Hokki viihdyttävän kiekkoillan herraksi − tuomaristo keräsi kehuja

MESTIS / Raportti
Ville Saukko laukoi ottelun voittomaalin avauserässä.
Kuva © Timo Savela
Lauantai-ilta tarjosi yli 900-päiselle kajaanilaisyleisölle todella hienon ja viihdyttävän Mestis-ottelun, josta ei pudotuspelihenkeäkään puuttunut. Voiton nappasi jännittävien vaiheiden jälkeen kotijoukkue Hokki, jonka sankariksi nousi maalivahti Antti Lehtonen. Voitolla kajaanilaisjoukkue nousi TUTOn ohi sarjataulukon neljänneksi.

Hokki lähti otteluun vaikeista lähtökohdista, kun ennestäänkin pitkälle sairaslistalle lisättiin perjantain Peliitat-pelin jälkeen Samu Pyykkösen ja kapteeni Ville Hyvärisen nimet. Kajaanilaiset lähtivät otteluun viidellä puolustajalla, ja lisäksi normaalisti puolustajana pelaava Valtteri Parikka hyökkäsi joukkueen kakkosketjussa.

Ottelun aloitus viivästyi noin kymmenellä minuutilla, kun kaukalon päätypleksi hajosi alkulämmittelyiden aikana. Tämä ei kuitenkaan joukkueiden otteissa näkynyt, vaan kamppailu eteni vauhdikkaissa merkeissä alusta loppuvihellykseen asti.

Ottelulta uskallettiin odottaa pudotuspelitunnelmaa ja sellaista todellakin tänään saatiin. Kumpikaan joukkueista ei antanut tuumaakaan periksi edes aivan loppuhetkillä.

− Hyvin samantyyppinen peli, kuin aikaisemmat kohtaamisemme TUTOa vastaan. Tänään kääntyi meille, kuvasi Hokki-valmentaja Jari Laukkanen.

Molemmat joukkueet olivat tulleet otteluun matkan takaa, sillä Hokki pelasi eilen Heinolassa ja TUTO Savonlinnassa. Varsinkaan isäntien otteissa matkaväsymystä ei ollut havaittavissa, sillä joukkue tuli avauserään todella pirteällä jalalla.

Turkulaisille tarjottiin ensimmäisessä erässä ylivoimaa peräti kolmeen otteeseen, mutta maalipaikat jäivät pyörityksestä huolimatta vähiin. Laukaukset tulivat kaukaa, eikä Antti Lehtosella ollut vaikeuksia nähdä kiekkoja maskin puuttuessa.

Kajaanilaisten taisteluilmettä kuvasi ottelussa kapteenina toimineen Niko Saarenpään pelaaminen erityisesti alivoimalla. Hyökkääjä karvasi raivokkaasti ja pelasi jokaisen tilanteen loppuun saakka. Yhdessä Balazs Sebokin kanssa Saarenpää vaikeuttikin TUTOn ylivoiman rakentelua merkittävästi.

Avauserässä nähtiin kaksi maalia, jotka molemmat syntyivät Hokki-puolustajien lavasta. Heti alivoiman päätyttyä hyvin viivasta noussut Aleksi Mäkelä sai maalin takaa nappisyötön Markus Korkiakoskelta ja upotti yläkulmaan uransa ensimmäisen Mestis-maalin.

Jatkoa seurasi alle kaksi minuuttia myöhemmin. Hokin kolmosketju painoi pelin hyvin TUTOn päätyyn ja myllytyksen päätteeksi Ville Saukon viivasta heittämä rannelaukaus upposi hieman helpon näköisesti Kaapo Kähkösen selän taakse.

− Sellaista rentoutta meidän hyökkäyspelaamisessamme oli avauserässä. Tällä puolella ei tarvinnut pakottaa, siinä oli paljon hyvää hyökkäämistä rakenteellisesti, mistä täytyy olla tyytyväinen, kiitteli Laukkanen omiaan.

− Kaksi helppoa maalia vieraskentällä. Aikuisjääkiekossa on prosentuaalisesti noin kymmenen prosentin mahdollisuus, että vierasjoukkue vielä kahden maalin takaa pystyy pelin kääntämään, pyöritteli TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen.

TUTO heräsi taistelemaan

Peli jatkui vauhdikkaana myös toisessa erässä. Kumpikin joukkue taisteli tiukasti jokaisesta irtokiekosta ja rajuja, mutta puhtaita taklauksia jaeltiin puolin ja toisin läpi ottelun. Peli oli kovaa, mutta rehtiä.

Toisen erän alkupuolisko oli tasainen. Peli eteni vauhdilla päädystä toiseen, eikä kumpikaan joukkue noussut merkittävästi kuskin paikalle. Molempien joukkueiden puolustuspelaaminen oli tiivistä, joten erityisen vaarallisia maalipaikkoja ei nähty.

− Meillä oli yritystä, mutta se oli enemmän sellaista pakottamista. Kun verbaalisesti yrittää pakottaa, niin rentous pelaamisesta puuttuu, Lehkonen sanoi.

Ottelun puolivälin ylittyessä TUTO lisäsi kaasua ja sai painettua pelin yhä useammin Hokin päätyyn. Lopulta painostus tuotti tulosta, kun Kristian Tuohilampi suti maalin edestä 2-1-kavennuksen.

Lehtonen nousi sankariksi

Päätöserässä pelin vauhti ja kovuus korostui entisestään. Erityisesti Hokin kolmosketjun Eemeli Sormunen jakeli kovia taklauksia turkulaispelaajiin sekoittaen vieraiden kirin virittelyä.

TUTO otti pelin hallinnan lähes täysin itselleen kuusi minuuttia ennen päätössummeria. Hokki laski karvaustaan ja tyytyi heittelemään kiekkoa päätyyn punaviivan ylitettyään.

Turkulaiset pääsivät myllyttämään ensin ylivoimaa ja sitten hakemaan tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta päätöserässä 14 kertaa torjunut Lehtonen pysyi ohittamattomana. Miehen eleettömän varma esitys maalilla oli Hokin voiton tae.

− Vielä kirsikkana kakun päälle vastapuolen maalivahti pelasi huippupelin, antoi Lehkonen tunnustusta Hokki-veskarille.

− Kaikki löytiin tänään likoon, mutta se ei nyt vaan riittänyt, hän jatkoi.

Myös kotijoukkueen valmentaja ylisti hyvin pelannutta maalivahtia.

− Itse näkisin niin, että molemmat maalivahdit olivat tänään hyviä, mutta kyllä omaan maalivahtiin voi olla tänään tyytyväinen. Erittäin hyvä ilta Lehtoselta.

Muutama sekunti ennen ottelun loppua Hokin taistelun ruumiillistuma Saarenpää pääsi vielä viimeistelemään loppulukemat tyhjään maaliin.

Viimeksi keskiviikkona tuomaritoiminta aiheutti Kajaanissa parran pärinää, mutta lauantaina tilanne oli tyystin toinen. Molemmat valmentajat kiittelivät tuomariston toimintaa vuolaasti.

− Erityismaininta pitää antaa tänään tuomareille. Aivan loistava ilta heiltä, ei voi tänään oikein heidänkään piikkiinsä tappiota pistää, Lehkonen kiitteli.

− Hyvä jääkiekkopeli, tuomarit onnistuivat tässä illassa. Tämän tasoisella tuomaritoiminnalla näkisin pelin olevan pelaajille kaikista parasta ja toki me valmentajatkin tykkäämme, kehui myös Laukkanen.

Laukkanen oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen ja iloitsi myös pienestä pelitauosta.

− Kova viikko, saimme ne kolme pistettä tänään. Täytyy olla tyytyväinen, että pääsemme nyt pari päivää huilimaan. Ensi viikolla ei onneksi tarvitse matkustaa. Tästä lähdetään latautumaan kohti keskiviikkoa, Hokki-valmentaja päätti.

Kausi jatkuu molempien joukkueiden osalta ensi keskiviikkona kotiottelulla. Hokki saa vieraakseen KeuPan ja TUTO isännöi KooKoota.

» Lähetä palautetta toimitukselle