Samuel Jukuri.

− Ne eivät todellakaan olleet "Miksan" maaleja, eli se oli puhdasta herättelyä, Jokipoikien päävalmentaja Ari Aaltonen korosti.

Jokipojat tuli päätöserään terävästi, mutta silti vierailija onnistui iskemään lisää löylyä, kun Jaakko Jokisen viivakuti suoraan aloituksesta upposi sisään. Moni katsoi ottelun olleen paketoitu, mutta isäntien vimma oli vasta käynnistymässä.

Pinnat kotiin väsyneenäkin

Tarinaan kirjoitettiin uusi juonne, kun peliaikaa oli jäljellä reilut 12 minuuttia. Kotijoukkueen hanat avasi Heikki Puustinen, jonka rannekuti kimpoili jyväskyläläispuolustuksen kautta mainiosti esiintyneen Veini Vehviläisen taakse.

− Tehtiin 2,5 erän ajan pieniä lapsuksia, joiden myötä homma pääsi karkaamaan. Ilme oli kuitenkin koko kolmen erän ajan hyvä, ei voi muuta sanoa, "Turbo" Aaltonen jatkoi.

Veini Vehviläiselle ei onnistuttu lähettämään hankalasti torjuttavia kuteja.

Viimeisen kymmenminuuttisen käynnistyttyä Jokipojat tuli maalin päähän minuutin sisään isketyillä osumilla. Ensin Kasimir Puruskainen pyöräytti uransa ensimmäisen Mestis-maalin, minkä jälkeen muutamaa pykälää kokeneempi Ilmari Pitkänen väänsi isännät maalin päähän.

Vaikka Jokipojat sai yli seitsemän minuuttia tasoitusmaalin juonimiseen, ei häkki enää heilunut. Peli pyöri loppuminuutit Vehviläisen vartioiman maalin ympärillä, mutta vedot tulivat usein ilman maskia.

− Viimeisen erän maalipaikat menivät meille 9−2. Joukkueelle pitää nostaa hattua, ettei missään vaiheessa annettu periksi, Aaltonen korosti.

− Tietysti heillä oli hyvä veskari, mutta ei ollut tällä kertaa pelkästään Vehviläisen hyvyyttä. Kaikki tähdet olivat oikeassa asennossa, kun ei mennyt sisään, hän tuhisi.

Vierasjoukkueen leirissä taas oltiin luonnollisestikin tyytyväisiä siihen, että pinna kesti loppuhetket. Pitkän kiekon heittely johti lopussa siihen, että sama viisikko joutui uurastamaan vaihtoja toisensa perään ja joensuulaiskapteeni Samu Pitkänen kauhoi puolenkymmentä helppoa aloitusvoittoa kriittisillä hetkillä.

− Kaksi erää oltiin riittävän tiiviitä. Meille tärkeintä oli johtoaseman pitäminen ja kolme pinnaa, Ahvenjärvi sanoi.

Vehviläisen esityksen lisäksi jyväskyläläisvalmentaja kehui koko joukkueen puolustusasennetta.

− Joukkue puolusti hyvin hänen edessään ja piti linjat sopivasti auki, että kiekot näkyivät hyvin. Hienosti hän hoiti leiviskänsä, Ahvenjärvi iloitsi.

Jokipojat lähtee viikonlopuksi vieraspelireissuun, jonka ensimmäinen etappi on perjantaina Lempäälässä. JYP-Akatemia taas lähtee haastamaan vieraskentälle TUTOa.