Hokin tehominuutti Pikkuleijonien tuho

Vuodenvaihteen kotikisoihin valmistautuva Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue pelasi hyvän ottelun Hokkia vastaan. Ottelun ratkaisu syntyi toisen erän puolivälissä, jolloin isännät latoivat kolme pikamaalia hyvin pelanneen Tommi Tervon taakse.

Hokki oli pelin alun täysin unessa. Pikkuleijonat saivat ensimmäisen vaarallisen tekopaikkansa reilun minuutin pelin jälkeen kun Tuomo Laukkanen pelasi kiekon hyökkäysalueelle Kim Nabbille. Hokki-vahti Jaakko Huhti torjui Nabbin laukauksen etukulmasta. Myös seuraavasta paikasta vastasi nuorten maajoukkue ja Tuomo Laukkanen, Huhti torjui kuitenkin jälleen maalintekoyritykset.

Kuuden minuutin pelin jälkeen erinomaisen ottelun pelannut pikkuleijonien Tuukka Pulliainen käytti Hokin puolustajia pujottelukeppeinä ajaessaan maalille. Tilanne päättyi Tomi Mustosen koukkuun, kun mies kaatoi Pulliaisen vapauttaman Aki Keinäsen. Mustonen joutui jäähypenkille ja nuorten maajoukkue pääsi pyörittämään ylivoimaa.

Maajoukkue pyöritti kiekkoa hyvin oikeastaan koko ylivoimansa ajan. Pyörityksestä huolimatta kiekkoa ei kuitenkaan saatu toimitettua maalille tarpeeksi usein. Kulmissa vierailijat pyörittivät kuitenkin hyvin kiekkoa saaden muutaman kerran Hokki-neliön hajalleen. Hokki pääsi peliin mukaan kunnolla vasta alivoimansa loppuvaiheessa, kun Jean-Philippe Paré pääsi nousemaan pitkin vasenta laitaa. Tommi Tervo torjui kuitenkin Parén yrityksen. Rangaistuksen päätyttyä jäähyltä tullut Mustonen vapautti Henri Hietaharjun maalipaikkaan. Laukaus suuntautui kuitenkin päin Tervoa.

Santavuori kieputti maajoukkueen johtoon

12 minuutin pelin jälkeen pikkuleijonien Tuomas Santavuori vapautti Petri Kontiolan maalipaikkaan. Jaakko Huhti venyi vielä Kontiolan laukauksen edessä torjuntaan, mutta oli lopulta voimaton Santavuoren pyörityksen edessä. Huhdin torjunnasta kiekko ajautui Santavuorelle maalin taakse ja mies piti kiekkoa ilman hokkilaisten estelyjä. Lopulta Santavuori nousi maalille ja laittoi kiekon kylmän viileästi Huhdin selän taakse.

Maalin jälkeen vierailijat hallitsivat peliä loppuerän muutamaa Hokki-paikkaa lukuunottamatta. Isäntien parhaan paikan sai puolustajan tontilta maalille noussut Ville Nissinen. Mikko Karjalaisen syöttö löysi Nissisen takatolpalta, mutta mies sai kiekon jotenkin ohi tyhjän maalin. Erän lopussa vierailijat pääsivät pelaamaan toistamiseen ylivoimaa, kun Mikko Saavinen joutui koukkimaan Matti Uusivirran kumoon. Hyvästä ylivoimapyörityksestä huolimatta lisämaaleja erässä ei nähty.

Hokin peli avauserässä oli yllättävän tahmeaa. Isäntien parhaimmistoon erässä kuului nelosketju Karjalainen-Kela-Hämeenaho.

Hokin ote vahvistuu

Toisen erän alussa vierailijat jatkoivat hyvää ylivoimaansa. Maalintekijä Tuomas Santavuori jakoi hyvin kiekkoa ja myös Pulliainen, Keinänen ja Joni Lappalainen järjestivät tukalia hetkiä Huhdin maalille. Hokin peli oli erän alussa aivan sekaisin.

Pikkuhiljaa isännätkin pääsivät peliin mukaan. Kiekkoa vyörytettiin jatkuvasti Tervon vartioimalle leijonamaalille, mutta maalia ei hyvistä paikoista huolimatta vielä syntynyt. Kaksikko Paré-Mustonen tuhlaili eniten paikkoja, kiekot joko pomppivat lavassa tai ne ammuttiin päin Tervoa.

Pikkuleijonat alkoivat hiljalleen menettää otettaan ja kiekko alkoi pomppia lavassa. Syötötkään eivät napsahdelleet kohdalleen ensimmäisen erän tavoin ja Hokki pääsi rankaisemaan vierailijoitaan kolme kertaa tehominuuttinsa aikana.

Pikkuleijonien musta minuutti

Hokin maalihanat aukesivat hieman ennen erän puolta väliä. Jean-Philippe Paré nousi hyökkäykseen pitkin vasenta laitaa ja syötti kiekon heti siniviivan jälkeen keskelle Jani Tuppuraiselle. Tuppurainen ei aikaillut ja laukoi tulisen lämärin suoraan syötöstä ohi Tervon. Peliä oli tuolloin käyty 29.32.

Reilu minuutti eteenpäin ja punalamppu syttyi jälleen Tervon selän takana. Jarkko Heikkinen pelasi kiekon Niko Papinaholle, jonka hirmukuti löysi tiensä verkon perille yläriman kautta. Hokki oli nyt siirtynyt johtoon maaleilla, joiden välillä aikaa oli kulunut minuutti ja kaksi sekuntia.

Vieläkin parempaa oli kotijoukkueelle ja -yleisölle luvassa, kun Jean-Philippe Paré voitti maalinjälkeisen aloituksen. Kiekko napsahti aloituksesta suoraan Jani Tuppuraisen lapaan ja mies jatkoi kiekon siniviivalle Tomi Mustoselle, joka huudatti jälleen kotiyleisöä. Edellisestä maalista oli kulunut seitsemän sekuntia ja näin Hokki latoi pikavauhtia kolme maalia. Maalien syntyyn tarvittiin vain minuutti ja yhdeksän sekuntia.

- Meille sattui musta hetki toisen erän puolivälissä. Merkit siihen olivat näkyvissä, kun kiekot pomppivat lavassa. Itse me sörssimme tämän ottelun, virheitä tulee vielä liikaa, pikkuleijonien valmentaja Hannu Aravirta kertasi pelin jälkeen.

Maalien jälkeen Aravirta otti aikalisän ja rauhoitteli joukkuetta. Kotiyleisö puolestaan heräsi peliin mukaan ja kannusti joukkuetta kovemmin kuin kertaakaan aikaisemmin tällä kaudella.

Ottelun voittomaalin tekijänä aikakirjoihin jäänyt Niko Papinaho kertoi ottelun jälkeen pisteiden tulleen tärkeään paikkaan.

- Saimme tärkeästä pelistä pinnat kotiin. Ensimmäinen erä oli tahmeaa mutta toinen ja kolmas jo parempaa. Valmistautuminen otteluun oli erilaista kuin normaaliin sarjapeliin. Heillä on paljon nuorempia pelaajia esimerkiksi A-nuorten SM-sarjasta ja Mestiksestä.

- Maalin tappiot söivät aikalailla miestä. Saimme tärkeät pisteet tästä, täältä tullaan ja lujaa, Papinaho jatkoi.

Tilanteita molemmissa päissä

Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan maalintekoa alivoimalla. Isäntien Antti Halosen istuessa kaksiminuuttistaan Mikko Karjalainen karkasi hyökkäykseen, vierailijoiden Iivo Hokkanen ja Lauri Tukonen puolestaan pääsivät 2-1 -hyökkäykseen Matti Uusivirran jäähyn aikana.

Rangaistusten päätyttyä molemmilla oli vielä yksi maalintekopaikka ennen erätaukoa. Hokin Sauli Kelan ja maajoukkueen Lauri Tukosen paikoista huolimatta maaleja ei enää toisessa erässä nähty.

Kolmas erä alkoi terävästi, kun sairaslomalta Kimmo Happo pääsi laukomaan kohti Tervoa. Hetken kuluttua tilanteita saatiin myös Huhdin vartioimalle maalille, mutta Mikko Jortikan sivurautaan osunutta laukausta lähemmäksi eivät vierailijat päässeet. Atte Vallin otettua kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä isännille tarjottiin mahdollisuus ottelun lopulliseen ratkaisemiseen. Ylivoimapeli oli kuitenkin onnetonta ja lisämaalia saatiin odottaa vielä muutama minuutti.

Appel harhautteli ratkaisun

Hyvän alivoimansa jälkeen pikkuleijonien Tuukka Pulliainen järjesti jo totuttuun tapaansa hässäkkää Hokin maalille. Pulliaisen kanssa mukana juonimassa oli jälleen Aki Keinänen. Pyöritys ei kuitenkaan tuonut toivottua lopputulosta vaan isännät pääsivät iskemään lopullisen niitin ottelulle.

Mikko Karjalainen sai omalla siniviivalla kiekon Sauli Kelalta. Karjalaisen puolenvaihto hyökkäyssiniselle löysi edellisessä ottelussa kolme hammasta menettäneen Juho-Tuomas Appelin, joka läpiajonsa päätteeksi harhautti Tervon oikealle ja pisti kiekon viileästi maaliin vasemmalta. Appelin Tervolle tarjoamat kahvit ratkaisivat ottelun lopullisesti.

Maalin jälkeen molemmat joukkueet saivat vielä tilaisuuden lisämaalien tekemiseksi. Kotijoukkueen parhaat paikat siunaantuivat Sauli Kelalle, Niko Papinaholle ja Jani Tuppuraiselle. Varsinkin Kelan laukauksen edessä Tervo sai venyä huipputorjuntaan. Appel pelasi kiekon Kelalle avopaikkaan maalin eteen, mutta Tervo nappasi räpyläänsä Kelan ylänurkkaa kohti suuntautuneen laukauksen. Muutenkin Hokin paras ketju loppuvaiheessa oli Karjalainen-Kela-Appel. Pikkuleijonien parhaat tilanteet olivat Kim Nabbilla, Tuomas Santavuorella ja Tuukka Pulliaisella.

Tärkeä voitto Hokille

Pikkuleijonien valmentaja Hannu Aravirta myönsi Hokin paremmuuden.

- Olimme numeroa pienempiä tänään. Ikä, paino ja kokemus yhdessä tekivät Hokista paremman. Hokki pelasi hienoa kiekkoa tänään ja ansaitsi voittonsa.

- Mestis on huomattavasti kovempi sarja kuin A-nuorten SM-sarja. Hokki luisteli hyvin ja pelasi puhdasta ja energistä kiekkoa. Peli oli hyvä ja vauhdikas.

Pikkuleijonien valmistautumista otteluun vaikeuttaa se, että suuri osa joukkueesta vaihtuu jokaiseen otteluun. Joukkueesta ei vielä ole tehty minkäänlaisia valintoja lopulliseen, vuodenvaihteen kotikisoihin osallistuvaan joukkueeseen, vaikka jo kolmasosa mestisjoukkueita vastaan pelattavista otteluista on pelattu.

- Joukkue muuttuu paljon koko ajan. Tällaiset kahden pelin viikonloput ovat meille parempia, kun pääsemme pelaamaan samalla joukkueella kaksi ottelua.

- Ensimmäiset pelaajaratkaisut tehdään neljän maan turnauksen jälkeen. Toki seuraamme nytkin tarkasti kaikkia pelaajia ja teemme heistä raportit jokaisen ottelun jälkeen, mutta rinkimme on laaja ja olemme halunneet rauhoittaa tilanteen. Toki liigassa säännöllisesti pelaavilla on joukkuevalinnassa etulyöntiasema.

Laajasta ringistä huolimatta Aravirralla on välillä valinnanvaikeutta pelaavan joukkueen kokoonpanoa miettiessään.

- Olemme joutuneet kääntämään kiviä löytääksemme tarvitsemiamme pelaajia joukkueeseen. Esimerkiksi tänään oli A-nuorten SM-sarjassa neljä peliä ja se vaikeutti pelaajavalintojamme. Kim Nabb löytyi tarkan etsinnän kautta ja hän on oikein mielenkiintoinen tuttavuus, Aravirta kuvaili ensiesiintymisensä pikkuleijonapaidassa tehnyttä Nabbia.

Hokki-luotsi Vladimir Kolek oli luonnollisesti tyytyväinen tärkeästä voitosta.

- Olen tyytyväinen voitosta. Tulos oli meille todella tärkeä. Ensimmäisessä erässä pelimme ei kulkenut odotetulla tavalla ja teimme paljon virheitä kaksinkamppailuissa. Loppua kohti pelimme parani. Jokainen peli tässä sarjassa on vaikea ja kova sekä meille että vastustajalle.

Hokki siirtyi jälleen kesken ottelun neljästä ketjusta kolmen ketjun käyttöön. Joukkueen herättely onnistui tällä kertaa, ja tuloksena oli komea voitto. Kolek ei epäröi istuttaa ketään penkillä, esimerkiksi Mikko Saavinen seurasi pelin lopun vaihtopenkiltä.

- Peli ei kulkenut ja joukkuetta piti herätellä. Saavinen ei onnistunut tänään, tiedämme, ettei hänellä ollut paras päivänsä. Mikko on hyvä pelaaja ja me tiedämme sen. Hän saa uuden mahdollisuuden tiistaina Mikkelissä.