JYP-Akatemia jyräsi Hokin

Valtteri Hotakainen takoi Kajaanissa kypärätempun.
JYP-Akatemia tarjoili keskiviikkoiltana Hokille täystyrmäyksen, kun se murjoi isäntäjoukkueen jäänrakoon peräti lukemin 0-8. Samalla jyväskyläläiset katkaisivat kolmen ottelun mittaisen tappioputkensa.

Koko ottelu ei ollut tuloksesta huolimatta täysin vieraiden hallintaa. Maalipaikat menivät molempien valmentajien laskujen mukaan lähes tasan, mutta vierailijat käyttivät tilaisuutensa paremmin ja lopulta tulostaululla komeili Hokin suurinumeroisin kotitappio sitten kauden 2005-2006.

− Kenttäpelin osalta ottelua tarkasteltaessa se oli melko tiivis, maalipaikat menivät tasan ja periaatteessa myös torjunnat, jos otetaan nuo maalit pois, laskeskeli jyväskyläläisvalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

− Kuten kollega totesi, maalipaikat olivat aikalailla tasan ja varmaan se on sitten maalinteon tehottomuutta ja heikkoa puolustamista sitten osa. Maalivahtipelinkin piikkiin menee jonkin verran, analysoi Hokki-käskijä Jari Laukkanen.

Jo kertaalleen kolme pistettä Kajaanista tällä kaudella hakenut JYP-Akatemia esitti nopeaa ja suoraviivaista hyökkäyspeliä ja ratkoi kaksinkamppailut edukseen kovalla prosentilla. Isäntäjoukkueen puolustus oli hätää kärsimässä erityisesti maalin edustalla ja irtokiekoissa. Vierailijat käyttivätkin myös Hokin virheet tehokkaasti hyväkseen.

− Tänään pystyttiin pelaamaan ehjä 60-minuuttinen, mistä voi olla tyytyväinen. Pysyttiin niissä asioissa, jotka ovat meidän vahvuuksiamme. Niistä haettiin se vahva liike ja pyrittiin olemaan vahvasti pelin sisällä. Myös ylivoimapelaaminen onnistui, kiitteli Ahvenjärvi omiaan.

Myös Akatemian viisikkopuolustus ja uransa ensimmäisen nollapelin Mestis-tasolla torjunut Veini Vehviläinen saivat kiitosta valmennukselta.

− Pelaajat tuon tuloksen tänään tekivät. Vehviläisen nollapeli maalissa ja siinä edessä sitten joukkue puolustamassa, näistä asioista voi taas olla ylpeä.

Jyväskyläläiset avasivat maalitalkoot kahdella osumalla

Erinomaista luistelupelaamista läpi ottelun esittänyt JYP-Akatemia sai otteluun lentävän lähdön, kun se onnistui värkkäämään kaksi salamamaalia heti alkuminuuteilla. Ensin Henri Kanninen osui maalin edustalta Kalle Saramäen syötöstä. Vain reilu minuutti myöhemmin Valtteri Hotakainen ohjasi illan ensimmäisensä takatolpalta sisään.

Maalien jälkeen peli hieman tasoittui ja Hokkikin onnistui kahden ylivoimatilanteen turvin luomaan painetta vieraiden päätyyn. Enempää maaleja ei kuitenkaan avauserässä nähty, joten erätauolle suunnattiin jyväskyläläisten kahden maalin johtoasemassa.

− Peliin lähtö oli erikoinen, kaverin tehokkuus, kaksi paikkaa, joista kaksi maalia. Avauserä oli mielestäni erinomaista Mestis-tason jääkiekkoa ensimmäisen viiden minuutin jälkeen ja mekin pääsimme kyytiin mukaan, kuvaili Laukkanen avauserää.

Akatemia karkasi toisessa erässä

Peli ratkesi käytännössä toisessa erässä, jossa vieraat onnistuivat maalinteossa kolmeen otteeseen. Hokin maalivahti Antti Lehtosen kauden toinen ottelu ex-seuraa vastaan päättyi jo ennen pelin puoltaväliä, kun maalille komennettiin 0-4-maalin jälkeen Tuomas Tolonen.

Hokki-puolustaja Risto Mattila hyökkäsi innokkaasti ja oli myöhässä, kun Samu Markkula pujotteli kajaanilaisten hyökkäysalueelle ja sivalsi lopulta oman laukauksensa paluukiekon verkon perukoille. Vieraiden neljäs maali syntyi niin ikään irtokiekosta, ylivoimamaalin viimeisteli Hotakainen.

Myös tolppien väliin luistellut Tolonen joutui antautumaan erässä kertaalleen, kun Hokki-puolustuksen avaus napsahti suoraan parhaassa maalintekosektorissa odotelleen Markkulan lapaan. Kiekko varmasti maaliin, ja kohti kolmatta erää lähdettiin vieraiden 0-5-johdossa.

− Toinen erä oli kyllä erikoinen erä kaikkinensa. Joka kerta, kun käytiin toisessa päädyssä, sieltä yleensä tulivat Akatemian miehet kädet pystyssä kohti vaihtoaitiota, päivitteli Laukkanen.

Hotakaiselle hatullinen täyteen

Kolmas erä oli suhteellisen kosmeettinen. Hokki pyrki vielä kirkastamaan kilpeään kotiyleisön edessä, mutta JYP-Akatemia rokotti vielä kolmeen otteeseen.

− Kolmanteen erään tultiin hyvin alkuun, oltiin työteliäitä. Lähdettiin siitä, ettei mietitä mitkä ovat numerot tulostaululla, kertasi Laukkanen päätöserän taktiikkaa.

− Kaveri iski taas ensimmäisestä mahdollisesta maalipaikasta yhden maalin lisää ja sen jälkeen kaikkinensa nyykähti meidän peli siitä.

Vieraiden kuudennesta osumasta vastasi Jaakko Jokinen. Seitsemännen iski ylivoimalla Topi Nättinen, joka pääsi huonon purkukiekon katkottuaan laukomaan rauhassa viivasta. Hotakainen täydensi vielä kypärätemppunsa iskemällä jälleen kerran irtokiekon sisään.

Hokki-vahti Tolonen pelasti vielä sen mitä pelastettavissa oli torjuessaan Joonas Sammalmaan rangaistuslaukauksen.

− Ei varmasti hurraa-huutoja ole tuolla kopissa meidän puolelta. 0-8 varmasti vetää hiljaiseksi meidät kaikki. Täytyy tutkia missä kaveri oli parempi, mutta mielestäni me teimme jotain oikeinkin. Tulosta on kunnioitettava ja se on murskaava meidän näkövinkkelistä. Otetaan opiksi, sanoi Laukkanen.

− Matka on pitkä, pelejä on jäljellä ja paljon parannettavaakin jäi. Pisteet tietysti lämmittävät ja tästä on mukava lähteä jatkamaan eteenpäin, päätti Ahvenjärvi.