Erikoistilanteet toivat JYP-Akatemialle pudotuspelien avausvoiton

JYP-Akatemia pääsi tuulettamaan lauantaina pudotuspelien ensimmäistä voittoaan.
Kuva © Antti Varonen
JYP-Akatemia haki lauantaina Kajaanista pudotuspelien ensimmäisen voittonsa, kun se kaatoi Hokin lukemin 1-4. Tasakentällisin pelattaessa ottelu oli tiukka, mutta erikoistilannepelaamisessa vierailijat olivat isäntiään selkeästi edellä.

Alle vuorokauden kuluttua Jyväskylässä pelatusta toisesta ottelusta olivat gladiaattorit jälleen kaukalossa, tällä kertaa Kajaanissa. Ottelun tempossa lyhyt palautumisaika ei näkynyt, vaan kamppailu oli vauhdikas alusta loppuun.

Kirvelevän tappion kotiottelussaan kokenut JYP-Akatemia lähti otteluun kahden otteluvoiton takaa-ajoasemasta. Vieraiden tekemisestä paistoikin tiukan tilanteen tuoma paine, jota nuorukaiset kuitenkin osasivat käsitellä hyvin.

− Tämä sarja näyttää siltä, että viidellä viittä vastaan -peli menee sarjan edetessäkin kokoajan enemmän tasan. Erikoistilanteet ja maalivahtipeli sitten ratkovat näitä yksittäisiä pelejä, sanoi Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen.

Ottelun ensimmäisessä erässä pelaaminen oli tarkkaa, eikä kumpikaan halunnut päästää vastustajaa aikaiseen johtoon. Vierasjoukkue piti kiekkoa hieman enemmän, mutta paikoille se ei päässyt.

Hokki puolestaan loi nopeasti peliä kääntämällä ja kiekkoja vieraiden alueella riistämällä tukun kohtuullisia maalipaikkoja.

Ensimmäisessä erässä isäntien ylivoima puri. Valtteri Parikka ja Tomi Wilenius sahasivat hienolla syöttökuviolla Akatemian neliön halki, ja hieman aikaisemmin läpiajossa epäonnistunut Niklas Näppi pääsi tälläämään suoraan syötöstä kajaanilaiset johtoon.

Toisessa erässä roolit vaihtuivat. Hokki tuli erän alkuun vahvasti ja piti puolestaan kiekkoa enemmän. Tässäkään erässä pelin hallinta ei maaleihin johtanut, siitä piti vieraiden tukun loistavia torjuntoja ottanut maalivahti Veini Vehviläinen huolen.

− Mielestäni pelasimme hemmetin hyvin ainakin kaksi ensimmäistä erää. Jos johonkin hävisimme tämän pelin, niin se oli kyllä erikoistilannepelaamiseen. Noihin kahteen ensimmäiseen erään noin muuten voivat kaikki olla varmasti tyytyväisiä, Hokin ainokaisen iskenyt Näppi tuumi.

JYP-Akatemia sai hengen päälle

Vehviläisen otteuiden ja Hokin rangaistusten myötä pelin painopiste siirtyi isäntien päätyyn. Tasoistusmaalista vastasi Akatemian todella pirteästi pelannut kolmosketju. Taavi Tiala laukoi kiekon tolppaan, ja Timo Niemen kadotettua kiekon oli Joel Sundilla helppo työ sutia peli tasoihin.

Akatemian seuraavat kaksi maalia syntyivät ylivoimalla. 1-2-osumasta vastasi tarkalla rannelaukauksellaan joukkueen kapteeni Topi Nättinen, kolmas maali oli puolestaan Joose Antosen käsialaa.

Ottelun päätöserässään lähdettäessä moni kajaanilaiskatsoja jaksoi uskoa vielä voittoon, olihan Hokki juuri edellisenä iltana noussut kahden maalin tappioasemasta voittoon.

Haaveet loppukiristä pirstaloituivat kuitenkin pikaisesti. Samu Markkula vapautti ovelalla lämärisyötöllään Nättisen läpiajoon. Ensimmäisen yrityksen Niemi torjui, mutta irtokiekosta Nättinen pääsi roikottamaan illan toisen osumansa.

− Erikoistilanteissa ja maalivahtipelissä Akatemia oli tänään selkeästi meitä parempi. Siellä oli sekä ylivoima- että alivoimamaalia. Siinä tämän illan tarina kaikkinensa, pelit jatkuvat maanantaina, Laukkanen pohdiskeli.

Vieraiden ylivoimapelaaminen oli läpi ottelun rauhallista. Syöttöjen kanssa ei hosuttu ja kiekkoa siirreltiin rauhallisesti pelaajalta toiselle. Hokin rangaistusten turvin Akatemia sai kulutettua hyvin sekunteja pois kellosta.

Hokin loppukiri oli neljännen maalin jälkeen näennäistä ja viimeisetkin toiveet noususta katkesivat Parikan kaksiminuuttiseen alle neljä minuuttia ennen päätössummeria.

Ahvenjärvella ei ollut asiaa lehdistötilaisuudessa

Ottelun loppuhetkillä kotijoukkueen Miska Humaloja taklasi vieraiden Joona Ervingiä, joka talutettiin taklauksen jälkeen pukukoppiin. Sääntöjen mukaiselta näyttäneestä taklauksesta ei tuomittu rangaistusta.

Ottelun päätyttyä vieraiden valmentaja Jukka Ahvenjärvi kävi kiivassanaista keskustelua ensin erotuomareiden, ja myöhemmin otteluvalvojan kanssa. Lehdistötilaisuudessa Ahvenjärvellä ei paljoa sanottavaa ollut.

− Meille oli tärkeätä saada yksi kiinnitys tähän sarjaan ja tänään se saatiin, kiitos, jyväskyläläiskäskijä totesi.

Ottelusarja jatkuu maanantaina Jyväskylässä. Hokki johtaa sarjaa otteluvoitoin 2-1.