K-Vantaan salama-alku ei riittänyt – Hokki löysi tehonsa Mattilan johdolla

Risto Mattila summasi K-Vantaata vastaan puolustajalle upeat tehot 0+4.
Kuva © Sami Kemppainen
Hokki pääsi maajoukkuetauolle kolmen pisteen voitto taskussaan, kun K-Vantaa kaatui Kajaanissa 5–2. Kajaanilaisten ratkaisijoina toimivat ykköskorin pelaajat 0+4 summanneen Risto Mattilan johdolla.

K-Vantaa ja erityisesti sen ykkösketju aloitti pelin salaman lailla. Julius Rantaeskola rikkoi kuparisen ainoastaan 18 sekunnin pelin jälkeen, ja vajaata kahta minuuttia myöhemmin sama mies oli jälleen asialla maalin edustalta. Molempiin osumiin syötöt korjasivat ketjukaverit Toni Leinonen ja Pekka Niemimaa.

Pelillisesti Hokki hallitsi valtaosan ottelua. Avauserässä tehot olivat perjantain KeuPa-ottelun tapaan hukassa, vaikka hyökkääminen oli toimivan näköistä. Kiekko liikkui nopeasti ja tarkasti mieheltä toiselle, mutta maaliin sitä ei saatu, vaikka tarjolla oli jopa tyhjää maalia.

— En tiedä missä bussissa jalat ja ajatus olivat. Vähän yli kolme aamuyöstä olimme perillä hallin pihalla, ei paras tilanne. Pelaajan vastuulla on kuitenkin valmistaa itsensä, olihan se heikkoa johtamista esimerkiksi ykkösketjultamme. Siitä sitten pikkuhiljaa kuroimme peliä kiinni, totesi Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen.

— Oli tiedossa, etteivät energiat olleet tänään ihan tapissa, mutta kyllä tuo lähtö ja viisi-viisi-peli olivat riittävällä tasolla pelata ottelun voitosta. Kyllä tänään taisi se maitohappo mennä tuonne korvien väliin, näki K-Vantaan luotsi Simo Mälkiä.

Hokin tehot löytyivät ylivoimalla

Hokki ratkoi pelin ylivoimalla, vaikka illan neljäs ylivoima toisen erän alussa ei ylärimakutia kummempaa tulosta tuonut. Lopulta, viidennellä ylivoimalla Markus Korkiakoski sai kiekon onnekkaasti haltuunsa ja lirautti kavennusosuman Aaro Peltosen längistä.

Toisessa erässä Hokki jatkoi pelin täydellistä hallintaa. Kotijoukkue laukoi hanakasti ja loi myös useamman hyvän paikan. Tällä kertaa kiekko myös alkoi upota verkkoon Peltosen hyvistä torjunnoista huolimatta.

Vantaalaiset hukkasivat ottelun ensimmäisen ylivoimatilaisuutensa, ja seuraavasta ylivoimasta Hokki rokotti. Paavo Ylipaino pelasi ilman mailaa, kun Timo Hiltunen laukoi pelin vantaalaispuolustajien kautta tasoihin Niklas Näpin ja ottelussa hurjat neljä syöttöpistettä summanneen Risto Mattilan komeasta esityöstä.

— Kyllä me itse tuolla jäähymäärällä hölmöilimme. Tänään olisi pitänyt pystyä pelaamaan neljällä kentällä viisi-viisi-peliä, kyllä me pelasimme kuudella hyökkääjällä alivoimapeliä suuren osan. Oli siellä jäähyjä, jotka olisi voinut jättää viheltämättäkin, mutta silti, fiksummin pitää pelata, kommentoi Mälkiä suurta jäähymäärää.

Tasalukemat eivät kuitenkaan riittäneet, vaan reilua minuuttia myöhemmin kajaanilaisyleisö pääsi tuulettelemaan jälleen. Johtomaalin viimeistelijänä kunnostautui useamman hyvän paikan aikaisemmin hukannut Radek Koblizek, jolle maali oli Mestis-uran ensimmäinen.

Viimeisellä kaksikymppisellä pelin suunta kääntyi, kun vantaalaiset hamusivat tasoitusmaalia. Isännät kuitenkin peittivät laukauksia kovalla prosentilla ja pystyivät pitämään yllä myös omaa hyökkäyspeliään nopeilla pelin käännöillä.

Vantaalaisten selkäranka taittui lopullisesti, kun Hokki onnistui kahdesti lyhyen ajan sisään. 4-2-maalin ohjasi ylivoimalla Joni Piipponen ja viidennen upotti ainoastaan 14 sekuntia myöhemmin Anton Ollikainen.

— Saattoi siellä muutama kyseenalainenkin vihellys olla, mutta kyllä valtaosa Vantaan jäähyistä oli heidän itse aiheuttamiaan, ja sen osalta meidän iltamme helpottui. Muutama ylivoimaosuma ja viisi tehtyä maalia, harvinaista herkkua meidän joukkueellemme. Täytyy olla tyytyväinen, Laukkanen myhäili.

— Yritetään löytää optimaalinen ratkaisu tuohon rasitukseen ja lepoon, kahden viikon päästä perjantaina pelaamme vasta seuraavan kerran. Alkuviikon harjoittelemme, ja koko valmennuksen kanssa mietitään, miten taiteilemme sen jälkimmäisen viikon, kertasi Hokki-valmentaja joukkueensa taukosuunnitelmat.

Mestis jää lauantain kierroksen jälkeen maajoukkuetauolle. Hokki pelaa seuraavan kerran perjantaina 17.2. Espoo Unitedin vieraana, K-Vantaan vierasottelu Hermestä vastaan on vuorossa jo kahta päivää aikaisemmin.