FPS opetti KalPalle Havaiji-kiekkoa

Mestiksen avauskierroksella Forssan Palloseura sai vieraita Savosta. Runsaslukuisesti paikalle löytänyt forssalaisyleisö näki viihdyttävän ottelun, jonka päätteeksi maalintekoharjoitukset päättyivät kotijoukkueelleen hyväksi lukemin 7-4.

Kotijoukkue aloitti ottelun pirteästi ja sai heti paineen kuopiolaisten maalille. Ottelun pari ensimmäistä minuuttia vietettiin lähinnä Ari Luostarisen vartioiman maalin tuntumassa, mutta KalPalla ei kauaa kestänyt kääntää painostusta toiseen suuntaan. Jo kolmannella minuutilla Sami Simonen pääsi kokeilemaan maalin edestä, mutta Simosen veto päätyi hänen epäonnekseen takatolppaan. Tolpat kolisi vielä toistamiseen FPS-vahti Pasi Keinäsen vartioiman maalin puitteissa, mutta maalitiliään kuopiolaiset eivät kyenneet vielä avaamaan.

Alun jälkeen vierailijat ottivat entistä selkeämmän hallinnan pelissä, eikä forssalaisille jäänyt oikein muuta kuin statistin asema. FPS:n pelaamista ei helpottanut Asko Rantasen ottama kampitusjäähy seitsemän minuutin kohdalla. Kuopiolaisten ylivoimapeli ei kuitenkaan suuria hienouksia tarjoillut, kun vierailijat itsepintaisesti yrittivät saada pelivälinettä neliön keskelle passissa olleelle hyökkääjälle.

Rantanen ei kauaa jäällä viihtynyt, kun jo toinen kampitusjäähy oli piikissä. Erotuomari Tero Toivolan heppoisin perustein antama jäähy kirvoitti Rantasen kielen rumiin sanoihin, mutta vielä ei ollut käytösrangaistuksen aika. Nyt KalPa rakensi hyvää maskia maalin eteen, mutta valmista se ei saanut aikaan.

Erän ainoa osuma nähtiin viidentoista minuutin kohdalla, kun Henri Huohvanainen näki maalin edessä puolustajan pihdeissä olleen Jarno Niinimäen. Huohvanainen passasi maalin eteen ja Niinimäki sai mailansa sen verran vapaaksi, että pystyi ohjaamaan kiekon Keinäsen
taakse. Hetki tästä FPS-puolustaja Jussi Kulmala otti vielä jäähyn erän loppuun, mutta vieläkään kuopiolaisten ylivoima ei yltänyt ratkaisuihin.

Avauserä kulki lähes täysin vierailijoiden hallinnassa. Alussa forssalaiset pystyivät laittamaan hanttiin, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä selkeämmin kuopiolaiset hallitsivat ottelua. Ainoastaan Juha Nurmisto pääsi Luostarista kokeilemaan, mutta Nurmiston läpiajon Luostarinen hoiteli tyylikkäästi kilpikädellään.

Palloseura alkaa heräillä

Toiseen erään luistellutta Palloseuraa ei olisi voinut uskoa samaksi laumaksi, joka ensimmäisessä erässä oli jäällä. Nyt peli oli täysin muuttunut peilikuvaksi edellisestä erästä. Kotijoukkue vyörytti hyökkäyksiään Luostarisen maalille, eikä pelin tasoittamiseen mennyt kuin pari minuuttia. Marko Ronkaisen kääntösuupaisu maalille yllätti kuopiolaisvahti Luostarisen, joka antoi helposta jäänuoliaisesta reboundin suoraan Nurmistolle, josta Nurmisto iski paluukiekon lähes tyhjään häkkiin.

Ottelun jatkuttua keskipisteeltä, vierailijoiden Marko Ahosilta otti heti aloituksen jälkeen estämisjäähyn. Ensimmäistä ylivoimaansa pyörittämään päässyt FPS ei kauaa jahkaillut, kun Jukka-Pekka Koistinen käveli vapaaseen vetopaikkaan ringetteviivalle. Koistinen latasi pelivälineen sydämensä kyllyydestä maalin oikeaan ylänurkkaan, eikä Luostarisen kilpikäsi ehtinyt kiekon tielle.

Pian kotijoukkueen johtomaalin jälkeen pirteällä pelipäällä ollut KalPan Niinimäki otti jäähyn väkivaltaisuudesta. Nyt kotijoukkueelta oli kuitenkin hieman ajatus kateissa salama-alun jälkeen, eikä joukkue päässyt pyörittämään järkeviä kuvioita. Pikapuoliin Niinimäen jäähyn päätyttyä, asialla olivat jälleen kaksikko Huohvanainen & Niinimäki. Tällä kertaa Niinimäki vapautti Huohvanaisen yksin läpi, josta joensuulainen ei erehtynyt vaan vei Keinäsen jäihin ja sijoitti kiekon hallitusti ylänurkkaan.

Peli tasaantui hetkeksi ja vieraat alkoivat jälleen ottaa ottelua hallintaansa. Erän vanhettua yli puolenvälin, FPS-puolustaja Anssi Rantanen otti estämisjäähyn, mutta heti perään vierailijoiden Simonen joutui kampittamaan karkuun lähdössä olleen forssalaispelaajan. Tasavajaalla forssalaiskonkari Matti Raunio antoi syötön alas puolustukseen, mutta ei huomannut vaihtoaitiosta laatikkoon hypännyttä Ahosiltaa. Ahosilta karkasi yksin läpi ja kädet kävivät siihen tahtiin, ettei Keinäselle jäänyt muuta osaa kuin seurata sivusta Ahosillan lopulta maaliin johtanutta kynäilyä.

Toisen kolmanneksen loppuun HPK:sta parin ottelun lainassa Forssassa oleva
Olli
Sillanpää tasoitti ottelun sutaisemalla kiekon Luostarisen haaroista helpon näköisesti verkon perille.

Salama-alusta toivuttuaan vierailijat pääsivät peliin mukaan, mutta eivät kuitenkaan kyenneet samanlaiseen myllytykseen kuin avauserässä. Forssalaiset olivat toiseen erään selvästi valmiimpia kuin kuopiolaiset, mutta tehtyään kaksi osumaa kotijoukkueen ajatus hieman katosi ja KalPa pääsi jälleen peliin mukaan.

FPS ratkaisee pelin alkutahdeilla

Viimeiseen erään FPS lähti alivoimalla, kun toisen erän loppuun Toni Vähämäki otti itselleen kampitusjäähyn. Ylivoimaansa KalPa ei kuitenkaan päässyt juuri edes pyörittämään, jonka jälkeen savolaisten Antti Riekkinen joutui istunnolle estämisestä. Forssalaisten ylivoima toimi ja b-pisteen kaarelta Jokipojista Forssaan täksi kaudeksi matkannut Tapio Ahtonen yllätti Luostarisen jälleen puikoista.

Luostarisen heikko päivä sai jatkoa vain minuutti edellisestä, kun Koistinen viimeisteli illan toisen osumansa aivan nollakulmasta. Erän neljännellä minuutilla Luostarisen takana soi jo kolmannen kerran kahdessa ja puolessa minuutissa. Purkukiekkoa vastaan b-pisteelle tullut Luostarinen ei ehtinytkään kiekkoon ennen FPS-hyökkääjä Nurmistoa, joka nappasi kiekon hölmistyneen KalPa-vahdin edestä. Luostarisen sompailtua kohti maaliaan, Nurmisto ehti ensin ja syötti kiekon maalin edessä odottaneelle Rami Jokiselle, joka pystyi jatkamaan pomppineen kiekon maalin perukoille. Tämän jälkeen Luostarinen tuli jo siniviivalle asti tullakseen vaihtoon, mutta vierailijoiden luotsi Mika Pieniniemi halusi ykkösvahtinsa jatkavan maalillaan.

Kuudennen osuman jäljiltä FPS:lla ei juuri löytynyt haluja lisätä maalisaldoaan, vaan nyt kotijoukkue keskittyi lähes pelkästään puolustuspakan koossapitämiseen. Rivit pysyivätkin järjestyksessä moitteetta, kunnes Huohvanaisen löysä veto lähes nollakulmasta yllätti FPS-vahti Keinäsen, joka imaisi kiekon haarojensa välistä kiristäen ilmapiiriä 6-4:ään.

Ottelun lopussa vierailijat yrittivät ratkaisua jo hyvissä ajoin ilman maalivahtia. KalPa otti Luostarisen pois maaliltaan jo pari minuuttia ennen peliajan umpeutumista, mutta ei kuitenkaan pystynyt ratkaisuihin pelatessaan kuudella miehellä. Vierailijoiden uhkapeli päättyi tylysti, kun Koistinen ei halunnut viimeistellä hattutemppuaan vaan pelimiehen elkein antoi kiekon yksin läpi karanneelle Rauniolle, joka avasi maalitilinsä tämän kauden Mestiksessä.

FPS aivan erinäköinen kuin harjoitusotteluissa

Pekka Laksola on laittanut taikasauvan heilumaan puolitoista viikkoa kestäneellä tauolla ennen
sarja-avausta. Viimeksi Ahmoja vastaan nähty FPS oli liikkeellä aivan erilaisella asenteella kuin tänään avauskierroksella. Nyt jokaisesta kiekosta taisteltiin, karvaaminen oli aivan erinäköistä, puolustusasenne oli jokseenkin kohdillaan ja peliin asennoituminen olivat kaiken kaikkiaan toiseseta maailmasta. Tottakai harjoituspelit ovat harjoituspelejä, mutta ero harjoituspelien ja avauksen välillä oli kuin yöllä ja päivällä.

Forssalaisten maalihanat saatiin avattua heti kauden avauksessa ja nyt voidaan olla varmoja siitä, että FPS:n otteluissa tuskin tulee vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttumaan. Maaleja tehdään aina, tuli ne sitten omaan tai vastustajan päätyyn. Kuitenkin runsasmaalisia otteluita on luvassa, kuten jo kauden avaus osoitti.

Kotijoukkueen kirkkain tähti oli Jukka-Pekka Koistinen, joka kahden maalinsa lisäksi syötti Matti Raunion osuman. Ykkössentterin paikkaa hamuava Koistinen näytti olevansa mies paikallaan kyseiselle tontille, eikä sentterihankintaa tarvitse edes ajatella mikäli Koistinen jatkaa samalla tasolla kuin lauantai-iltana.

Myös telaketjuosaston Juha Nurmisto oli terävällä pelipäällä, josta tilastoihin painettiin lukemat 1+1.

Maalivahti Pasi Keinäsen ehtoo olisi voinut olla parempikin, sillä helposti lipsahtanut neljäs maali olisi ollut otettavissa vasemman käden pikkusormellakin. Kolmelle ensimmäiselle osumalle Keinänen ei mahtanut mitään, mutta ei toisaalta venynyt paraatipelastuksiinkaan.