Espoo United syöksi Peli-Karhut jo lähes varmasti karsintakurimukseen

MESTIS / Raportti
Espoo United otti arvokkaan voiton Peli-Karhujen kustannuksella. Karhulauman tappio sysäsi sen sarjan hännille.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Ensimmäisen erän täydellisessä mankelissa perjantai-illassa ollut IPK taisteli kaksi viimeistä erää, mutta kolme hyökkäyspään jäähyä ja Roberts Locansin karmaiseva virhe hyökkäyssinisellä käänsivät ottelun vieraille.

Peli-Karhuille ottelun alku oli kaikkea muuta kuin helppo. Valmentaja Jukka Niiranen oli siirtänyt kookkaan venäläisen luottopuolustajansa Damir Galinin hyökkääjän paikalle hakeakseen voimaa maalintekoon.

Ensimmäisessä erässä venäläinen ei kuitenkaan vaarallisuuttaan päässyt näyttämään, sillä peliä pelattiin lähes yksinomaan IPK päässä, mistä kertovat jo erän torjunnat: Tuomas Tolonen 21 ja Rasmus Tirronen EU:n maalilla kolme torjuntaa. Toisesta erästä eteenpäin Galin palasi takaisin puolustajaksi, sillä joukkue oli oman maalin edessä vaikeuksissa, ja siellä isokokoista venäläistä tarvittiin.

Huikeista eroista torjunnoissa huolimatta erä päättyi lopulta 1-1-tilanteessa. Espoo United ei onnistunut kolmesta ylivoimastaan, mutta lopulta Juuso Kaijomaa pääsi iskemään ehkä hieman helpon kiekon Tolosen selän taakse.

Tilannetta edelsi Eetu Patrosen heikko pelaaminen kulmassa, josta Markus Piispanen pääsi kaivamaan kiekon vieraille ja tarjoilemaan limpun Kaijonmaalle.

Peli-Karhut iski puolestaan lähes ainoasta paikastaan. Muuten erässä isoissa vaikeuksissa ollut Lauri Heiskanen ja Eetu Patronen tarjoilivat Ville Leskisen läpiajoon ja mies onnistui iskemään oman paluukiekkonsa ohi Tirrosen.

Kahden miehen ylivoima suli käsiin

Toinen erä oli selvästi ensimmäistä tasaisempi, mutta etenkin erän loppupuoliskoa värittivät jäähyt. United-maalilla tunteet kävivät kuumina, kun Tirrosen päälle ajettiin parikin kertaa. Hidastusten perusteella tilanteissa EU-puolustus avitti tilanteita melkoisesti, sillä sen verran kovasti kotijoukkueen hyökkääjiä tilanteissa kahvattiin ja työnnettiin kohti maalia.

Jälkimmäinen tilanteista lopulta vihellettiin ja Niko Putkonen lähti kärsimään jo ottelun toista kaksiminuuttistaan maalivahdin häirinnästä. Tätä tilaisuutta vieraat eivät jättäneet käyttämättä, ja Jimi Santala lämäsi Jiri Veistolan luistimien kautta tilanteen 1-2:een.

Damir Galin aloitti poikkeuksellisesti hyökkääjänä. Toiseen erään mies palasi omalle paikalleen.
Kuva © Timo Savela

Lähes heti maalin jälkeen vierailija sai jäähysuman, ja etenkin ensimmäinen vihellys oli heppoinen ja näytti hieman paikolta kevyen estämisjäähyn jälkeen. Kun Juha Tarkkasen ottaman kakkosen jälkeen sekä Juuso Kaijomaa että Jimi Santala ottivat peräkkäiset jäähyt, pääsi IPK jauhamaan kahden miehen ylivoimaa liki kaksi minuuttia.

Kotiyleisön pettymykseksi karhunutut eivät tilaisuuttaan käyttäneet, vaan Mestiksen heikoin ylivoima jauhoi jälleen tehottomasti ajan pois kellosta.

− Kahden miehen ylivoima on vain sellainen, että siihen pitäisi maali saada iskettyä. Muuten en tuomarilinjasta itke, mutta kyllä joku saisi tulla kertomaan, miten tässä sarjassa saa maalille ajaa. Jos nyt tuolla lailla mies vahvasti kahvaamalla ajetaan maalivahdin päälle ja siitä jäähyjä jaetaan, niin en tiedä mitä sanoa, Jukka Niiranen harmitteli.

Komea tasoitus ja anteeksiantamaton virhe

Kolmannen erän alku oli tasaista, eikä mikään viitannut siihen, että IPK pystyisi virittelemään todellista takaa-ajoa. Etenkin kun Adam Zboril hölmöili itselleen 2+10-minuuttisen päähän kohdistuneesta taklauksesta joukkueen päästessä ylivoimalle.

− Toinen niin sanottu vahvistus tekee noin anteeksiantamattoman virheen metri hyökkäyssinisestä, ja siitä kaveri karkaa 3-1-tilanteeseen ja maalintekoon ja toinen ottaa tyhmän 2+10. Noilla ei joukkuetta auteta. Siinä olisi miettimisen paikka, Niiranen harmittelee.

Kommentilla Niiranen viittasi illan voittomaaliin, joka lähti siitä, kun Roberts Locans menetti suurella riskillä pelaten kiekon omalla hyökkäysalueellaan ja vierailija karkasi 3-1-ylivoimahyökkäykseen. Tilanteen naulasi Jani Elgbacka, joka monen mielestä kamppasi Locansin vähintään jäähyn arvoisesti.

Juuri ennen Unitedin maalia IPK-painostus ja ylivoima oli tuottanut kaivatun tasoituksen, kun Joona Tolvanen kiskaisi viivalta pikkumustan ohi vahvassa maskissa olleen Tirrosen.

− Erittäin vaiherikas peli, jossa oltiin välillä kuskin paikalla, ja sitten välillä IPK tuli yllätyksellisesti peliin mukaan ja jopa painosti. Lopussa pieni virhe vastustajalle ja siitä saatiin ylivoimahyökkäys ja käytettiin se hyväksi, Unitedin valmentaja Timo Hirvonen ynnäsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle