Vantaalaisten selkäranka petti päätöserässä

Tehokas kolmas erä toi Hokille jo kolmannen perättäisen voiton.
Kuva © Antti Varonen
Kahden tasaisen erän jälkeen Hokki nousi kuskin paikalle ja iski päätöserässä peräti neljä maalia Kiekko-Vantaan verkkoon. Lopulta kajaanilaisten hurmos toi selkeän voiton vantaalaisista lukemin 6-2. Suurin onnistuja oli kypärätempun hurjastellut Tomi Wilenius.

Hokin puolustajat Ville Määttä ja Aleksi Mäkelä sairastuivat pelipäivän aamuna, joten kajaanilaiset joutuivat lähtemään otteluun vaikeista lähtökohdista viidellä puolustajalla − siitäkin huolimatta, että hyökkääjä Janne Niva pelasi puolustajan paikalla.

Kiekko-Vantaalla on ollut vaikeuksia erityisesti otteluiden kolmansissa erissä, mikä kostautui tänäänkin. Kahdessa ensimmäisessä erässä vantaalaisilta nähty vauhdikas luistelu oli myrkkyä Hokille, mutta päätöserä mentiin täydessä isäntien komennossa.

− Se, miten tähän tilanteeseen päädyttiin, niin yksilöille sattui virheitä. Taululla se näkyi tänään todella rumasti. Hokin peruspelaaminen on todella hyvää, vantaalaiskäskijä Jami Kauppi kommentoi.

− Pelitapahtumiin nähden vähän leveäksi menivät lukemat. Hyvä, kova, rehellinen peli, kuten pelit Kiekko-Vantaata vastaan yleensä ovat. Valitettavasti vain toinen voi voittaa ja se oli tänään Hokki, totesi Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen.

Ottelun avauserä oli tasaista puurtamista, eikä kumpikaan joukkue noussut hallitsevammaksi osapuoleksi. Kumpikin onnistui myös maalinteossa kertaalleen.

Avausmaalista vastasi vantaalaisten Joel Lehtinen, jonka rannelaukaus painui Hokki-maalin takakulmaan nopean hyökkäyksen päätteeksi. Tasoituksen iski illan ensimmäisellään Tomi Wilenius, jonka veto pomppi Jani Kauton torjunnasta sisään.

Avauserässä vantaalaiset tukkivat keskialueen tehokkaasti, mikä vaikeutti Hokin hyökkäysten rakentelua. Lohipaidat pyrkivät itse päättämään vauhdikkaat hyökkäyksensä nopeisiin laukauksiin, myös huonommista maalipaikoista.

Tasainen taisto jatkui toisessa erässä

Myös ottelun toinen erä edettiin tasaisissa merkeissä molempien onnistuessa maalinteossa kertaalleen.

K-Vantaan ensimmäinen ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta pian ylivoiman jälkeen isäntien verkko heilui. Teemu Mielonen ajoi voitetun hyökkäyspään aloituksen jälkeen röyhkeästi maalille ja upotti uransa ensimmäisen Mestis-maalin verkon perukoille.

Hokki kuittasi kuitenkin pelin tasoihin erän puolenvälin ylittyessä. Lasse Uusivirta sai viivassa paljon tilaa, otti tyhjät pois ja laukoi kiekon tarkalla rannelaukauksella maaliin.

Toisessa erässä Laukkanen yritti herätellä joukkojaan vastaamaan vantaalaisten kovaan luisteluun ja tiivisti peluutusta kolmeen hyökkäysketjuun ja sekoitti muutenkin ketjuja.

− Olemme olleet melko hyvässä iskussa näissä kotipeleissä. Tänään pitkästä aikaa vierasjoukkue luisteli meiltä jalat alta kahdessa ensimmäisessä erässä. Täytyy olla todella tyytyväinen, että olimme vielä pelissä mukana siinä vaiheessa, Laukkanen antoi tunnustusta vastustajalle.

Vantaalaisten näkyvimpiä pelaajia oli Jokerit-laina Niko Peltola, joka pelasi erityisesti hyökkäyspäässä paikoin jopa ylimieliseltä näyttäneellä itseluottamuksella. Puolustaja nähtiin myös hyökkäyksen kärkenä useammin kuin kerran.

Kolmas erä muutti kaiken

Päätöserään vantaalaisten jalat olivat jääneet pukukoppiin ja Hokki nappasikin heti erän alussa pelin hallinnan itselleen. Myös kajaanilaisten peluutus palasi takaisin vanhoihin uomiinsa, joten toisen erän penkillä istuneet pelimiehet pääsivät kaukaloon tuorein jaloin.

− Tiesimme, että yhdeltä kaistalta tulee kaksi kaveria. Laiturin tehtävä on pitää tiukasti laita kiinni ja pakki pelaa keskikaistaa, mutta eipä siellä sitten noudatettu sitä pelisysteemiä, joka oltiin tutkittu ja tiesimme miten Hokki sieltä tulee, pettynyt Kauppi totesi.

− Kolmanteen erään muutimme puolustuspelaamista vähän. Jos Kiekko-Vantaalla ei myyntityö pelisysteemiin tutustumisesta ollut mennyt aivan perille, niin meillä se osui ja upposi tuolla erätauolla täydellisesti. Sen ansiosta teimme ainakin kaksi maalia, joten sen suhteen meni kuten elokuvissa tällä kertaa, Laukkanen iloitsi.

Hokki siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, kun Wilenius pääsi nousemaan laidalta ja laukoi kiekon komeasti vantaalaismaalin takakulmaan. Seuraavasta osumasta vastasi reilua minuuttia myöhemmin Balazs Sebok, joka sai lapaansa Tomaš Mikušin kauniin jättösyötön, eikä erehtynyt.

− Hieno oli laukaus kolmannessa maalissa. Virheiden määrä on tällä hetkellä järkyttävä, kun peli hajoaa ja kun se sitten lässähtää, ovat lukemat todella tylyt, Kauppi pohti.

Kaksi pikamaalia sytyttivät Hokin pelaamaan entistä suuremmalla intensiteetillä. Myös kotiyleisö innostui ja tunnelma Kajaanin jäähallissa nousi loistavaksi.

− Hyvän jalan ja sellaisen nousujohteisen pelin saimme luistelutyön osalta tähän viimeiseen erään. En tiedä väsyikö vastustaja, mutta meidän rytminvaihtoomme olen tyytyväinen, sanoi Laukkanen.

Erän loppupuoliskolla Wilenius sinetöi vielä kypärätempun lähes identtisiltä askelmerkeiltä kahden edellisen osumansa kanssa. Loppulukemat tälläsi Markus Korkiakoski läpiajosta.

− Tästä on muodostumassa meille tällainen fraasi, että hyvin pelataan kaksi erää ja viimeinen menee aivan vihkoon tällä hetkellä. Huomenna Savonlinnassa on iso kasvojenpesun paikka koko joukkueella. Tämä pitää vain nopeasti käydä läpi, päätti Kauppi.

− Kahden ensimmäisen erän osalta luistelupelimme mietityttää. Siihen täytyy saada parannusta, huomenna Jyväskylässä on todella luisteleva ja jalkava joukkue vastassa. Siihen on jotakin keinoja keksittävä. Ravistellaan jalkoja, jotta ne liikkuvat, käänsi Laukkanen jo katseet huomiseen.

Molemmat joukkueet hyppäsivät pelin jälkeen bussiin. Hokki matkaa lauantaiksi Jyväskylään, jossa sillä on mahdollisuus nousta sarjataulukossa jo kolmanneksi voitolla JYP-Akatemiasta. K-Vantaa puolestaan jatkaa voittojahtiaan Savonlinnassa SaPKon vieraana.