Asenne ratkaisi

MESTIS / Raportti
Sitä saa mitä tilaa. Luvattoman heikolla aseenteella kaukalossa surffaillut Hermes sai mitä ansaitsi kun nuorisomaajoukkue vieraili Kokkolassa. Nuoret taistelivat leijonan lailla, ja ottivat ansaitun 2-1-jatkoaikavoiton. Hermes pelastui täydelliseltä nyöryytykseltä ainoastaan Miika Wiikmanin varman maalivahtipelin ansiosta.

Sunnuntain ottelu ei paljon hienouksia tarjonnut. Kotijoukkuetta ei pelaaminen kiinostanut ollenkaan, kun taas hätäisesti kasatun nuorten maajoukkueen yhteispeli ei ymmärrettävistä syystä ollut kovinkaan näyttävää.

Lähtökohdat huomioon ottaen Leijonat esittivät kuitenkin yllättävän kypsää peliä. Joukkue oli nimittäin saapunut Kokkolaan huomattavasti suuniteltua myöhemmin kun bussikuski oli eksynyt reitiltä Keski-Pohjanmaan vilkkaassa liikenteessä. Kaiken lisäksi joukkuetta saatiin lopullisesti kasaan vasta sunnuntai-aamuna, eikä yhteisiä harjoituksia keretty vetää ennen illan ottelua.

Ensimmäinen erä näyttikin katsomoon varsin päättömältä menolta, kun molemmat joukkueet menivät päästä päähän ilman minkäänlaista ajatusta. Hermes-vahti Miika Wiikman joutui venymään kiekon eteen kolmetoista kertaa, kun maajoukkuedebyyttiän tehnyt virkaveli Iiro Tarkki selvisi seitsemällä torjunnalla.

Pajulan soolo ei riittänyt

Sama meno jatkui erätauon jälkeen. Paikalle vaivautunut yleisö oli jo nukahtamassa, kun Hermeksen kookas Jari-Pekka Pajula sooloili erän puolenvälin paikkeilla pakkien esteilyistä huolimatta kotijoukkueen ansaitsemattomaan 1-0-johtoon.

Innokkaimat ehtivät jo toivoa Hermeksen heräämistä. Toisin kuitenkin kävi, kun Leijonapuolustaja Anssi Salmela kiskaisi hetkeä myöhemmin kiekon tarkalla vedolla Wiikmanin vartioiman maalin yläkulmaan.

Loput pelistä olikin sitten taas tuttua pelailua. Hermesläiset yrittivät kerta toisensa jälkeen kuljettaa kiekkoa yksin maaliin. Ilman tulosta. Leijonat sen sijaan puolustivat kurinalaisesti, ja pääsivat muutaman kerran jopa kokeilemaan maalintekoa. Kolmannen erän alussa näytti hetken jo siltä että Hermes innostuisi pelaamaan, mutta yritys ei kestänyt kuin muutaman vaihdon.

Ilman Wiikmanin torjuntoja Leijonat olisivatkin ratkaisseet peliä jo varsinaisella peliajalla. Jatkoajalla Hermes yritti KalPa-pelin tavoin ratkaisua kolmella hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla. Kotijoukkue onnistuikin painamaan peliä Tarkin maalille. Sihti oli kuitenkin hukassa ja kesken isäntien painostuksen Leijonat iskivät vastaan. Kiekko pelattiin muutamalla siirrolla puolustaja Mikko Jortikalle, joka sijoitti varmasti pelivälineen ohi Wiikmanin. Tilannetta edelsi tosin selvä väärä vaihto, joka jäi kuitenkin Juha Kauton johtamalta erotuomarikolmikolta huomaamatta.

"Halukkaampi voitti"

Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen ei pelin jälkeen turhia selitellyt.

- Halukkaampi joukkue voitti. Otan tappion omaan piikkiin. Päätin eilisen pelin jälkeen, että lähdetään tähän peliin levon kautta, ja jätettiin aamujäät väliin. Tämä oli näköjään kuitenkin virhe, sen verran unessa oltiin koko peli, Arvonen totesi.

- Pukukopissa ja vaihtoaitiossa istui tuskaista ja kiukuttelevaa porukkaa. Kaikki hakivat ratkaisua sooloilemalla. Korvien välistä tämä on kiinni. Joidenkin pelaajien ego ei näköjään sovi näihin peleihin. Huomenna palataan asiaan juoksun merkeissä, Arvonen jatkoi pettyneenä.

Hermeksestä saivat peliaikaa kaikki 13 pukeutunutta hyökkääjää. Jobinpostia tuli kuitenkin toisessa erässä kun joukkueen paras maalintekijä Jukka-Pekka Koistinen poistui loukkaantuneena kaukalosta.

Ensiesiintymiseensä Hermes-paidassa teki kookas puolustaja Lari Virtanen. Vaikka mies ei loistanut, hän ei kuitenkaan pahempia virheitä tehnyt. Virtaselle tilaa pelaavassa kokoonpanossa joutui hieman yllättäen tekemään Hermeksen oma kasvatti Kimmo Salmela, joka on viime peleissä esiintynyt edukseen Eerikki Koivun kanssa joukkueen ykköspakkiparissa.

Hannu Aravirtaa Leijonaluotsina tuurannut Petri Matikainen kiitti joukkuettaan hyvästä suorituksesta.

- Meiltä tasapainoinen peli. Puolustettiin kurinalaisesti, ja saatiin vielä onnenkantamoisella voittomaali. Tiedettiin että edessä on vaikea peli, Hermes pelasi KalPaa vastaan tasan 3-3, kun me taas otettiin Kuopiossa pataan 0-6. Nämä ovat pojille kovia pelejä, kun vastassa on 3-4 vuotta vanhempia, ja fyysisesti vahvempia pelaajia, Matikainen, joka kiitti eritysesti Arttu Virtasen, Ville Varakkaan ja kapteeni Jarkko Immosen panosta, sanoi.

Vaikka Kokkolassa Suomi-paitaa pukivat päälleen muutama ensikertalainen, Leijonien lopulliseen kisajoukkueeseen ei runsas kuukausi ennen kotikisojen alkua ole enää paljon paikkoja jaossa.

- Joukkueen paikoista on jaossa vielä 5-10 prosenttia. Keskustellaan tilanteesta yhdessä Aran kanssa, Matikainen jatkoi ja totesi samalla että Hermes-vahti Wiikmanin on yksi niistä pelaajista joka on suurennuslasin alla.

Nuorten maajoukkue on tulessa seuraavan kerran jo huomenna, kun vastassa on Sport Vaasassa. Samainen Sport on myös Hermeksen seuraava vastustaja kun joukkueet iskevät torstaina yhteen Pohjanmaan hegemoniaottelussa. Silloin luulisi asenteen olevan kunnossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle