Launonen napsi kiekot

Nuori maalivahti Henri Launonen pysäytti kaikki 35 ahmakutia, kun TuTo otti kolmannen perättäisen harjoitusotteluvoittonsa. Ahmat aloitti vahvasti, mutta kun maalit jäivät puuttumaan, iski turkulaisten taitava ykkösketju Tero Forsellin johdolla.

Perjantai-ilta näytti ahmalaisittain suorastaan erinomaiselta avauserän ajan. Viikon pidempään jäällä ollut ja pari harjoitusottelua enemmän pelannut TuTo jäi selkeästi altavastaajaksi. Kotijoukkueen maalivahti Patrick Machreich joutui torjuntatöihin erän aikana vain neljä kertaa omien viedessä peliä. Ahmojen hallintaa edesauttoivat TuTon ottamat neljä rangaistusta Ahmojen yhtä vastaan.

Hyvinkääläisten parhaat paikat olivat pariinkin kertaan Aki Elomaalla, Olli Korkeavuoren maltillisesta syötöstä Raine Pulkkisella, yksin maalille nousseella, mutta kiekon jalkoihinsa hukanneella Janne Lehtisellä ja röyhkeästi laidalta nousseella Miikka Jäskellä. Henri Launonen turkulaismaalilla ei kuitenkaan ollut yllätettävissä.

TuTo hyökkäsi harvoin, mutta erän lopulla pari kertaa sitäkin vaarallisemmin. Ensin yritti puolittaisesta läpiajosta Tuukka Pulliainen, ja sen jälkeen ahmapuolustaja Olli Tukosen virheestä Tero Forsell karkasi kokonaan, mutta Machreich pysäytti harhautukset mailallaan.

Turkulainen salama

Toisen erän aluksi TuTon ykkösketju näytti taitonsa. Nopeassa hyökkäyksessä kiekko ja miehet liikkuivat, ja vain 19 sekuntia erän alkamisen jälkeen Tero Forsell pääsi harhautuksensa jälkeen siirtämään kiekon tyhjään ahmamaaliin. Näppärän esityön tekivät ketjun laiturit Tuomas Jalava ja Markku Vuorisalo.

Heti maalin jälkeisessä vaihdossa Ahmat oli tasoittaa Santeri Salmisen päästyä yrittämään lähietäisyydeltä, mutta muilta osin pelin hallinta siirtyi turkulaisvieraille. Palautteen antaminen tuomaristolle Markku Vuorisalon rangaistuksen jälkeen tosin päästi Ahmat pyörittämään kahden miehen ylivoimaa täydet pari minuuttia, mutta huolimaton ylivoimapeli ei ollut lähelläkään tuottaa tulosta.

TuTosta lisämaaleja pääsivät erän aikana yrittämään hyvistä paikoista vuorollaan Markus Leppänen, Tuomas Jalava, Mikko Markkanen ja Markus Saikkonen, mutta 0-2-osuma syntyi lopulta kuin vahingossa. Neljän loistoerän jälkeen ahmavahti Machreich imaisi Markku Vuorisalon heppoisen rystyvippauksen maalin etukulmalta taakseen.

Erän paras ahmatilanne siunaantui joukkueen tuoreimmalle sopimuspelaajalle, viime kaudella Hermestä ja Jää-Kotkia edustaneelle Tuomas Tikkaselle, mutta laitahyökkääjän ratkaisuyritys oli yhtä pehmeä kuin koko illan suorituskin.

Jäske keräilee minuutteja

Päätöserän aluksi Ahmojen Joni Hakosella oli hyvä tilanne turkulaismaalilla, mutta sen jälkeen edettiin pitkä tovi ilman suuria kohokohtia. Ahmat kyllä yritti, mutta TuTon puolustuspeli oli hyvin uomissaan. Maalintekoonkin turkulaisilla riitti terävyyttä yhden osuman tarpeisiin, kun Sami Terho laukoi Jari Mannilan aloitusvoiton jälkeen propellikiekon maaliverkkoihin. Maalin jälkeisen turkulaisen energiahetken aikana Terho oli osua uudestaan vauhdikkaan nousunsa ansiosta, Timur Uzbjakov ohjasi vain niukasti ohi, eikä Tero Forsellin laukauskaan tolppaa kaukaa kiertänyt.

Viimeisten peliminuuttien aikana Ahmojen Aki Elomaalle tarjottiin mahdollisuutta kotijoukkueen kuparisen rikkomiseen pariinkin kertaan, mutta Launonen otti parhaat ystävänsäkin avuksi. Ensimmäisessä tilanteessa Elomaa laukoi Miikka Jäskeen kiemurteluiden jälkeisestä loistosyötöstä suoraan päin Launosta ja jälkimmäisessä tilanteessa kiekon pysäytti maalitolppa.

Lopussa nähtiin vielä ilmeisesti aivan perinteeksi Hyvinkään harjoituspeleissä muodostuva painihetki, jonka päätteeksi Amerikasta oppia hakenut Miikka Jäske passitettiin suihkun puolelle edellisen ottelun tapaan. Paljon halailua kummempaan eivät pelaajat tosin tällä kertaa innostuneet, mutta jostain syystä Jäskettä ja TuTon Sami Terhoa päätettiin silti pelirangaistuksella muistaa. Jäskeellä on kahdesta harjoituspelistä koossa 58 rangaistusminuuttia ja pelikielto runkosarjan avauskierrokselle.

TuTon puolustus pitää

Ahmojen otteissa oli erän verran hyvää ja kahden erän verran vähän vaisumpaa. 27 kertaa kiekon eteen ehtinyt itävaltalaisvahti Patrick Machreich ei torjunut nytkään huonosti, mutta kertaalleen lipsahti helposti. Selkeän voiton maalivahtien taistelussa vei kuitenkin nuori turkulaisvahti Henri Launonen, joka vakaan TuTo-puolustuksen takana napsi varmaotteisesti kaikki Ahmojen 35 yritystä. Välillä tosin tuntui, että ahmalaiset yrittivät nousujensa päätteeksi runnoa kiekon maaliin väkisin laukomisen sijasta.

Ahmojen parhaimmistoa hyökkäyspäässä oli parivaljakko Miikka Jäske – Aki Elomaa, joka aloitti ja lopetti ottelun hyvillä tilanteilla. Välillä olikin sitten vaisumpaa. Elomaan johtamassa hyökkäyskolmikossa pelasi säännöllisesti myös näyttöpaikan saanut juniori Antti Chrons, joka painoi muiden mukana oikein pirteästi. FPS:ää vastaan onnistuneen Juha-Pekka Loikaksen vitjan suoritus jäi melko näkymättömäksi. Janne Lehtinen laidoillaan Jaakko Kolari ja Santeri Salminen jäi myös tehoitta, mutta hoiti puolustustehtävät tunnollisesti. Puolustuksen parhaita oli varmalla peruspelillä Marko From. Olli Tukonen sai oppia kahdesta karkesta virheestä joukkueensa alimpana miehenä.

Tero Forsellin johtama TuTon ykkösvitja oli kiistatta kaukalon taitavin kolmikko. Kiekko kulki ajoittain näyttävästi, ja kahden maalin lisäksi paikkoja olisi ollut jopa toiseen mokomaan. Sami Terho nousi kolmannessa erässä hyvin esille Jari Mannilan rinnalla. Nuorisovitja Markus Leppänen – Jussi Sipponen – Markus Saikkonen painoi pirteästi eikä jäänyt yhtään jälkeen TuTon kakkos- tai kolmosketjuista.

Nimilistan perusteella puolustuspäätä on arveltu TuTon heikoksi lenkiksi, mutta tulosten valossa puolustuspeli on ollut turkulaisten vahvuus. Ässien järjestämän 3-9 selkäsaunan jälkeen KJT kaatui 4-1, FPS 3-2 ja tuoreimpana Ahmat 3-0. Hyvinkäällä tasaisesta puolustuksesta ei kukaan noussut erityisemmin esiin, mutta suhteellisen virheetön suoritus auttoi Launosta matkalla nollapeliin.

Ahmojen riveistä puuttuivat illan ottelussa hyökkääjät Jukka Penttinen, Lauri Tukonen, Jan Eriksson ja puolustaja Juha Kaunismäki. TuTon hyökkäyspäästä olivat sivussa Timo Hurskainen, Atte Saunamäki ja Miika Kurka sekä puolustuksesta Mikko Lehtimäki.