SaPKon voittoputki sai jatkoa sarjan kärkijoukkueen kustannuksella

2014 ja ei vielä yhtään häviötä.
Kuva © Antti Varonen
Räjähtävä alku. Rotsit auki ja Savonlinnaan kolme pistettä. Siinä pelin juoni kaikessa yksinkertaisuudessaan. SaPKo jatkoi voittoputkeaan kaatamalla HCK:n Keravalla luvuin 2-3 (2-0,0-2,0-1).

Ensimmäisen erän perusteella kentällä tultaisiin näkemään vain yksi joukkue. HCK pyöritti kiekkoa miten tahtoi. SaPKo oli kuitenkin toista mieltä ja toisen erän alkujen lepsuilu kostautui kotijoukkueelle. Pisteet Savonlinnaan vietäväksi kolmannessa erässä ratkaisi Niklas Huovila.

− Eipä tässä paljon jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Helppo alku aina tuudittaa väärille teille, HCK:n päävalmentaja Mikael Kotkaniemi puhui oman joukkueensa huonosta moraalista.

Tapahtumarikas ensimmäinen

Pelikellosta ei kerinnyt kulua edes ensimmäistä minuuttia, kun kiekkoa kaivettiin ensimmäisen kerran maalista. Olli Korkeavuori ja Tero Konttinen pelasivat omassa päässä nopean pakki-pakki syötön. Konttinen näki Tomi Mustosen vastustajan siniviivalla vapaana. Mustonen laukaisi pelin ensimmäisen vedon, joka ei näyttänyt mitenkään vaaralliselta. Savonlinnalaisten maalia vartioinut Jani Kautto oli varma liimauksestaan, mutta kiekko kuitenkin pomppasi miehen yli.

Koko erän kotijoukkueen pelistä paistoi hirveä itseluottamus. Kuviot olivat näyttäviä, mutta välillä liian vaikeat syötöt päätyivät vastustajille.

− Aamulla, kun katseli menoa, niin se jätti sellaisen pelon päälle miltä ensimmäinen erä näyttikin. Ei saanut kyllä kahta syöttöä perille, vaikka millä laseilla katseli, SaPKon päävalmentaja Janne Sinkkonen kommentoi.

Vierailijoiden ensimmäinen tilanne tulikin harhasyötön seurauksesta. Vesa Kulmala kerkesi kuitenkin heittäytyä maalin takaa kiekon tielle ja kiekko päätyi katsomoon.

Tolppiakin keravalaiset pääsivät kilauttelemaan. "Four passes break any defence". Peliin nimetty ykköskenttä nakutti nopeilla eteenpäin menevillä syötöillä Mustoselle avopaikan, mutta mies kilautti näyttävän kuvion lopuksi rystyllä tolppaan.

HCK:n jokainen hyökkäys oli vaarallinen ja SaPKo:n pelaajat joutuivatkin toistamiseen rikkomaan omalla alueellaan. Korkeavuori paukutti siniviivasta ylivoiman aikana kiekon reppuun. Syötöt merkkauttivat Mustonen ja pitkän tauon jälkeen Leijona-paitoihin palannut Tomi Tuomisto.

Ensimmäisen erän kaksi mielenkiintoisinta tapahtumaa nähtiin tuomareiden toimesta. Mikko Nuutinen kaatui omiin jalkoihinsa ja Kulmalalle arvottiin jäähylle. Ylivoimalla kaksi SaPKo:n pelaajaa oli paitsiossa ja tuomarit antoivat pelin jatkua. Tilanteen seurauksesta vierailijoille 2-1 hyökkäys. Kotijoukkueen onneksi Mika Hyvärinen heitti rystyllä tyhjästä maalista ohi.

Erän loppuun mahtui vielä yksi kotijoukkueen tilanne mitä käytiin katsomassa videolta. Mustosen aiheuttaman tilanteen jälkeen Kautto kaivoi kiekon itsensä takaa, mutta vierailijoiden onneksi ennen maaliviivan ylitystä.

Älä lepsuile, kaveri rokottaa

Toisen erän ensimmäinen hyökkäys ja liikuntatunneilla opitulla pesäpallolyönnillä vierasjoukkueen Jesse Laaksonen löi Aleksis Ahlqvistin torjunnasta kunnarin. Maalille kiekon toimittaja oli Anssi Virkki ja toisen syötön maaliin merkkautti Iiro Sulin.

Muutama minuutti myöhemmin samat miehet olivat Ahlqvistin maalin edessä hakkaamassa kiekkoa läpi patjojen. Lopulta kiekko löysikin tiensä maaliin Sulinin lavan kautta. Kiekko talteen ja Mestis-uran ensimmäinen maali näki päivänvalon. Syöttöpisteet ja ensimmäiset yritykset maalin tekoon saivat Virkki ja Joonas Toivanen.

− Helppo alku tuudittaa väärille teille ja sitten tasoihin. On se vaikea enää siinä kasata. Omasta päästä tämä on vaan kiinni. Oli se sellaista näennäistä hyörimistä, Kotkaniemi ei ollut tyytyväinen omiinsa.

Loppuerä olikin rikkonaista ja melkein koko ajan HCK:n hallinnassa. Mustonen pääsi kertaalleen kokeilemaan rangaistuslaukaustakin, mutta Kautto ei päästänyt kiekkoa selkänsä taakse.

Kotijoukkueen ylivoimat olivat kauniita, mutta tehottomia. Janne Kivilahdellekin tarjoiltiin pari maukasta paikkaa. Aina ei kuitenkaan tyhjäkään maali maistu.

− Pelit on ollut aina samaa draaman kaarta pirusti jäljessä alussa. Olimme parempi osapuoli ensimmäiseen jäähyyn asti toisessa erässä ja sitten homma taas kääntyi.

− Oli sellaisiakin pätkiä, kun HCK paineli parin minuutin hyökkäyksiä meidän päässä. Onneksi jaksettiin luottaa omaan tekemiseen, Sinkkonen jatkoi analysointia.

Tasainen kolmas, mutta vain toinen voittaa

Kolmas erä oli ehdottomasti pelin tasaisin erä.

Kotijoukkue pääsi aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla. Sitä herkkua ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun hyvän maalitilanteen jälkeen tuomittiin keravalaisille jäähy.

Viimeisessä erässä ei liiemmin maalipaikoilla mehusteltu. Lasse Tiilikainen pääsi puolittaiseen läpiajoon ja pääsi vielä omaan irtokiekkoonsa. Kotijoukkueen puolustus onneksi kerkesi siivoamaan tilanteen.

Kotijoukkueella Jere Laine taiteili itsensä omasta päästä vastustajan viisikon läpi aivan maalille asti. Laine tarjoili Kimi Koivistolle, mutta hyvää peliä pelannut Kautto kerkesi kiekon tielle.

Voittomaali syntyi Toivasen laukomasta irtokiekosta johon ensimmäiseksi kerkesi Huovila. Huovila laittoi liikkuvat taakse ja kiekkoa kaivettiin viimeisen kerran maalin perukoilta.

Vaikka aivan erän lopussa SaPKo saikin ylivoiman oli kotijoukkue hyökkäävämpi osapuoli. Maalivahti ja uhrautuminen kuitenkin toivat kotiin vietäväksi kolme pistetä.

− Tänään "The joukkue" voitti. Kuvasti hyvin peliä tänään viimeinen blokki, kun sentterimme Toivanen hyppäsi kiekon tielle kaksi sekuntia ennen loppua, Sinkkonen kehui joukkuettaan.

HCK matkaa Kouvolaan perjantaina KooKoo vieraaksi. SaPKo taas saa vierailijoita Turusta, kun sarjakärki TUTO matkaa Savonlinnaan.

− Virkistää välillä ottaa turpaankin. Hommat jatkuvat viikonloppuna ja tällä ilmeellä se on 10 maalia omiin, Kotkaniemi naureskeli loppuun.