RoKi kaapi helpottavan voiton loppuminuuteilla – Voitto IPK:sta aloitti napapiiriläisten kesälomat

MESTIS / Raportti
RoKi juhli voittoa kuin mestaruutta. Karsintasarjan välttäminen on seuran paras saavutus Mestiksessä.
Kuva © Janne Falck
RoKi tarvitsi voiton IPK:sta lauantaina varmistaakseen sarjapaikkansa ensi kaudeksi. Karsintoihin matkaava karhulauma pelasi paineettomasti parantaen peliään läpi ottelun pakottaen RoKin parhaimpaansa. Loppuminuuttien ylivoimamaali vapautti napapiiriläisten paineet ja joukkue selviytyi kesälomille 2−1-voitolla.

Eilinen peli ja pitkä bussimatka eivät painaneen RoKin jaloissa lauantaina, vaan joukkue tuli Kankaan monttuun huomattavasti kotijoukkuetta paremmalla jalalla. Pelin painopiste olikin ensimmäisessä erässä vahvasti IPK-maalilla, jossa Tuomas Tolonen sai venyä parhaimpaansa.

Vieraiden hyvä liike pakotti karhunutut rikkomaan ja joukkue istuikin ensimmäisessä erässä kolme kaksiminuuttista. Vierailijan ylivoima oli kuitenkin pelin alkupuoliskolla heikkoa, eikä Juhani Tammisen johtama ylivoima löytänyt yhteistä säveltä.

Kun RoKi ei maalipaikoista onnistunut, iski IPK. Viiden minuutin pelin jälkeen Janne Pälve löysi upealla pystysyötöllä virkeästi koko ottelun pelanneen Jevgeni Fofanovin, joka polki tehokkaasti karkuun puolustukselta ja huijasi kiekon ohi lähes työttömänä ottelun alun olleen Paavo Hölsän.

Maalin lisäksi ei IPK juuri erässä vierailijan maalia hätyytellyt, mistä kertovat myös torjunnat. Tuomas Tolonen venyi maalillaan 11 torjuntaan, kun taas vieraiden Hölsä selvisi erässä neljällä torjunnalla. Kotijoukkueen valmentaja Janne Sinkkonen myönsi, että otteluun lähtö ei joukkueelta ollut onnistunut.

− Ekassa erässä oltiin kiekollisesti huonoja. Sitä kautta ei saatu hyökkäyksiä ryhmitettyä, mutta jos vastustajan maalivahti pelasi nappipelin, niin meillekin Tolonen antoi mahdollisuuden pelata voitosta, Sinkkonen kiitteli.

Adam Zboril oli yksi IPK:n näkyvimistä hyökkääjistä. Miehelle tarjoutui muutama paikka ratkaista peli, mutta kuten koko kauden ruuti oli tälläkin kertaa hieman kosteaa.
Kuva © Janne Falck

Kultakypärä otti vastuuta

Toisessa erässä peli tasaantui ja kotijoukkuekin pääsi kokeilemaan puolitoista viikkoa ennen lauantain kamppailua sivussa olleen Hölsän torjuntavirettä. Todellinen mahdollisuus lisäjohdon tekemiseen joukkueelle tarjoutui, kun erää oli pelattu kahdeksan minuuttia. Joona Springare joutui kakkoselle huitomisesta ja IPK pääsi pyörittämään ylivoimaansa.

IPK pyöritti laadukasta ylivoimaa, ja etenkin ykkösylivoima, jossa Juha Virtasen, Aatu Hämäläisen ja Ainars Podzinskin rinnalle oli neljänneksi hyökkääjäksi nostettu Janne Katosalmi, loi vaarallisia paikkoja RoKi-maalille.

Maali jäi kuitenkin syntymättä, ja lähes välittömästi ylivoiman päättymisen jälkeen kiekko löysikin tiensä jo toisessa päässä Tuomas Tolosen vartioimaan IPK-rysään. RoKi sai tilanteessa pienoisen paineen kotijoukkueen päätyyn ja kiekko pelattiin siniviivalla odottaneelle Juhani Tammiselle, joka iski suoraan syötöstä kiekon kilpikäden puolelta Tolosen vartioimaan maaliin.

Tasoituksesta uutta intoa saanut RoKi hallitsi maalinsa jälkeen ottelua ja IPK:n Janne Sinkkonen rauhoitteli joukkuettaan aikalisällä. Tämä tehosi ja peli tasaantui jälleen hieman.

Kahdessa viimeisessä erässä IPK:n parhaana ketjuna esiintynyt Adam Zborilin ja Robert Locansin kenttä, jonka keskellä nähtiin niin Aleksi Hämäläistä kuin Jevgeni Fofanovia, loi toisen erän loppuun vielä oivan maalipaikan. Zborilin avopaikka kuivui kuitenkin hyvin mailan sitoneeseen RoKi-puolustajaan.

Kolmannen erän alkupuolella Olli-Matti Järvelällä oli saumat viedä RoKi jo johtoon. Tästä kiekkoa ei kuitenkaan saatu kohti IPK-maalia.
Kuva © Janne Falck

IPK haki voittoa riskejä kaihtamatta

Kolmas erä oli ottelun hyvätasoisin ja ennen kaikkea viihdyttävin. Kun sekä Hokki että JYP-Akatemia olivat omissa kamppailuissaan hakemassa kolmen pisteen voittoa, oli RoKin voitettava IPK, mikäli se halusi välttyä karsintapeikolta. IPK taas hamusi viimeisestä runkosarjaottelusta voittoa tosi mielessä, vaikka sarjasijoituksen kannalta pisteillä ei merkitystä ollutkaan.

RoKilta Tammisen kärkikenttä nostikin selkeästi tasoaan, ja Tamminen itse pelasikin erän lähes joka toista vaihtoa. Karhulaumasta Fofanovilla vahvistettu kolmoskenttä loi ykköskentän ohella vaarallisimmat paikat, ja Zboril kilautti erän puolivälissä jo kertaalleen RoKi-maalin tolppaan.

Toisessa päässä Tamminen pelasi jo tyhjän maalin Olli-Matti Järvelälle, mutta mies jäätyi tärkeällä paikalla ja suti kiekon ohi tyhjän IPK-maalin.

− Ottelun tärkeys näkyi maalipaikoissa turhana painetilana. Kolmannessa meidän tehomiehet löi tyhjästä maalista ohi, kun piti naulata peli. Toisaalta lopussa näytettiin sitä sydäntä, mitä tällä hienolla jengillä on, RoKi-valmentaja Juha Juujärvi kiitteli omiaan.

Kotijoukkue ei tyytynyt tekemään pelkästään kiusaa RoKille pelaamalla tasuria ja pudottamalla näin RoKin karsintoihin, vaan pelasivat välillä jopa rikasta ja rutiköyhää hakiessa voittomaalia. Tällaisesta tilanteesta aiheutui myös pelin ratkaissut IPK-rangaistus, kun hyökkäyspään aloituksessa kotijoukkue miehitti b-pisteen kaaren rohkeasti neljällä miehellä jättäen hyökkäyssiniselle vain yhden puolustajan.

Tämä kostautui, kun hyökkäystä tukenutta Damir Galinia estettiin mailalla laidan tuntumassa, eikä mies hävityn aloituksen jälkeen päässyt pitämään viivaa. RoKi karkasi tilanteessa ylivoimahyökkäykseen ja Roberts Locans oli pakotettu koukkimaan itsensä jäähylle.

− Jossain toisessa runkosarjapelissä siinä olisi tullut estämisjäähy kaverille, mutta nyt siitä ei vihelletty ja kaveri karkasi läpi. Minun ideologiaan ei sovi ajatella, että tuollaisessa erikoistilanteessa, mitä hyökkäyspään aloitus on, pelattaisiin varman päälle, ettei vaan kaveri tee maalia. Siinä lähdettiin tekemään ratkaisumaalia, Sinkkonen kertasi tilannetta.

Syntyneen ylivoiman RoKi sitten käyttikin hyväkseen, ja Tuomas Tolosen torjumasta irtokiekosta Tuomas Komulainen iski RoKille helpottavan voitto-osuman. Syötöt osumaan kirjasivat Jarkko Harjula ja Henri Joki-Erkkilä.

− Hieno esitys meidän ylivoimalta. Komulaiselta oli jotenkin väsynyt peli eilisen jäljiltä, mutta siitä mies vain kaivoi RoKin Mestis-historian tärkeimmän maalin, Juujärvi kiitteli ratkaisumaalin tekijää.

» Lähetä palautetta toimitukselle