TuTo avasi maalihanansa FPS:n kustannuksella

TuTo selvitti keskiviikko-iltana muutaman ottelun joukkuetta vaivanneen maalinteko-ongelman ja paukutti taululle peräti seitsemän osumaa. Anatoli Bogdanovin järjesteltyä ketjut uuteen uskoon, turkulaiset luistelivat forssalaisilta jalat alta ja vierailija kuittasi pisteet selkeästi lukemin 4-7. Kotijoukkueen väreissä nähtiin uudet kasvot Ville Hämäläinen ja Juhamatti Yli-Junnila, jotka ovat Forssassa lainasopimuksella.

Ottelu lähti käyntiin molempien tarkan puolustuspelin merkeissä. Varsinkin TuTo kykeni pitämään keskialueen tukossa, eikä forssalaisilla ollut tilaa avata hyökkäyksiään. Ensimmäinen tekopaikka siunaantui vierailijoille muutaman minuutin pelin jälkeen, mutta kuitenkaan maalipuita lähemmäksi turkulaiset eivät päässeet.

Tarkan alun pelaamisen jälkeen ottelun ote alkoi kääntyä yhä selvemmin TuTolle, eikä kotijoukkue tuntunut pysyvät vieraiden kyydissä. Turkulaisten painostuksen katkaisi kuitenkin Juha Peltosen koukkaamisjäähy, kun tämä joutui virvelöimään karkuun päässyttä Juhamatti Yli-Junnilaa. Ylivoimallaan FPS ei kuitenkaan päässyt edes kunnon vetopaikoille ja valkopaidat pääsivät pian täysilukuiseksi.

Joukkueiden tasaannuttua TuTo otti jälleen pelin kontrolliinsa, eikä FPS päässyt kuin ajoittain pois omalta puolustusalueeltaan. Lopulta turkulaisten näennäinen painostus tuotti tulosta, kun Mikko Niinikoski pääsi sutimaan kiekon tyhjistä sisään Juha-Matti Taposen eteensä torjuman kiekon seurauksena.

Vain hetki tästä Niinikoski lisäsi pökköä pesään. Kova laukaus b-pisteeltä yllätti Taposen, eikä FPS-vahti ehtinyt juuri eväänsä väräyttää, kun etureppu värisi.

Avauserä kulki selvässä turkulaishallinnassa, eikä kotijoukkue kyennyt ahdistelemaan Henri Launosen vartioimaa maalia juuri laisinkaan. Kotijoukkueen maalilla Taponen otti kiinni ne mitä oli otettavissa, ja pääsi alun pienen pomputtelun jälkeen hyviin peliin mukaan.

Forsell elementissään

Toinen erä lähti käyntiin samoissa merkeissä kun ensimmmäinenkin; TuTo painosti ja kotijoukkue oli ottavana osapuolena. Jälleen ylivoimaa pääsi kuitenkin pyörittämään kotijoukkue Jussi Sipposen joudutta istunnolla huitomisesta. Viherpaidat pääsivät vielä jopa 5-3-ylivoimalle, kun Markku Vuorisalo veti jalat alta keskeltä läpi yrittäneeltä forssalaishyökkääjältä. Kahden miehen ylivoimalla kiekko pelattiin Matti Rauniolle tyhjän maalin eteen, mutta kovasta syötöstä Raunio ei osunut kiekkoon ja etsikkoaika valui hukkaan.

Erän puolenvälin jälkeen vierailijat lisäsi johtoaan kahdella maalilla ainoastaan puolen minuutin väliajoin. Ensin Tero Forsell näki loistavasti karkuun kiiruhtaneen Tuomas Jalavan, joka riplasi Taposen jäihin ja heitti kiekon varmasti verkkoon. Toinen maali syntyi alivoimalla heti edellisen perään, kun FPS-valmentaja Pekka Laksola yritti neljän hyökkääjän systeemillä pyörittää ylivoimaa. Suunnitelma kuitenkin räjähti käsiin 22:ssa sekunnissa, kun Jari Mannila kaivoi kiekon kulmasta ja syötti yksin maalin edessä passissa olleelle Marko Kuikalle, jolla oli helppo työ viimeistellä kiekko verkkoon.

TuTo jatkoi dominoivia otteitaan ja tällä kertaa vuorossa oli Sami Terho. Janne Laitilan pystysyötöstä 3-1-tilanteeseen Vesa Lehtistä päässyt turkulaistrio ei jättänyt tälläkään kertaa rankaisematta, kun Vuorisalo syötti takatolpalle Terholle, joka siirsi kiekon varmasti verkon perille.

0-5-maalin jälkeen FPS-koutsi Laksola otti aikalisän. Samalla ketjuja muokattiin uuteen uskoon ja myös tulostakin alkoi tulla. Vain minuutti 0-5-maalin jälkeen Raunion vedosta Yli-Junnila pääsi jatkamaan Launosen torjuman paluukiekon verkon perille.

Vielä erän loppuun virolaishyrrä Andrei Makrov kääntyi laidassa salamannopeasti, veti ovelan jäänuoliaisen ja Launonen oli yllätetty varsin helponlaisesti.

Toisen erän summana voitaisiin sanoa, että TuTo ratkaisi jo kerran pelin, mutta FPS herätti vielä toiveet kaventamalla pelin kahteen viiteen. Jälleen forssalaisvahti Taponen otti kiinni kaikki mitä otettavissa oli, mutta toisessa päässä Launosen otteet eivät olleet samalla tasolla.

Viimeinen minuutti hulinaksi

Kolmannen erän alkuun Kuikka täräytti ottelun toisen maalinsa. Mannila näki omalta siniviivalta forssalaisviivalla kytänneen Jalavan, joka karkasi puolittain yksin läpi. Vierelle ilmestyi Kuikka, jolle Mannila tarjoili tyhjälle takatolpalle, eikä Kuikalla ollut juuri vaikeuksia siirtää kiekkoa lähes tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Viimeisen kolmanneksen puolenvälin tienoilla Raunio vielä nostatti toiveita kotiyleisössä, kun paikallinen kultaranne siirsi kiekon sisään ilmasta Yli-Junnilan loistavasta lättysyötöstä. Raunio katseli hieman itsekin maalin jälkeen, että miten se nyt näin hyvin osui.

Muutama minuutti tästä virolaisvahvistus Makrovilla pimeni täysin. Ensin hyperaktiivisen vaihdon jälkeen kakkosen kyynerpäätaklauksesta saanut Makrov hyökkäsi turkulaishyökkääjä Terhon kimppuun tämän ensin hieman Makrovia provosoitua. Makrov lähti kuin jänis makuulta Terhon kimppuun ja taisi saada yhden suoran perillekin, jonka jälkeen illan erotuomari Teemu Salminen näytti kylmästi Makroville suihkua.

Turkulaisten viiden minuutin ylivoima kuitenkin alkoi varsin erikoisesti, sillä -85 syntynyt Toni Vähämäki viimeisteli ensimmäisen Mestis-osumansa varsin erikoisella tavalla. Purkukiekkoa hakenut Vähämäki päätti vetää täysillä maalia kohti omalta ringetteviivalta, ja kuinka ollakaan tulinen veto upposi Launosen selän taakse - oman päädyn ringetteviivalta! Ilmeisesti kiekko pomppasi oudosti ennen maalia, sillä Launonen katsoi epäuskoisen näköisenä, kun kiekko oli livahtanut miehen räpyläkäden ohitse.

Viimeiset minuutit alkoivat saada pienoisia komedian piirteitä, sillä illan ottelun varsin mallikkaasti viheltänyt Salminen alkoi passittaa miehiä toisensa jälkeen jäähyboksiin. Ensin ajassa 57.27 Jarno Kantelus sai kakkosen poikittaisesta, ja samassa rytäkässä turkulaispuolustaja Laitila löysi itsensä kympiltä sukeltamisesta. Pian tämän jälkeen Salminen vihelsi oikein perustein turkulaisille rangaistuslaukauksen, kun Asko Rantanen siirsi tahallisesti maalin ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla. Bogdanov antoi Niinikosken yrittää hattutemppua, mutta Taposen vakuuttava hanskatorjunta ei antanut Niinikoskelle mahdollisuuksia.

Pian tämän jälkeen forssalaisaitiossa alkoi miehet vähetä, ja lopulta vaihtoaitiossa oli ainoastaan 8 kenttäpelaajaa. Jäähyboksissa ei meinannut löytyä oikein muita kuin seisomapaikkoja, kun jäähyllä oli yhtä aikaa parhaimmillaan viisi miestä. Jopa forssalaismaestro Raunio kävi oman jäähyaition edessä naureskelemassa poikien tiivistä tunnelmaa. Hymy ei hyytynyt edes Salmisen passitettua Raunio vielä seitsemän sekuntia ennen ottelun loppua kakkoselle. Ehtipä TuTo vielä seitsemännenkin maalin ylivoimallaan tehdä, kun Tuukka Pulliainen veti yläreppuun Forsellin 100-0 aloitusvoiton seurauksena.

Yli-Junnila ja Hämäläinen positiivisia

Aivan ottelun alla selvinnyt Ville Hämäläisen lainasopimus Forssaan tuli voimaan jo tämän illan ottelussa, ja mies kantoi nimetöntä #25 paitaa. Hämäläisen esitykset olivat lupauksia herättäviä, ja jahka mies saa muutamat treenit alle FPS:n kanssa niin varmasti myös yhteispeli ketjukavereiden kanssa alkaa kulkea toiseen malliin.

HPK:sta lainassa oleva Yli-Junnila oli joukkueen selkeästi pirteimpiä kasvoja. Kahteen otteeseen yksin läpikin irtautunut Yli-Junnila viimeisteli ensin riparista, jonka jälkeen mies antoi loistavan syötön Raunion kavennusmaaliin. Kuitenkin alkuperäistä ykköskentällistä Raunio - Koistinen - Yli-Junnila vastaan TuTo kuittasi hirmuisella prosentilla, joten Yli-Junnilan +- lukemat tuskin kovin paljoa plussalla on parista tehopisteestä huolimatta.

Nyt Heikki Saarisen kanssa pelaamaan päässyt Toni Vähämäki oli yksi harvoista kotijoukkueen valopilkuista. Kauden avausmaalinsa lisäksi miehekkäästi turkulaisia plekseihin ajanut Vähämäki tullee saamaan lisää luottoa kauden edetessä, mikäli otteet pysyvät samalla tasolla. Valitettavasti pakkipari Saarinen ei ollut normaalilla tasollaan, ja varsinkin Kuikan tekemä alivoimamaali menee pitkälti Saarisen piikkiin. Tosin mies tiesi sen itsekin, sillä eleet maalin jälkeen kertoivat enemmän kuin tuhat sanaa.

Vierailijoiden riveissä onnistumisia olikin aivan eri tahtiin kuin kotijoukkueen rivissä. Varsinkin kentällinen Jalava - Mannila - Kuikka oli loistovireessä, ja erityisesti Jalava oli yhtenään forssalaispuolustuksen huolena. Tuttuun tapaan myös Tero Forsell oli alituisesti vaarallinen, kuten jo pelkät teholukemat 0+3 kertovat. Turkulaisten kannalta myös positiivista oli se, että Mikko Niinikoski sai hanansa kunnolla auki.

Ottelun lopun tivolia lukuunottamatta erotuomari Teemu Salminen oli poikkeuksellisen hyvä, ja samanlaisia otteita soisi näkevän Salmiselta tulevaisuudessakin.