Hokin terävyys maalipaikoissa tylsytti IPK:n

Hokki ansaitsi voittonsa tehokkuudellaan. Tässä Tuukka Smura pysäytti viime kaudella Hokissa pelanneen Eetu Patrosen lähentelyt.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut saivat harjoituskauden kotiavaukseensa vastaansa viime vuodet Mestiksen kärkijoukkueisiin lukeutuneen Kajaanin Hokin. Vaikka vierailija vei ottelu 3-6, jäi kotijoukkueen otteista varsin hyvä maku. Ennakkoluulottomasti pelannut karhulauma pystyi haastamaan Hokin aivan tosissaan ja etenkin toisessa erässä tehokkaammalla viimeistelyllä Hokille olisi ollut luvassa varsin hikinen iltapuhde.

Historiansa ensimmäiseen Mestis-kauteen valmistautuva Iisalmen Peli-Karhut sai harjoituskauden kotiavauksessa vastaansa rakkaan kiistakumppaninsa vuosien takaa eli Kajaanin Hokin. Mestiksen kärkeen vuosia kuuluneet vierailijat toimivatkin varsin hyvänä mittarina karhulaumalle siihen, mitä pelaaminen Mestiksessä vaatii.

Muutamia heikkoja hetkiä lukuun ottamatta kotijoukkue pysyikin yllättävän kypsään suoritukseen kokenutta Hokkia vastaan ja vaikka loppunumerot 3-6 (0-3, 1-0, 2-3) menivätkin selkeästi vierailijan hyväksi, antoi perjantai-illan derby paljon uskoa siihen, että IPK pystyy kamppailemaan tulevassa sarjassa muustakin kuin hengissä pysymisestä.

Ottelu alkoi paikalliskamppailulle tyypillisesti vauhdikkaasti, eikä kenellekään hallissa jäänyt ottelusta mielikuvaa, että kyseessä olisi vain yksi harjoituspeli. Erityisellä ilolla saattoi pistää merkille, että Peli-Karhut jatkoivat viime kaudella tutuksi tulleella liikkeellä ja väkevällä karvauksella sen sijaan, että olisi lähdetty peruuttelemaan ja varomaan kovaksi tiedettyä vastustajaa.

Liika into ja yritys kuitenkin kostautuivat, kun reilun kahden minuutin pelin jälkeen kotijoukkueen Lauri Heinonen otti hyökkäysalueen karvaustilanteessa tarpeettoman kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Tätä tilannetta ei Hokki jättänyt käyttämättä, vaan Pasi Kouvalainen iski limpun rysään komeasti parhaalta sektorilta p-pisteiden välistä. Syöttöpisteet osumaan kirjasivat Mikael Seppälä tehomies ja Timo Hiltunen, joka iski pelissä komeat pisteet 3+1.

Osuman jälkeen pelin hallinta siirtyi vieraille ja IPK:n maalilla Tuomas Tolosella riitti töitä. Kotijoukkueen rohkea karvaus tiesi kuitenkin ajoittain harmaita hiuksia myös Hokille, joka näytti hienoisesti yllättyneen aktiivisesti usealla pelaajalla karvaavan karhulauman ennakkoluulottomuudesta, eikä se pystynyt täysin hyödyntämään kovan karvauksen seurauksena syntyneitä syöttövälejä IPK:n puolustuksessa. Myös kotijoukkueella oli erässä omat paikkansa, mutta

Mestis-vauhtiin tottumaton karhulauma aikaili ratkaisuissaan liiaksi. Lähimpänä maalia ensimmäisessä erässä karhulaumasta oli kaksikko Janne Pälve-Niko Putkonen, joka pääsi keskialueen katkon ansiosta koittamaan maalintekoa puolittaisesta läpiajosta.

Jos kotijoukkue ei maalipaikkojaan hyödyntänyt, niin vierailija se totisesti osasi. Ensin IPK:n hyvän vaiheen jälkeen Hiltunen ohjasi taidokkaasti ilmasta Eetu Martikaisen viivasta maalille heittämän kiekon häkkiin ajassa 13.57 ja vain vajaat kolme minuuttia myöhemmin Hokin Jarkko Harjula iski illan toisesta ylivoimasta jo toisen ylivoimamaalin.

IPK:n kiri ei tuonut tulosta

Toiseen erään IPK tuli selkeistä tappiolukemista huolimatta ennakkoluulottomasti ja erä olikin tapahtumien valossa selvästi kotijoukkueen. Kaikkiaan illan aikana peräti kolme jäähyä vaihtovirheen vuoksi ottanut Hokki selvisi vielä kotijoukkueen ensimmäisestä ylivoimasta kuivin jaloin, mutta Samuli Tanhuan kaksiminuuttinen lopulta kostautui.

Koko Suomi-sarjan mestaruuden ruumiillistumaksi viime kaudella kohonnut Otto Huttunen sahasi ylivoimalla komeasti Hokin neliön hajalle yhdessä Juha Virtasen ja Aatu Hämäläisen kanssa ja pyssytti lopuksi laatan komeasti verkkoon suoraan syötöstä. Myös seuraavassa ylivoimassa karhulaumalla oli enemmän kuin hyvät saumat kavennukseen, mutta kahdesti aivan maalin edestä epäonnistuneen Adam Zborilin tavoin kotijoukkueen yrityksen painuivat joko ohi tai kilpistyivät varman oloisesti pelanneeseen Tuukka Smuraan.

Kahden varsin laadukkaan kiekkoerän jälkeen kolmas erä tuskin oli enää ainakaan valmentajien mieleen. Tunne vei miestä enemmän kuin järki ja kentällä nähtiin ryskettä ja ryminää. Maaleja tehtiin vuorotahtiin, kun Hiltunen maalasi Hokille kahdesti ja Joni Piipponen kertaalleen. IPK:sta onnistuivat puolestaan Zboril ja ja Lauri Heinonen.

Maaleista vain Piipposen maali syntyi tasakentällisin, sillä Heinonen iski maalinsa alivoimalla ja Hiltunen omansa ylivoimalla sekä siirretyn rangaistuksen aikana. Pelin kiihkeys näkyi myös kolhuina, sillä sekä Hokin Teemu Huttu että Peli-Karhujen Huttunen joutuivat jättämään kentän loukkaantumisten seurauksena. Kummankaan vammat eivät tiettävästi ole vakavampia.