FPS piti Jukurit takanaan

MESTIS / Raportti
Forssan Palloseura pelasi kaksi erää ehkä kauden parasta kiekkoa, jota se on kotihallissaan esittänyt. Jukurit ei löytänyt avaimia kuin vasta kolmannessa erässä forssalaisten puolustuspaketin murtamiseen, mutta ei enää kyennyt nousemaan viiden maalin tappioasemasta voittoon. Kotijoukkueen takuumiehinä häärivät tutut nimet, kun taas forssalaisille tutut Jukurinimet surffailivat varjojen mailla.

Ottelu lähti käyntiin vierailijoiden tahdissa, eikä FPS:lla tuntunut olevan oikein minkään sortin jakoa Jukureiden vauhtiin. Peliä kävi vuoroin pyörittämässä Petri Lehtosen ja Tero Koposen vitjat, mutta kotijoukkue kykeni pitämään mikkeliläiset poissa maalintekosektorilta. Viivasta tulleet laukaukset Juha-Matti Taponen hoiti helposti.

Viittä minuuttia pidempään vierailijat eivät kuitenkaan kyenneet peliä pyörittämään forssalaismaalilla, kun Heikki Saarisen syöttö tavoitti Jukureiden siniviivalla kytänneen Juhamatti Yli-Junnilan. Yli-Junnila sai Jukuripuolustajan varjostajakseen, mutta kykeni antamaan passin takakulmalle Matti Rauniolle, joka riplasi Tommi Nikkilän jäihin ja uitti kiekon jäätä pitkin sisään siirtäen kotijoukkueen 1-0-johtoon.

Jukurit hallitsi edelleen, mutta vieläkään se ei kyennyt kunnollisiin maalintekotilanteisiin. Ainoa paikka siunaantui Koposelle, kun tämä pääsi yrittämään ypöyksin maalin edestä Taposen yllättämistä, mutta ajautui liian lähelle maalia ja Taponen hoiti tilanteen helponlaisesti. Vesa Lehtisen huitomisjäähyn aikana Jukureiden ylivoima oli avuttoman oloista, eikä se päässyt pyörittämään systeemattista ylivoimaa juuri laisinkaan.

Muutama minuutti ennen erän päätöstä FPS sai aikaan toisen tekopaikkansa, ja kotijoukkue piti yllä korkeaa viimeistelyprosenttiaan. Jarno Kanteluksen jyrättyä kolmen Jukurin yli, sai härkämäinen Kantelus toimitettua kiekon Ville Hämäläiselle, joka vuorostaan sai Nikkilän jäihin ja lirutti kiekon voimattoman Jukurivahdin ohi.

Erän torjuntatilasto Taponen 13 - Nikkilä 3 ei vastaa kenttätapahtumia, sillä Jukureilla oli tapana vetää lähes jokaisesta vetopaikasta, kun taas kotijoukkue mietti tarkemmin mistä yrittää yllättää sarvipäiden Nikkilä.

Kotijoukkue karkaa tavoittamattomiin

Toinen erä alkoi forssalaisittain varsin ikävästi, sillä Anssi Rantanen ajettiin ulos vain hieman yli minuutin pelin jälkeen. Rantanen tööttäsi Niko Kantelisen selästä laitaan, eikä erotuomari Tero Toivolalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin näyttää forssalaisnuorukaiselle päätyovea. Kantelinen piteli hieman niskaansa luisteltuaan vaihtoaitioon, mutta palasi kehiin heti seuraavassa vaihdossa.

Jukureiden viiden minuutin ylivoima oli kuitenkin todella ponnetonta, eikä joukkue juuri kyennyt toimittamaan kiekkoa yli siniviivan. Toisaalta myös FPS:n alivoima toimi kuin ajatus, ja varsinkin virolaisvahvistus Andrei Makrov oli alituisesti vierailijoiden huolena ja luisteli kuin heikkopäinen päädystä toiseen.

Sarvipäiden ylivoiman valuttua hukkaan, kävi kuten jääkiekossa on yleensä tapana käydä. Jälleen Raunio oli pahanteossa, kun mies karkasi läpiajoon Yli-Junnilan nappisyötöstä. Raunion vietyä Nikkilä poikittaisliikkeeseen, viimeisteli kultaranne illan toisen maalinsa Jukurivahdin haarojen välistä.

Vain minuutti tästä ja peli alkoi jo näyttämään ratkenneelta. Kantelus väänsi itsensä laitatilanteesta esiin ja pääsi syöttämään maalin takaa b-pisteellä jousi kireällä odottaneelle Asko Rantaselle, joka latasi sydämensä kyllyydestä lukemat 4-0:aan. Tämä riitti Nikkilälle, jonka torjuntaprosentti ei jäänyt kovinkaan mairittelevaksi hänen torjuttuaan yhteensä kolme laukausta ja päästettyä neljä. 4-0-maalin jälkeen myös Risto Dufvalle alkoi riittämään ja Jukurivalmentaja otti aikalisän parantaakseen vierailijoiden esitystä.

Dufvan teesit purivat hetkiseksi, mutta vieläkään vierailijoilla ei ollut avaimia murtaa forssalaisten puolustusta. Vielä erän loppuun nähtiin kotijoukkueen viides maali, kun Marko Ronkainen ensin hankki jäähyn ja siirretyn rangaistuksen aikana punnersi itsensä maalin eteen, josta hän sai yhdellä kädellä pujotettua kiekon Vähäsalon patjan ohi verkon perille.

Kilpikonnapuolustus murtuu kolmesti

Kolmanteen erään lähdettäessä forssalaisyleisön ainoa mielenkiinnonkohde tuntui olevan Taposen Mestis-uran ensimmäinen nollapeli. Kotiyleisö kuitenkin pudotettiin hyvin nopeasti pilvilinnoista, kun Juha-Pekka Hytönen sai kaivettua päädystä kiekon ja toimitettua sen maalin kulmalla odottaneelle Niko Kanteliselle. Taposen vielä vilkuiltua maalin taakse kiekon perään, Kantelinen ohjasi kiekon hölmistyneen Taposen puikoista sisään kaventaen ottelun 5-1:een.

Jukureiden avausmaalin jälkeen peli oli täysin vierailijoiden komennossa, eikä forssalaisille juuri pitkiä hengähdystaukoja omassa päässä annettu. Maalivahti Taponen kuitenkin napsi kiekot toisensa jälkeen, eikä näyttänyt siltä, ettäkö kotijoukkueella olisi ollut hätäpäivää vaikka vierailijat pelillisesti niskan päällä olivatkin.

Kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua vierailijat pääsi vielä kaventamaan viiteen kahteen, kun Ville Hyrkäksen lyöntilaukaus siniviivalta löysi tiensä forssalaismaalin alanurkkaan. Pian tämän jälkeen Jukureille annettiin jälleen uusi ylivoimamahdollisuus, kun Asko Rantanen pysäytti Pasi Järvisen polvellaan, mutta Järvinen selvisi kuitenkin vaarallisen näköisestä tilanteesta ehjin nahoin. Ylivoimallaan Jukurit oli totutun tehoton, vaikka tällä kertaa joukkue pääsikin Taposen maalia hätyyttelemään vaarallisen näköisesti.

Alivoimasta selvittyään Palloseura keskittyi tarkkaan pelaamisen, joka kostautui kolmannen kerran. Kuitenkin pelikelloon jäi ainoastaan 11 sekuntia Olli Sipiläisen sudittua kiekko kolmannesta paluukiekosta Taposen ohi, joka oli kaksi edellistä reboundia ottanut näytöstyyliin.

FPS:lla kova prosentti

Forssalaisten voiton avaimet olivat ennen kaikkea viimeistelyssä, joka joukkueelta onnistui todella korkealla prosentilla. Jukurimaalivahdit merkkauttivat ainoastaan 9(!) torjuntaa koko ottelussa, ja päästivät viisi. Nikkilän torjuntaprosentti jäi alle viidenkymmenen, vaikka hänkin oli sentään lähes ottelun puoleenväliin maalissa.

Toisessa päässä Juha-Matti Taposella oli helpompi ottelu. Taposelle tuli vetoja tasaisin väliajoin, eikä ne vaarallisuudellaan häikäisseet. Läpi ottelun Jukuripelaajat pysyivät poissa maalintekosektorista, eikä Taponen joutunut yliluonnollisiin venymään vaikka merkkauttikin 35 torjuntaa.

Forssalaisista selkein onnistuja oli ykköskentällinen, joka oli kasattu muotoon Yli-Junnila - Hämäläinen - Raunio. Mestis-tasolle nimekäs ykkösvitja kykeni painamaan pelin Jukureiden päätyyn, ja viimeistelemään tehokkaasti. Kahdesta Yli-Junnilan kuningasideasta Raunio rankaisi armotta. Myös Jarno Kantelus oli elementissään, kun mies alusti kaksi maalia komeilla yksilösuorituksilla. Kaikki alivoimalla rehkineet saavat ottelusta kymmenen pistettä ja papukaijamerkin.

Vierailijoiden onnistuneiden kaarti onkin sitten huomattavasti kapeampaa laatua kuin kotijoukkueen. Tero Koponen oli pirteällä pelipäällä ja oli ensimmäisenä rakentelemassa hyökkäyksiä, mutta tällä kertaa Koponen jäi tehopisteittä. 1+1 tehot viimeistellyt Niko Kantelinen oli joukkueen aatelia, vaikka kokikin kovia toisessa erässä Anssi Rantasen käsittelyssä. Ensimmäisen ottelunsa Jukureissa pelannut Marko Kivenmäki väläytti muutamaan otteeseen henkilökohtaista taitoaan, ja oli yksi harvoja vierailijoiden valopilkkuja.

Otteluennakossa mainitut ex-forssalaisten kavalkadi oli varsin heikolla pelipäällä. Varsinkin Ville Kiiskinen oli kuin varjo entisestään, ja esitystensä perusteella hän saikin kovaäänisen faniporukan innostumaan Jukureiden vaihtoaition takana sarkastisiin kannustuksiin.

Illan ottelun tuominnut Tero Toivola selvisi puhteestaan puhtain paperein. Avauserässä Toivola näytti, että kovaa saa pelata ja piti linjansa tunnollisesti ottelun loppuun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle