Peli-Karhut kesytti Jokipojat vauhdikkaassa kamppailussa – lopun torikokous kuumensi tunteita ja poiki pelikieltoja

IPK onnistui kaatamaan Jokipojat jo kolmannen kerran tällä kaudella. IPK.n hahmot olivat Aatu Hämäläinen ja Ainars Podzins.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut puristi arvokkaan voiton perjantaina Jokipojista ykköskentällisensä vahvan esityksen jälkeen. Voittomaalin iski kesken ottelun ykköskenttään nostettu, ensimmäistä otteluaan karhupaidassa pelannut Ainars Podzins.

Ennen perjantaina viiden ottelun tappioputkessa vaeltanut Jokipojat lähti hakemaan uutta tulemista sarjajumbo IPK:ta vastaan. Karhulauma on vain ollut joensuulaisille vaikea vastustaja, sillä kolmesta keskinäisestä ottelusta kaksi on päättynyt IPK:n voitonjuhliin.

Maaottelutauko oli antanut Janne Sinkkoselle aikaa ajaa omia ajatuksiaan rauhassa IPK:n peliin, ja tämä toden totta näkyikin joukkueen pelissä. Vauhdikkaasti peliä vienyt IPK pisti vierailijansa ahtaalle heti ensimmäisestä vaihdosta asti ja pelin painopiste oli hienoisesti Jokipoikien päädyssä.

Vaarallisimmat tilanteet nähtiin kuitenkin kotijoukkueen maalilla, jossa Tuomas Tolonen sai venyä harvakseltaan paraatipelastuksiin. Lähinnä maalia oli Jokipoikien kultakypärä Lauri Huhdanpää, joka kotijoukkueen puolustajan virheen seurauksena pääsi nokikkain IPK-vahti Tolosen kanssa. Tolonen harhautettiin tilanteessa jo pihalle, mutta puolustajan onnistuessa hienoisesti häirinnässä ennätti Tolonen vielä sutimaan räpylällään Huhdanpään yrityksen kulmaukseen.

IPK:n vaarallisimmat paikat loi erässä ykköskenttä Aatu Hämäläinen-Juha Virtanen-Janne Katosalmi, mutta toisaalta myös vieraiden vaarallisimmat paikat nähtiin tämän kolmikon jäällä ollessa.

Heikki Puustinen oli Jokipoikien työteiliäintä osastoa. 1-1 kavennus oli miehelle laiha lohtu tappioon päättyneessä kamppailussa.

Toinen erä mentiin vuorotahtiin

Toisen erän alku oli ensimmäistä erää selkeämmin kotijoukkueen. IPK saikin kiekon sekavan tilanteen jälkeen Jonathan Iilahden vartioimaan maaliin vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen. Osumaa tarkasteltiin tovi videolta, ja lopulta se hylättiin olkapäällä tehtynä.

Vain pari minuuttia myöhemmin kotijoukkue sai lopulta palkintonsa. Oula Uski otti tarpeettoman hyökkäysalueen jäähyn kampituksesta ja Peli-Karhut pääsi ylivoimalle. IPK:n ykköskenttä hieroi ylivoimalla komean kuvion, jonka Aatu Hämäläinen päätti ykkössektorilta ohi tilanteessa varsin hyvin mukana olleen Iilahden. Syötöt maaliin antoivat Juha Virtanen ja Janne Katosalmi.

Maalin jälkeen voimasuhteet kentällä vaihtuivat. Jokipojat saivat otteen pelistä ja paine siirtyi IPK päätyyn. Vieraat iskivät hyvin kotijoukkueen oman pään lähtöihin, ja lopulta paine tuotti tulosta. Jokipoikien pirteimpiin läpi pelin lukeutunut Heikki Puustinen pääsi lopulta nostamaan läheltä kiekon aivan maalin kattoon Matti Koistisen ja Lauri Hukkasen esityöstä.

Ainars Podzinsh osoitti ensimmäisessä pelissään, että miehelle on käyttöä. Latvialaisen lavassta lähti myös 2-1 voittomaali.

Erän puhutuin tilanne ainakin ottelun jälkeen oli Joona Tolvasen saama 2+10-minuuttinen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Fanseat-selostamossa tilannetta pyöriteltiin nauhalta kymmenkunta kertaa, mutta pientä kylkeen tullutta poikittaista kummempaa ei tuomarikaksikkoa lukuun ottamatta nähnty.

− Olen aivan pelaajalta kuulemani varassa, ja hänen mukaansa poikittaisella kylkeen vauhtia annettiin. Ehkä kakkosen paikka, mutta että 2+10, niin kova oli tuomio, Sinkkonen ihmetteli ottelun jälkeen.

Ketjumuutoksilla löytyi punainen lanka

Kolmanteen erään IPK lähti jo toisen erän lopulla kokeilluilla uusilla ketjuilla. Koko ottelun erittäin virkeästi pelannut Ainars Podzins siirrettiin ykkösen laidalle ja Janne Katosalmi pudotettiin kakkoseen Adam Zborilin ja Roberts Locansin vierelle.

− Ketjumuutoksilla haettiin Podzinsille hyviä kavereita vierelle, ja näyttää, että nyt olemme saaneet tänne Iisalmeen sellaisen maalintekijän jota olemme kaivanneet, Sinkkonen totesi.

Vaihdos antoi ennen muuta lisävirtaa ykkösnyrkille, mutta virkisti silminnähden myös kakkoskentän pelaamista. Podzins kiittikin luottamuksesta ja iski voittomaalin komeasti ylänurkkaan Aatu Hämäläisen jättösyötöstä. Toisen syöttöpisteen osumaan kirjasi Janne Pälve.

Jokipoikien valmentaja Ari Aaltonen kiitteli ensiesiintymisen joukkueen maalilla tehneen Jonathan iilahden suoritusta. Maaleille mies ei mitään voinut.

Seuraava kotijoukkueen paikka syntyi kun vielä maalintekijää kuuluteltiin. Adam Zboril pelasi Roberts Locansin vapaaksi maalin eteen, mutta jo maalivahdinkin tilanteesta ulos harhauttanut Locans pyyhki pölyt kiekon päältä, kun tyhjä veräjä odotti ottajaansa.

Jokipojat ei saanut erässä aivan viime minuutteja lukuun ottamatta kiriä aikaiseksi, ja voitto kirjattiin karhunutuille. Summerin jo soidessa tunteet kuohahtivat siihen malliin, että tilanteesta jaettiin 5+20 minuutin rangaistukset niin IPK:n Ilkka Vaarasuolle ja Ainars Podzinshille kuin Jokipoikien Oskari Lehtiselle.

Tilanne oli sen verran epäselvä, että siitä riitti selvitettävää myös tuomaritarkkailija Timo Kärkkäisellekin.

− Vaarasuo tuli tilanteeseen vauhdilla, ja hänelle aiheesta 5+20 poikittaisesta, kun osuma tuli vielä pään seudulle. Muuten tilanne oli sekava kuin muurahaiskeossa, joten tässä vaiheessa en osaa enempää sanoa, Kärkkäinen summasi tilanteen.

IPK:n käskijä Sinkkonen antoi tilanteesta tunnustusta Vaarasuolle, vaikkei mahdollista poikittaista päähän missään nimessä hyväksykään.

− Meidän kultakypärä suojasi kiekkoa hyvin kulmassa ja summerin jo soitua kaveri antoi rumasti poikittaista. Pidän siitä, että pojat suojelevat omiaan tuollaisessa tilanteessa ja näyttävät, ettei noin saa tehdä. Jos se osui päähän, niin sitä en hyväksy, mutta muuten pitää pelata kovaa mutta reilusti.

Tilanteesta väkivaltaisuudesta 5+20-minuuttiset saaneet Podzins ja Lehtinen ovat varmuudella ulkona lauantaisista peleistä, kun taas Vaarasuon tilanne menee kurinpitäjän tarkasteltavaksi.