Sarjasijoitukset varmistuivat - Kajaanin tuomaritoiminta herätti jälleen keskustelua

Markus Piispanen oli pirteällä pelipäällä Hokin viimeisessä kotiottelussa.
Kuva © Sami Kemppainen
Hokin kotiottelut runkosarjan osalta päättyivät keskiviikkona, kun kajaanilaisjoukkue kaatoi yli tuhatpäisen kotiyleisön edessä SaPKon lukemin 4-1. Voitolla Hokki varmisti runkosarjan toisen sijan. Myös SaPKon neljäs sija sai tappion myötä lopullisen sinettinsä.

Ottelun hallitsevaksi teemaksi nousi erikoistilannepelaaminen, ja erityisesti vierasjoukkueelle vihellettiin melkoinen kasa rangaistuksia. Hokki selvisi kolmella kaksiminuuttisella, kun taas SaPKo kulutti jäähypenkkiä yhdeksän kakkosen verran Sameli Ventelän kärsimän kymmenen minuutin käytösrangaistuksen lisäksi. Tuomaritoiminta on noussut usein tällä kaudella puheenaiheeksi Kajaanissa, eikä tältä vältytty tälläkään kertaa.

− Tämä olisi ollut loistava jääkiekko-ottelu, jos päätuomarikaksikko ei olisi pilannut tätä peliä viheltämällä miten sattuu. Se oli tällaista tällä kertaa, puhisi veiraiden päävalmentaja Pasi Räsänen.

− SaPKon peli varmaan hajosi vähän jäähyilyyn, on aina haaste, kun pelataan vähemmän viisi-viisi -peliä. Raitapaidat kuuluvat tähän Mestis-romantiikkaan, joskus ovat hyviä, joskus huonoja, en ota siiten enempää kantaa, totesi Hokin Jari Laukkanen.

Hokki sai otteluun lentävän lähdön, kun Aku Kestilä toi kiekon väkevästi alueelle. Jarkko Harjula heitti pelivälineen sokkona suoraan maalin kulmalla vapaana päivystäneen Sami Anttilan lapaan, ja Anttilalla oli helppo työ iskeä isännät johtoon.

Viidellä viittä vastaan pelatessa SaPKon karvauspelaaminen tuotti avauserässä kotijoukkuelle kosolti vaikeuksia, ja kerta toisensa jälkeen linnapaidat joutuivat peruuttelemaan takaisin omalle alueelleen hyökkäyksiinlähtöjen törmätessä pässimuuriin.

Jo ensimmäisessä erässä Hokki pääsi pelaamaan yhteensä viisi minuuttia ylivoimaa, josta minuutin viidellä kolmea vastaan, mutta Risto Mattilan ylärimaa kolisuttanutta laukausta lähemmäksi lisämaaleja ei päästy.

− Ehjä kokonaisuus kaikkinensa. Joukkue oli hyvin valmistautunut, jo aamusta asti tuntui, että tänään ollaan ihan asioikseen liikenteessä. Joukkue oli valmis taistelemaan ja pelaaman, Laukkanen kiitteli omiaan.

Hokin ylivoimaharjoitukset jatkuivat

Jos pani SaPKo avauserässä tosissaan Hokille hanttiin, jäi se seuraavan kaksikymmenminuuttisen aikana pahasti jalkoihin. Omalta osaltaan pelaamista vaikeuttivat luonnollisesti lukuisat rangaistukset.

Avauserän tapaan myös toisen erän alkajaisiksi vietettiin Hokin maalijuhlia. Ylivoimapelissä Niklas Näppi laukoi, ja Antti Leskinen päästi kiekon jalkovälistään hieman helposti verkon perukoille. Osuma oli Näpille jo kauden 21.

Kajaanilaisten ylivoima jauhoi erässä myös toisen maalin. Viidellä kolmea vastaan pelattaessa Leskinen ryösti ensiksi Markus Piispasen komealla patjavenytyksellään, mutta hetkeä myöhemmin Piispanen ampui tarkan rannelaukauksen ylänurkkaan.

− Hokki ei tuomaritoimintaan ole mitenkään syyllinen, hyvin hyödynsivät omat ylivoimansa. Sanoin meidän pojillemme tuossa kopissa, että ilman tätä tuomaritouhua olisimme tänään tapelleet tosissamme voitosta, Räsänen arvioi.

Toisen erän lopulla SaPKon Lasse Tiilikainen loukkasi kättään blokatessaan laukauksen, mutta palasi kuitenkin peliin.

SaPKo säikäytti, Hokki kesti

Päätöserän alkuhetket pelailtiin suhteellisen uneliaissa tunnelmissa Hokin selkeähkön kolmen maalin johdon tuudittamana. Pässipaidat heräsivät kuitenkin vielä mukaan taistelemaan voitosta, kun kultakypärä Janne Kumpulaisen lämäri lipsahti vuorostaan Sami Väliharjun jalkovälistä sisään.

Maalin jälkeen savonlinnalaisilla oli pelissä hyvä vaihe, jonka aikana joukkue pääsi pyörittämään ylivoimaa ja onnistui Kumpulaisen johdolla luomaan senkin jälkeen muutaman vaarallisen maalipaikan vastahyökkäysten seurauksena.

− SaPKo oli jälleen kerran vaikea vastustaja. Hyvin valmennettu joukkue, joka antaa joka kerta erittäin kovan pelillisen haasteen. Tämä oli hyvätasoinen ja laadukas jääkiekko-ottelu, antoi Laukkanen myös vastustajalle tunnustusta.

Kotiyleisössä ihastusta herätti isäntien nelosketju, joka teki omaa työtään ja painoi peliä paineen allakin jatkuvasti SaPKo-päätyyn. Erityismaininnan ansaitsee pirteällä jalalla liikkeellä ollut sentteri Kestilä, joka rakenteli läpi ottelun taidokkailla ja kovaa itseluottamusta heijastaneilla harhautuksillaan maalipaikkoja itselleen ja ketjukavereilleen.

Vieraiden loppukiri sai kovan, mutta täysin illan teemaa peilaavan kolauksen, kun Nikke Kettukangas passitettiin jäähyaitioon vajaa kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Hokki pelasi lopun ylivoimaa rohkeasti neljällä hyökkääjällä, mutta myös SaPKo hyökkäsi aktiivisesti.

Savonlinnalaiset hakivat alivoimasta huolimatta kavennusta ilman maalivahtia, mutta lopputulemana oli ainoastaan Michal Kristofin suoraan keskialueen aloituksesta tyhjään verkkoon iskemä 4-1-maali.

− Tiedostimme, että tämä on ison panoksen ottelu Hokille seurana, ja tietysti pelaajille pelaajina. Omissa käsissä oli yhdessä ottelussa laittaa ottelupallo mattoon ja ottaa runkosarjan kakkossija, kyllähän se sivujuonena meidän tekemisessämme kulki koko alkuviikon, kertoi Laukkanen.

− Ansaitut kolme pistettä. Tästä on hyvä jatkaa viikonlopuksi Turkuun ja Lempäälään, ja sitten kohti ensi keskiviikkona alkavia puolivälieriä, Hokki-valmentaja päätti.

Hokin jälki SaPKoa vastaan oli tällä kaudella tyrmäävää. Kajaanilaisjoukkue voitti kaikki keskinäiset ottelut varsinaisella peliajalla maalieron ollessa tyly 28-9.

Joukkueet paketoivat runkosarjan ensi lauantaina, SaPKo kotona Hermestä vastaan ja Hokki LeKin vieraana Lempäälässä. Ennen LeKi-ottelua Hokki matkaa vielä perjantaina Turkuun TUTOn vieraaksi.