Protestanttinen etiikka ja kapitalismin henki

Työnteko jäi palkitsematta lauantai-illan Diskos-HC Salamat–kamppailussa. Erinomaisen ottelun pelannut kotijoukkue Diskos hallitsi ottelua selvästi, mutta menetti pisteet tehottomaan viimeistelyyn ja maalivahti Tero Kujalan pahaan virheeseen. Kun summeri soitti iltasoiton, näytti valotaulu katkeria lukemia 1-3 (1-1, 0-0, 0-2). Protestanttisen etiikan mukainen aherrus jäi vaille palkkiota, voittajaksi selvisi - kapitalismin hengessä - rahakkaampi seura.

Ottelu alkoi melko tasapäisesti. Ensimmäisen viisiminuuttisen aikana molemmilla oli yksi hyvä tilaisuus siirtyä johtoon. Ensin Diskoksen yllättävän pirteästi pelannut suomalaissukuinen jenkkipakki Scott Räisänen rakensi paikan Tuomo Yläiselle, jonka kova veto vapaasta paikasta suuntautui kuitenkin Salama-vahti Hannu Seppäsen syliin. Pian tämän jälkeen Salamoiden ykkösketju pääsi 3-2-hyökkäykseen, jonka päätteeksi Ari Katavisto vapautettiin yksin Tero Kujalaa vastaan. Kujala kuitenkin torjui Blues-kasvatin ratkaisuyrityksen.

HC Salamat ei tarvinnut monta paikkaa avausmaaliin, sillä verkko heilui Kujalan selän takana jo toisen kunnollisen maalitilanteen päätteeksi. Kirkkonummelaiset karistivat hyökkäyspään kulmapelissä pari punapaitaa kannoiltaan, ja isokokoinen puolustaja Oskari Hämäläinen toimitti kiekon maalin kulmalle aivan vapaaksi jätetylle Mika Kivekkäälle. Jo vuodesta 1995 lähtien EPS:n ja nyttemmin Salamoiden paitaa kantanut Kivekäs nousi maalin eteen, veti Kujalan poikittaisliikkeeseen ja nosti kiekon yläpesään.

Diskoksen tasoitus oli lähellä erän puolivälissä, kun tahtohyökkääjä Jani Leinonen sai Salamoiden maalin kulmalle samanlaisen paikan kuin Kivekäs muutamaa minuuttia aiemmin. Seppänen oli kuitenkin mukana Leinosen harhautuksessa ja piti maalinsa puhtaana.

Tästä tilanteesta käynnistyi Diskoksen selkeä painostus, jota kesti erän loppuun asti. Maalia ei kuitenkaan tahtonut syntyä millään. Seppänen torjui Pete Kolasan ohjauksen maalin suulta, ja Janne Maaningan veto vapaasta paikasta sujahti niukasti ohi tolpan.

19. minuutilla Diskos-puolustukselle sattui ottelun ainoa täydellinen nukahdus, kun kaukana puolustajien selkien takana kytännyt Immo Suutarinen pelattiin läpi. Metrikaupalla karussa olleen Suutarisen harhautus ei kuitenkaan purrut Kujalaan.

Ensierän viimeisellä minuutilla Diskos sai palkinnon painostuksestaan. Jussi Ranta taisteli hienosti kiekon itselleen hyökkäyssiniviivan kaksinkamppailussa ja sai kovasta häirinnästä huolimatta syötettyä Jani Leinosen yksin maalivahtia vastaan. Peräti neljä maalia puolivälieräpeleissä PePoa vastaan iskenyt Leinonen nosti kiekon varmasti verkkoon Seppäsen nenän edestä, ja peli tasoittui 1-1:een.

Maalinteko vaikeaa Wickenheiserille

Toinen erä käynnistyi Salamoiden luokattoman huonolla ylivoimalla, jonka jälkeen Diskos otti taas hienoisen otteen tapahtumista. Salamat oli kuitenkin paremmin hereillä kuin ensimmäisessä erässä ja vieraili muutaman kerran vaarallisesti kotijoukkueen päädyssä.

Erän ensimmäisen puoliskon parhaat maalipaikat olivat Tomi Karlssonin puolittainen läpiajo ja toisessa päässä Tommi Törnroosin Jussi Rannalle järjestämä avopaikka. Molemmissa tilanteissa maalivahdit olivat kuitenkin oikeassa paikassa. Diskoksen Petteri Muotkan b-pisteiden välistä lähtenyt vaarallinen kääntölämäri puolestaan kolahti päätylaudoitukseen.

Toisen erän jälkipuoliskolla Hippoksen yleisölle vähän liiankin tuttu tuomari Jarkko Kosonen innostui tiukentamaan linjaansa ja viheltämään muuten siistissä pelissä kotijoukkueelle pari kaksiminuuttista. Niiden aikana Salamat sai paremman otteen tapahtumista, vaikka vieraiden ylivoima ei edelleenkään ollut kaksista.

Parhaat paikkansa kirkkonummelaiset saivat jälkimmäisen jäähyn päätyttyä, kun Hayley Wickenheiser oli ensin puolittain läpi ja sai pian sen jälkeen paikan työntää Kujalan eteensä torjuma irtokiekko tyhjään verkkoon. Ensimmäinen tilanne kuivui kuitenkin ohilaukaukseen ja jälkimmäinen Diskos-pelaajan oikea-aikaiseen väliintuloon. Liekö kotijoukkueen valmentaja Jukka Ahvenjärven ennen ottelua Wickenheiserille viemä ruusu saanut neidon säälimään Diskosta?

Erän lopussa Diskoksen Jussi Rannalla ja Jari Markkasella oli vielä paikat viedä kotijoukkue johtoon. Salamoiden Tomi Karlsson puolestaan pääsi kiekon kanssa nokikkain Tero Kujalan kanssa, mutta jyväskyläläisvahti oli jälleen parempi.

Kujalan musta hetki Diskoksen turma

Kolmas erä alkoi jälleen kotijoukkueen komennossa. Jani Leinonen ja Tero Kettunen pelasivat itsensä taitavasti Salamat-puolustuksen läpi, ja Leinonen tarjoili Kettuselle paikan tyhjälle maalin kulmalle. Diskoksen kakkossentteri ei kuitenkaan osunut kiekkoon, joten maali jäi syntymättä. Pian edellisen paikan jälkeen Lauri Selänne sooloili itsensä päädystä maalin kulmalle. Seppänen oli tilanteessa jo jäissä, mutta Selänne ei saanut kiekkoa nousemaan yli maalivahdin patjan.

Viidennellä minuutilla musteni sitten Diskos-kannattajien ilta. Vaarattoman näköisen 3-2-hyökkäyksen päätteeksi Salamat-puolustaja Sami Terimo laukoi siniviivalta. Kujala näki laukauksen hyvin, koska edessä ei ollut minkäänlaista maskia. Torjunta jäi kuitenkin jostain syystä puolittaiseksi, ja kiekko lirui Diskos-vahdin taakse maaliin.

Takaiskumaali vei parhaan terän Diskoksen pelistä, vaikka ote säilyi edelleen hienokseltaan kotijoukkueella. Salamat keskittyi entistä enemmän puolustamaan, joten maalipaikkoja nähtiin enää harvakseltaan. Kotijoukkueen parhaan maalipaikan sai erän 15. minuutilla Teemu Lavia, jolle Juha Hanhikoski antoi hyvän nousunsa päätteeksi loistavan syötön. Lavia ohjasi kiekon kuitenkin ohi puolityhjän maalin.

Erän viimeisen viiden minuutin aikana Salamoille vihellettiin kaksi jäähyä, joiden aikana Diskos sai aikaan kohtalaisen ylivoimapyörityksen. Seppänen oli tilanteissa kuitenkin mies paikallaan.

Lopullinen ratkaisu tuli pian sen jälkeen, kun Diskos oli vaihtanut Kujalan kuudenteen kenttäpelaajaan. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen parikin punapaitaa kompuroi, ja Tomi Karlsson syötti Antti Tevasen yksin läpi. Kehnompikin hyökkääjä tekee maalin päästessään yksin tyhjää maalia vastaan, ja kun kyseessä on Suomi-sarjan itälohkon pistepörssin voittaja, ei tulosta tarvitse arvailla. 1-3.

Katkerasta tappiosta huolimatta valtaosa jyväskyläläisyleisöstä poistui hallista hymyssä suin. Syynä tähän oli tietenkin juuri ennen Salamoiden kolmatta maalia tulostaululle välähtänyt tieto JYPin jatkoaikavoitosta Oulussa.

Hakki pettyi surffailuun

HC Salamoiden valmentaja Matti Hagman arvosteli joukkueensa peliä kovin sanoin.

- KJT-peli oli meiltä kauden paras, mutta tämä oli lähellä toista ääripäätä. Kävelyä ja surffailua alusta loppuun asti. Maalivahti Seppänen piti meitä totaalisesti pystyssä. Kenttäpeliä kuvasi parhaiten ensimmäisen erän tilanne, jossa eräs pelaaja hukkasi avojäällä itse kiekon jalkoihinsa ja ajautui paitsioon.

Maalivahtipelin lisäksi ”Hakki” oli luonnollisesti tyytyväinen kahteen tärkeään pisteeseen.

- Saatiin onnekas 2-1-maali, joka ratkaisi voiton meille. Peliesitykseen olen kuitenkin erittäin pettynyt. Tarkoitus oli laukoa alusta asti paljon, mutta Diskoksen maalivahdilla oli kahden erän jälkeen vasta yhdeksän torjuntaa.

Diskoksen valmentaja Jukka Ahvenjärvi kehui joukkueensa pelanneen huolellista peliä. Hän oli tyytyväinen pelaajiinsa, vaikka tappio tulikin.

- Ottelu ratkesi harmittavaan lipsahdukseen, mutta niitä sattuu. Henkisesti 1-2-maali söi koko joukkuetta. Nyt on kuitenkin heräteltävä joukkuetta jo uuteen peliin, sillä huomenna alkaa neljän ottelun vieraspelikiertue.

Seppänen illan tähti

Ottelun ratkaisuksi muodostui Tero Kujalan virheen lisäksi myös Diskoksen hyökkääjien tehottomuus ja Hannu Seppäsen hyvä peli. Diskos-hyökkääjillä oli tällä kertaa ratkaisupaikoissa kiitettävästi malttiakin, mutta Seppästä ei vain pystytty ohittamaan. Seppänen olikin ottelun paras pelaaja ja Salamoiden ylivoimainen hahmo. Isokokoinen torjuja pysyi koko ajan pelissä mukana ja sijoittui erinomaisesti.

Vaikka Salamoiden kenttäpeli ei sujunut oikein missään vaiheessa, joukkue kuitenkin puolusti etenkin ottelun lopussa kurinalaisesti. Ylivoimahyökkäyksiin kotijoukkue ei päästetty kuin pariin otteeseen, kolmannessa erässä ei enää kertaakaan. KJT:tä vastaan loistanut pakkipari Matti Tevanen – Aleksander Agnevshtshikov oli varma omassa päässä, mutta hyökkäyksiä sekään ei kyennyt tukemaan. Varsinkin Agnevshtshikovin liikkuminen oli verkkaista.

Runkosarjassa hurjastellut hyökkäysketju Ari Katavisto – Antti Tevanen – Tomi Karlsson loi Diskosta vastaankin muutamia hyviä maalipaikkoja, mutta erityisen loistokkaasti se ei pelannut missään vaiheessa. Hyökkääjistä terävin olikin Immo Suutarinen, jonka nopeus aiheutti ongelmia Diskos-puolustukselle.

Diskoksen maalissa Tero Kujala oli syyllinen ratkaisumaaliin, mutta torjui vastapainoksi pari läpiajoa ja muutaman muun pahan paikan, joten mitenkään täydellisesti hän ei epäonnistunut. Puolustus onnistui kauttaaltaan paremmin kuin SaPKoa vastaan. Avauspelissä pahasti hukassa ollut Scott Räisänen oli pirteä ja pystyi jopa rakentelemaan hyökkäyksiä. Juha Hanhikoski oli jälleen hyvä molemmissa päissä kenttää.

Kotijoukkueen terävimmistä hyökkäyksistä vastasi SaPKoa vastaan epäonnistunut kakkosketju, jossa uutterat työmyyrät Jani Leinonen ja Jussi Ranta loivat taistelullaan useita maalipaikkoja. Leinosen maalivire on sitä luokkaa, että se taitaa näkyä jo miehen ruokalaskussakin – avausmaalin tekijä kun palkitaan lounaalla läheisessä kahvilassa. Ketjun kolmas lenkki, taitava keskushyökkääjä Tero Kettunen paransi myös otteitaan avauspelistä.

Karsintasarjan hännille pudonneen Diskoksen urakka jatkuu sunnuntaina ottelulla molemmat pelinsä voittanutta Jää-Kotkia vastaan. D-paitojen lauantainen esitys oli rohkaiseva, ja nyt nähdään, mihin eväät riittävät Mestis-seuroja vastaan. HC Salamat puolestaan jatkaa sarjaa kotipelillä Jokipoikia vastaan. Otteiden on syytä kohentua tämänpäiväisestä, jos kirkkonummelaiset aikovat olla sunnuntain kierroksen jälkeenkin puhtaan pelin joukkue.