IPK yllätti Hokin kovalla kamppailupelillä

IPK oli sarja-avauksessa Hokkia ahneempi kaksinkamppailuissa. Tässä Jere Savolainen tarjoili maalipaikan Antti Kurkiselle Hokki-pakkien estelyistä huolimatta.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut nappasi historiansa ensimmäisessä Mestis-kamppailussa niin ikään ensimmäisen voittonsa, kun ennakkosuosikki Kajaanin Hokki kaatui Iisalmessa komeasti 5-2.

IPK oli koko harjoituskauden tunnettu huonosta alusta. Nyt valmentaja Jukka Niiranen myönsi joukkueen tiedostaneen hyvän aloituksen merkityksen ja se totisesti toimi, sillä karhulauman ensimmäinen Mestis-maali oli totta jo ajassa 0.28, kun Juha Virtanen napautti Saku Kinnusen ja Lauri Heiskasen tarjoilusta limpun verkkoon.

Pelin alku oli näennäisesti Hokin hallintaa. Harjoituskaudella epävarmasti esiintynyt karhupuolustus oli kuitenkin keskiviikkona hiottu kuntoon ja Hokin vedot tulivat kaukaa maalintekosektorin ulkopuolelta. IPK sitä vastoin onnistui. Ylivoimalla kiekko pyörii tehokkaasti ja kakkosylivoima viimein onnistui, kun kauniin siirtelyn päätteeksi Janne Katosalmi pääsi pistämään p-pisteiden välistä tilanteeksi 2-0. Esityön tekivät Aleksi Hämäläinen ja Janne Pälve.

Kun vielä ennen erän puoliväliä Lauri Heinonen pääsi tinttaamaan kiekon kolmannen kerran Tuukka Smuran vartioimaan maaliin nopean hyökkäyksen päätteeksi, vaihtoi Hokki maalivahtia ja Sami Väliharju luisteli Hokki-maaliin. Maaleista Smuraa ei käy syyttäminen, mutta laiskasti IPK:n nopeita hyökkäyksiä puolustanut Hokki tarvitsi valmentaja Jari Laukkaselta jonkinlaisen herätyksen.

Denis Godla pelasi karhumaalilla varsin rauhallisesti ja eleettömästi. Kahdelle takaiskulle mies ei mitään voinut.

Toinen erä oli rikkonainen ja kotijoukkueen jäähyillessä Hokki sai otteen pelistä. KalPa-laina Denis Godla oli kuitenkin itse rauhallisuus maalinsuulla, eikä Hokki pystynyt yllättämään miehen kuin kertaalleen ylivoimalla. Maalin teki Samu Pyykkönen vahvan maskin takaa.

Erän loppupuolella myös IPK sai pelistä otetta ja muun muassa Aleksi Hämäläisen johtama kakkonen ja Mikko Komulaisen kolmoskenttä saivat molemmat hyvät pyöritykset Hokki-päätyyn. Todellinen jokapaikan höylä erässä oli kuitenkin nuori Saku Kinnunen, joka pelasi niin puolustajan tontilla kuin hyökkääjänäkin.

Niitti ylivoimalla

Kolmas erä oli pelillisesti ehkä tasaisin. Heti erän alkuun IPK:n tekemä 4-1-maali ylivoimalla vei ehkä Hokilta isoimman uskon takaa-ajoon, eikä joukkue toden teolla syttynyt edes Niklas Näpin komeasti suorasta syötöstä ohjaaman 4-2-maalin jälkeen.

Viimeisillä minuuteilla kotijoukkue kuitenkin tarjoili kavennuspaikkaa kultalautasella, kun ensin ottelulle tyypilliseen tapaan Antti Kurkinen sai tahattomasta kampista kaksiminuuttisen ja minuuttia myöhemmin IPK töpeksi vaihdossa niin ikään kaksiminuuttisen arvoisesti.

Hokki ei kuitenkaan onnistunut edes kahden miehen ylivoimalla ja vedot lähtivät joka kerta kaukaa siniviivalta. Lopulta Antti Kurkinen karvasi kiekon Hokki-penkin edestä itselleen ja tarjoili Lauri Heinoselle, joka lopetti kajaanilaisten rimpuilun 5-2-alivoimamaalilla.

Kaksinkamppailuvalmius ratkaisi ottelun

Ottelun jälkeen Jari Laukkanen oli odotetusti pettynyt omiinsa. Puolustuspeli ei ollut tarvittavalla tasolla ja IPK oli jäällä nälkäisempi.

− Omaan piikkiin pitää siinä mielessä laittaa, että parissa viimeisessä harkkapelissä meille tehtiin luvattoman paljon helppoja maaleja nopeista hyökkäyksistä. Ei saatu sitä kitkettyä ja IPK iski samalla lailla 1-0 -ja 3-0-osumat. Kaveri oli valmiimpi kaksinkamppailuihin ja tästä tuli vähän isät vastaan pojat peli. Sitä saatiin mitä tilattiin, Laukkanen harmitteli.

Peli-Karhujen käskijä Jukka Niiranen oli sitä vastoin tyytyväinen.

− Puolustuspelaamisessa oltiin harjoituspeleissä vähän tuuliajolla ja siitä puhuttiin. Nyt ei annettu pieniä syöttöjä omissa, vaan lähdettiin isosti omista. Puhuttiin, että kun tehdään ensimmäinen maali, niin päästään lentoon ja saadaan yleisön tuki taakse. Siinä onnistuttiin, Niiranen kiitteli.

IPK:n ensimmäinen Mestis-ottelu ja ensimmäinen voitto. Tätä oli todistamassa Kankaan montussa komeat 1216 katsojaa.