HCK:n historiallinen pudotuspeli ei mennyt kuin Strömsössä

Vain voittajat muistetaan.
Kuva © Antti Varonen
HCK:n historian ensimmäinen Mestis-pudotuspeli ei mennyt millään tavalla nappiin. Joukkue hävisi pelin kaikilla osa-alueilla ja myös siinä tärkeimmässä. Kajaanin Hokki kävi nappaamassa ensimmäinen kiinnityksensä sarjaan numeroin 1-5 (1-4, 0-1, 0-0).

Keravalla nähtiin fyysinen ja kuuden maalin värittämä ilta. Keravan 910 katsojaa ei varmastikaan nauttinut näistä hetkistä. Kotijoukkue oli kaikilla osa-alueilla jäljessä.

− Oltiin monella osa-alueella vahvoja. Haluttiin olla vahvoja kamppailemaan ja taklata paljon, ja sillä tasolla nostaa oman joukkueen tunne korkealle. Hienoa suorittamista joukkueelta, Petri Mattila kiitteli omiansa.

Kajaanin Hokki ratkaisikin pelin ensimmäisessä erässä, vaikka kotijoukkue yrittikin loppuun asti taistella voitosta ja viimeisillä minuuteilla kunniastaan. Jo ensimmäisen erän puolivälissä nähty Anthony Guttigin tekemä maali jäi pelin voittomaaliksi.

Kotijoukkueelle musta avauserä

Ensimmäinen erä oli kotijoukkueelle synkkä, vaikka se aloittikin maalinteon jo parin minuutin pelin jälkeen.

Tomi Tuomisto karvasi kiekon pois hyökkäysalueella. Tomi Mustonen ei onnistunut omassa vedossaan, mutta sai kiekon syötettyä tolpalla seisseelle Jesse Uroselle. Hokin maalia vartioinut Teemu Seppänen melkein kerkesi kiekon tielle, mutta HCK:n historian ensimmäinen pudotuspelimaali näki päivänvalon.

Kotijoukkueen kultakypärä Roope Ranta polki itsensä läpiajoon, mutta tuloksetta. Vanhan sananlaskun mukaan kaveri kyllä rokottaa, jos et itse tee. Näin myös oli tälläkin kertaa, ja Hokin jyräys alkoi.

Vierasjoukkueen ranskalaiset olivatkin pahanteossa. Teddy Da Costa syötti puolustajan jalkojen välistä Guttigille maalin eteen, joka varmasti nosti rystyllä kattoon.

Ei kerinnyt kulua edes minuuttia, kun Aleksis Alhqvist kaivoi viimeisen kerran kiekon selkänsä takaa. Kiekonmenetys keskialueella, ja kiekkoon pääsi ensimmäisenä Pitkänen. Nopea syöttö Karppiselle, joka läpiajosta laittoi kiekon patjojen välistä sisään.

Seuraava läpiajo nähtiin alivoimalla. Timo Hiltunen pelasi Miska Humalojalle kiekon, joka nosti kiekon Hokille tutulla tyylillä kattoon. Maalille vaihdettu Richard Ullberg joutui nöyrtymään ensimmäisen kerran.

Erän päätyttyä saatiin aikaiseksi vielä pienet pystypainit, mikä lupasi varman tunnelatauksen toiseen erään.

− Ei oltu tänään läsnä. Meni kaikki pieleen, mikä voi mennä. Valmistautuminen meni pieleen ja otan kaiken omaan piikkiini, Mikael Kotkaniemi harmitteli.

Johtoasema pysyi hallinnassa

Vaikka tunne olikin odottava katsomossa, ei toisen erän alku tarjonnut tunnetta. Yllättävän rauhallisesti erään lähdettiin, eikä kaukalossa ollut samaa latausta.

Hokin erän alun ylivoimasta mainittavinta oli kotijoukkueen pelaaminen. Tuomisto polki itsensä kertaalleen läpiajoon ja kilautti ylärimaan. Ylivoiman jälkeen tunnekin alkoi löytyä takaisin kaukaloon. Tuomareiden lepsu ote sai pelaajat vauhkoutumaan.

Seuraava kunnon maalipaikka ilmaantui kotijoukkueelle. Jesse Juntheikki pelasi Rannalle, joka vei Seppäsen täysin kahville. Laukauksen osoite oli tällä kertaa sivuverkko.

Hokki pääsi kokeilemaan erässä toisen kerran ylivoimaansa, kun pienten kähinöiden ja huitomisen jälkeen kopissa istui yksi oma ja kaksi vastapuolen pelaajaa. Tälläkin kertaa HCK:n Tuomisto pelasi itsensä hyvään maalipaikkaan.

Vanhat sanonnat on jo käytetty, niin todetaan vain, että Ullberg pelasi maalin takaa suoraan vastustajan lapaan kiekon. Tämän lavan omisti Ville Rajala, joka siirsi kiekon Riku Toivolle, jolla oli helppo homma heittää kiekko melkein tyhjään maaliin.

Neljän maalin takaa-ajo asemassa ei vieläkään näkynyt luovuttamisen merkkejä. HCK painoi kahta kauheammin vastustajan päätyyn, mutta erätauolle lähdettiin rajussa tilanteessa 1-5.

Luokatonta ylivoimaa, hyvää alivoimaa ja pari tuomaria

Kolmannessa erässä ei nähty enää yhtään maalia, mutta sitäkin enemmän jäähyjä. Yhdeksän kaksiminuuttista ja yksi kymppi kirjattiin tilastoihin.

Jos aikasemmin tuomarilinja oli ollut salliva, niin nyt tuntui pilli olevan huulilla koko erän ajan.

Neljän maalin takaa-ajoasemassakin kotijoukkue pelasi rohkeasti ja otti maalivahdin kahteen otteeseen pois erän puolivälissä.

Muutama maalipaikka kuitenkin siunaantui, mutta Seppänen oli mies paikallaan jos ei vedon tiellä ollut lentävä kajaanilainen. Kotijoukkueen viimeistelyssä oli myös petrattavaa mitään pois ottamatta vierailijoiden uhrautavalta alivoimalta.

− Yksi kiinnitys otettu, ja matka jatkuu. Seuraavissa peleissä taistellaan kynsin ja hampain taas sitä enempi, Mattila tiivisti tulevaa.