Hokki löi Peliitat vaiheikkaassa ottelussa

Teddy Da Costan maalinteolle ei näy loppua. Tänään kaksi maali, joista jälkimmäinen oli ottelun ratkaissut soolomaali.
Perjantai-ilta Kajaanissa tarjosi vuoristoratamaisen ottelun, riemuja, pettymyksiä ja yhdeksän maalia. Ottelu osoitti jälleen kerran sen, että ottelu on ohi vasta, kun päätössummeri soi. Ottelu tarjosi myös aineistoa vaikka tutkielmalle itseluottamuksen synnystä ja katoamisesta, sekä sen merkityksestä joukkueelle. Vaiheikkaan ottelun vei nimiinsä lopulta kotijoukkue Hokki jatkoajan jälkeen numeroin 5-4 (3-0, 1-1, 0-3, 1-0).

Kajaanin Hokin ja Heinolan Peliittojen välinen ottelu oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Kotijoukkue menetti kolmen maalin johtonsa parissa mustassa minuutissa. Toisaalta vieraidenkaan momentum ei riittänyt tasoituksen jälkeen voittoon saakka. Pelistä voi sanoa mitä haluaa, mutta tylsä se ei ainakaan ollut.

Peliitat tuli otteluun hyvin valmistautuneena. Ottelun alku ei ollut yhtä vauhdikas kuin muutamat aiemmat pelit Kajaanissa ja ehkä se sopi vieraille hyvin. Kotijoukkueen peliä sekoittivat hieman uudet ketjukoostumukset, joista valmennusjohto luopui kuitenkin jo ennen ensimmäisen erän puoliväliä.

Tutumpiin koostumuksiin palattuaan Hokki lisäsi peliin vauhtia ja tulosta alkoi heti tulla. Ensimmäisen erän puolivälissä Anthony Guttig (1+1) riisti kiekon hyökkäyspäässä, harhautteli itsensä nokikkain Anssi Pesosen kanssa ja teki kylmähermoisesti lukemiksi 1-0.

Viisi minuuttia myöhemmin linnapaidat lisäsivät johtoaan. Joukkueen johtavaksi pakiksi noussut Clemens Unterweger (2+0) iski Riku Toivon (0+1) ja Teemu Virtalan (0+3) syötöistä lukemiksi 2-0. Onnistumisten myötä Hokin itseluottamus nousi kohisten.

Vajaat kaksi minuuttia maalin jälkeen Hokki pääsi pelaamaan ylivoimaa, jota ei tarvittu kuin parikymmentä sekuntia, kun Hokin viiden hyökkääjän ylivoimakentällinen teki tuhojaan. Virtala, Guttig ja Teddy Da Costa pelasivat näyttävästi yhteen ja Da Costan siniviivakuti upposi verkon perukoille ja ottelu näytti ratkenneen lukemissa 3-0.

− Meillä oli hyvä peliin lähtö, mutta sitten siniviivan kiekonmenetys 1-0:aan, puolustuspään merkkausvirhe 2-0:aan ja erä 3-0 tauluun, Peliittojen Petri Karjalainen manasi avauserää.

Erätauolla Peliitat vaihtoivat maalivahtia. Pesonen antoi tietä Antti Rautiolalle, mutta Hokin paine ja pyöritys jatkui. Mitä pidemmälle toinen erä eteni, sen paremmin vieraat tosin tulivat mukaan peliin. Erän lopussa peli oli ajoittain jo Peliittojen täydellistä hallintaa. Kavennus nähtiinkin kolmisen minuuttia ennen summeria. Maalinteossa onnistui Ville-Matti Koponen (1+2), syöttäjinä Jesse Häkkinen (1+2) ja Christian Silfver (0+1).

Yksi toisen erän loppupuolen harvoista Hokki-hyökkäyksistä vei kotijoukkueen kuitenkin onnekkaasti jälleen kolmen maalin johtoon. Unterweger sai kiekon hyökkäyskulmassa, kiersi maalin ja yritti syöttöä maalin eteen, mutta kiekko pomppasikin Rautiolan varusteista maaliin, 4-1.

- Toisen erän alussa vähän pelokasta pelaamista meiltä. Pelättiin epäonnistumista enemmän kuin uskallettiin onnistua. Erän loppu oli meiltä hyvä ja päästiin peliin mukaan, mutta harmittava 4-1-maali tuli siihen loppuun, Karjalainen kertasi toista erää.

Ottelu on ohi vasta, kun summeri soi

Linnapaidat kuitenkin unohtivat hetkeksi, että ottelu kestää ainakin 60 minuuttia. Tuo hetki ei ollut pitkä, mutta sitäkin tuhoisampi. Ennen kuin kolmatta erää oli takana kaksi minuuttia, ex-Hokki Jesse Häkkinen kavensi lukemiksi 4-2.

Maalia edelsi debyyttiä otteluaan pelanneen Hokki-puolustaja Lauri Vannisen pehmeä puolustuspelaaminen maalin syöttänyttä Jukka Sompia vastaan. Tilanne kuvasti hyvin sitä, että osa linnapaidoista ehkä kuvitteli ottelun jo ratkenneen.

Vain seitsemän vaivaista sekuntia myöhemmin vieraiden itseluottamus ja taisteluilme kirkastuivat entisestään. Suoraan Koposen aloitusvoitoista Kristian Kangas nousi röyhkeästi suoraan kohti maalia ja pisti pelivälineen Teemu Seppäsen hanskakäden yläkulmaan. Jälleen puolustus oli pehmeä, ja laukauskin olisi ollut otettavissa kiinni.

Itseluottamuksen tasapaino heilahti viimeistään tässä vaiheessa kotijoukkueelta vieraille. Hokin syötöt eivät löytäneet enää kohteitaan, puolustus oli arkaa ja Peliitat vei jokaisen kaksinkamppailun tylysti.

Hokin synkkääkin synkemmän pariminuuttisen kruunasi 44. peliminuutin lopussa isketty tasoitusmaali 4-4:ään. Vieraiden tehopelaajat Koponen ja Häkkinen tarjoilevat kiekon kotijoukkueen tunnepelaajia kuumentaneelle Joni Kainulaiselle, joka nosti kiekon jälleen Seppäsen hanskakäden yläkulmaan. Tällä kertaa Seppäsen työskentelyä häiritsi kahden miehen liikkuva maski, mutta peli oli joka tapauksessa tasan.

− Oli kivaa tehdä kaksi maalia, mutta menetimme 4-1-johdon kolmannessa erässä, ja se ei ole hauskaa, kahden maalin Unterweger tunnusti.

− Teemana oli olla suoraviivainen ja puolustaa kiekottomat pelaajat tänään hyvin. Toisessa onnistuttiin, toisessa ei. Ei ole varmaan vaikeaa arvata kumpi onnistui, kumpi ei. Kolmas erä, kolme kiekon menetystä, ja niistä päästettiin kaveri aika helposti peliin mukaan, harmitteli kotijoukkueen luotsi Petri Mattila.

Ottelun lopullista ratkaisua haettiin jatkoajalla, jossa ratkaisu tuli puhtaasti yksilösuorituksella. Kun tilaa oli enemmän, pääsivät taitopelaajat esiin. Kotijoukkueen Da Costa otti ratkaisijan viitan jälleen kerran hartioilleen.

Da Costa nousi laidasta ylös ja vei vieraiden Aki Nurmista kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa. Nurmisen jouduttua yhden miehen solmuun, Da Costa (2+0) laukoi kiekon ohi loistavasti pelanneen Rautiolan. Da Costan maalit olivat isoja maaleja, mutta Da Costan iltaa synkensi kuitenkin se, että mies oli kentällä myös kolmesti vastustajan maalin aikana.

− Tietenkin koetellaan tässä, kun pataan tulee jatkuvalla syötöllä, myönsi Karjalainen ottelun jälkeen.

− Pieni "kevätaurinko", joka on näkynyt Kajaanissa viikon ajan, teki ilmeisesti ihmeitä meidän keskieurooppalaisille miehille, kiitteli Mattila viisi maalia tehneitä vahvistuksiaan.

Hokin pelit jatkuvat vasta ensi keskiviikkona kotiottelulla SaPKoa vastaan. Peliitat jatkaa vieraskiertuettaan jo lauantaina Joensuussa.