Hermes revanssiin Jokipojista – lisäpisteen kohtalo puhutti

Uhrautuva puolustus antoi Hermekselle avaimet voittoon.
Jokipoikien käytyä perjantaina onnistuneella ryöstöreissulla Kokkolassa onnistui Hermes maksamaan potut pottuina Mehtimäen lauantai-illassa. Perjantaiseen tapaan ratkaisumaali syntyi päätöserässä vierasjoukkueen tekemänä ja Hermes korjasi pistepotin maalein 2−3.

Ottelu sai vieraiden kannalta räjähtävän alun ja vain minuutin jälkeen Hermes siirtyi ottelussa kuskin paikalle. Hermeksen kakkosketju pääsi hyvään 3−3-hyökkäykseen, jossa Teemu Huttu ja Ville Rajala kierrättivät nopeilla syötöillä kiekon Janne Kivilahdelle, joka ei maalin kulmalta erehtynyt.

Kuutisen minuuttia myöhemmin Jokipojat nousi ottelussa tasoihin erikoisella maalilla. Hermes-vahti Denis Godla lähti kulmaukseen hakemaan kiekkoa ja heitti sen Jesse Paukun paineen alla ränniin. Kotijoukkueen Juuso Kaijomaa pääsi katkoon ja pelasi kiekon välittömästi maalin eteen, josta Paukku pääsi laittamaan kiekon tyhjiin lukemiksi 1−1. Godla kompuroi kulmauksessa kontaktista Paukun kanssa, mutta tuomaristo ei nähnyt tilanteessa rikettä.

Molemmat joukkueet pääsivät hyödyntämään loppuerän aikana ylivoimansa. Ajassa 13.09 kotijoukkueelta passitettiin samaan aikaan jäähyaitioon sekä Paukku että Kaijomaa. Hermeksen yritys tuotti minuutin pakkopelin jälkeen tuloksen, kun Jesse Juntheikki tavoitteli syötöllään Kivilahtea takatolpalta, mutta kiekko meni epäonnekkaasti kotijoukkueen Esa Lehikoisen luistimen kautta maaliin.

Kotijoukkueen ylivoima puraisi erän viimeisellä minuutilla. Kiekko liikkui näyttävästi pelaajalta pelaajalle ja sähäkästi ottelussa pelannut Paukku pääsi ampumaan illan toisen osumansa oikean B-pisteen etukaarelta. Ensimmäiselle erätauolle mentiin tämän myötä tasatilanteessa 2−2.

Maalintekopaikat kortilla

Vaikka kaksi jälkimmäistä erää olivat aavistuksen toisistaan erilaisia, molempia leimasi vähäiset maalintekotilanteet. Jo ensimmäisessä erässä joukkueiden välillä nähtiin paljon tunnekuohuja pelitilanteissa sekä vihellysten jälkeen ja tämä nokittelu kantoi läpi ottelun. Ylilyönneiltä kuitenkin vältyttiin.

Toisessa erässä peli aaltoili päästä päähän, mutta vauhdikkaasta temposta huolimatta peliajatus oli molemmilta hukassa. Erä sisälsi paljon kiekonmenetyksiä hyökkäysalueella sekä laukauksia vaarattomilta sektoreilta. Erän paras paikka siunaantui Hermes-laituri Antti Paavilaiselle, joka pääsi jatkokiekkoon puolityhjän maalin eteen, mutta laukaus osui tolppaan.

Hyvin puolustanut Hermes tiivisti puolustuspeliään entisestään päätöserään, eikä enää hakenut kovinkaan aktiivisesti hyökkäyksiä. Vieraat puolustivat tiiviisti keskialueen ja oman maalinsa edustan. Tämä kuului vieraiden käskijän Antti Karhulan illan taktiikkaan.

− Lähtökohta meillä ei ollut mikään ihanteellinen tähän peliin. Viisi peliä putkeen turpaan ja se näkyi tuossa joukkueessa tietynlaisena tuskana. Päätettiin, että lähdetään tänne rikkomaan kaverin peliä ja väkisin puolustamaan se voitto ja uskotaan, että sieltä muutama paikka tulee, mistä isketään.

Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 54.02. Vieraiden Jussi Nättinen kauhoi hyökkäyspään vasemman B-pisteen aloituksesta 100-0-voiton Kaijomaata vastaan ja Nättisen oikealla puolella päivystänyt Niklas Appelgren pääsi tykittämään suoran laukauksen upeasti oikean tolpan juureen. Kotijoukkue sai vielä muutaman maalipaikan luotua viime minuuteilla, mutta summerin soitua taululle jäi lukemat 2-3.

Lisäpistesysteemi puhutti

Paljon puhuttaneesta revanssiviikonlopusta Mestis-seuroilla oli mahdollista saada lisäpisteitä menestyksen mukaan. Molemmat ottelut voittaneella joukkueella oli mahdollisuus kahteen lisäpisteeseen, kun taas voittojen jakautuessa tasan enemmän pisteitä saanut joukkue palkittaisiin yhdellä lisäpisteellä.

Sääntöjen mukaan tasapistetilanteessa lisäpisteen saisi joukkue, jolla on parempi maaliero. Hermes ja Jokipojat päätyivät sekä tasapisteisiin että samaan maalieroon 6−6, joten lisäpisteen kohtalo jäi arvoitukseksi myös valmentajille.

− Nyt ei tiedetä kuka saa lisäpisteen ja kuka ei. Tämmöistä tämä on, kun säännöt eivät ole selviä, arvosteli Jokipojat-valmentaja Ari Aaltonen.

Jokipojat olisi voinut metsästää lisäpisteitä ilman maalivahtia ottelun lopussa, mutta Aaltonen jätti tilaisuuden käyttämättä sääntöepäselvyyden vuoksi. Asiasta kysyttäessä Aaltonen jatkoi systeemin piikittelyä.

− Jos niin olisi sattunut (Hermes olisi tehnyt maalin tyhjiin), he olisivat vieneet ihan varmaan sen lisäpisteen. Nyt ei tiedetä saako kumpikaan. Tämä on tämmöistä, mikä on ihan typerää.

Myös Hermes-luotsi Karhula arvosteli lisäpisteuudistusta.

− Onhan tämä ihan älytön ratkaisu. Ei meille ole kerrottu, millä perusteilla pisteen nyt saa. Katsotaan. Eiköhän ne herrat jotain siellä päätä.

Molemmat joukkueet voivat vetää pari päivää henkeä, sillä ottelut jatkuvat molemmilla keskiviikkona. Jokipojat kohtaa tuolloin sarjajumbon KeuPan kotonaan, kun taas Hermes saa vieraakseen Peliitat Heinolasta.