K-Vantaa mursi Peli-Karhujen kotitaian – Jani Kautto muurina lohipaitojen maalin suulla

Jani Kautto K-Vantaan maalilla oli perjantaina lähes ohittamaton. Kolmannen erän alivoimissa joukkue uhrautui veräjänvartijansa edessä.
Kuva © Janne Falck
Sarjakakkonen K-Vantaa oli lopulta se joukkue, joka onnistui ensimmäisenä viemään sarjapisteet Kankaan montusta tämän kauden Mestiksessä. Helpolla pisteet eivät tulleet, sillä IPK teki ottelussa kaikkensa, jotta pisteet pysyisivät Iisalmessa.

Perjantain kiekkopaketti Iisalmessa oli takuulla kiekkojännärien mieleen, sillä jäällä nähtiin kaksi laadukasta kiekkoa pelaavaa joukkuetta. Ottelu oli tosin varsin rikkonainen, sillä joukkueille vihellettiin kaikkiaan 40 minuuttia jäähyjä.

IPK-käskyttäjä Janne Sinkkonen kritisoikin ottelun tauottua tuomaritoimintaa ehkä aivan aiheesta, sillä toiminta näytti ajoittain varsin poukkoilevalta, joskin tasapuoliselta.

— Tuollainen määrä yli- ja alivoimaa ei ole jääkiekkoa. Kyllä aika monta boksia puolin ja toisin olisi voinut jättää viheltämättä, jotta oltaisi oikein päästy mittaamaan, missä ollaan sarjan kärkeen verrattuna, Sinkkonen harmitteli.

Sinkkosen kritiikille on vinha perä, sillä ainakin kaukalon laidalle linja jäi hieman epäselväksi. Ajoittain mailalla sai pelata kaikkea, mikä liikkui, mutta välillä pilli oli todella herkässä, kuten Joona Valkoselle vihelletyssä kampitusjäähyssä, jossa Valkonen lähinnä koetti sitoa IPK-hyökkääjän mailaa jäähän.

Molemmat onnistuivat ylivoimalla

Ottelu aaltoili hyvin voimakkaasti päästä päähän, ja molemmilla joukkueilla oli omat etsikkoaikansa. Aivan ottelun alkuun K-Vantaa tuli ryminällä, mutta painostuksesta huolimatta ensimmäisen erän vaarallisimmat paikat kirjattiin kuitenkin Jani Kauton vartioimalle vierasmaalille.

Lähimpänä maalintekoa olivat läpiajoon luikerrellut Aleksi Hämäläinen ja ylivoimalla kohti tyhjää maalia vetämään päässyt Pasi Kouvalainen. Hämäläisen yrityksen tyhjäksi teki Kautto, ja Kouvalaisen epäonneksi suoraan syötöstä viritetty laukaus jäi torsoksi.

Toisen erän alku oli sen sijaan vahvasti vieraiden. Peli-Karhut jäähyili ja K-Vantaa pääsi kokeilemaan useaan kertaan ylivoimalla, ja kertaalleen peräti yli minuutin kahden miehen ylivoimalla. IPK:n vahva alivoima toimi kuitenkin varsin hyvin, ja K-Vantaa onnistui lopulta vain kertaalleen, kun Veeti Vainio pöllytti maaliverkkoja Toni Leinosen ja Juha Tarkkasen syötöistä.

Pasi Kouvalaisella olisi ollut ensimmäisessä erässä avaimet viedä karhupaidat 1-0 johtoon. Laukaus kuitenkin epäonnistui ja painui ohi tyhjän veräjän.

Kautto vei maalivahtien taiston

Vieraiden avausmaalin jälkeen IPK sai jälleen pelin hallinnan itselleen. Lohipaidat sumputtivat kuitenkin keskialueen varsin hyvin, ja karhulauman avauspelaaminen oli vaikeaa. Kun hyökkäysalueelle päästiin, siellä onnistuttiin pyörittämään lukuisia pitkiä hyökkäyksiä, mutta Kautto oli maalillaan ohittamaton.

Toisessa päässä niin ikään loistavaa ottelua pelanneelle Tuomas Toloselle sattui kuitenkin erän loppupuolella ottelun ainut virhe, joka maksoi kotijoukkueelle kenties pisteitä. Antti Kauppinen laukoi tulisesti siniviivan jälkeen maalille ilman maskia olleelle Toloselle ja kiekko painui yllättäin maaliin kilpipuolelta.

IPK pääsi kuitenkin vielä vajaa minuutti ennen loppua maalin päähän, kun Tatu Kokkola naulasi kahden miehen ylivoimalla limpun viimein ohi Kauton.

K-Vantaa kesti kotijoukkueen rynnistyksen

Kolmannessa erässä IPK haki toden teolla tasoitusta, ja Pasi Arvosen valmentama K-Vantaa puolusti kurinalaisesti johtoaan. Ei ihme, että valmentaja kiitteli pelin jälkeen alivoimapelaamista.

— Tiedettiin, että täällä pienessä kaukalossa vierasjoukkueella on hankala paikka pelata. Oltiin nihkeällä jalalla liikkeellä, mutta maalivahtipeliin ja alivoimaan olen erityisen tyytyväinen, Arvonen kiitteli omiaan.

Kehut eivät olleet turhat, sillä IPK rynni erässä toden teolla lohipaitojen maalille. Lopussa IPK haki tasoitusta kuudella neljää vastaan Joonas Valkosen istuessa heppoista kakkostaan. Kautto teki lähentelyt turhaksi, ja lopulta Juuso Perttilä pääsi tuikkaamaan limpun tyhjiin, kun voitetun hyökkäyspään aloituksen jälkeen IPK tuhri kiekon vieraille.

— Viimeinen hyökkäyspään aloitus ottaa päähän. Joka kerta kun on koetettu hakea tasoitusta ilman maalivahtia, on sattunut lapsus ja kolissut omissa. Siinä on meille kasvun paikka, että pystytään kääntämään ne mahdollisuuksiksi tasoitukseen, Sinkkonen totesi.