Toni Mustonen laukoi avauspisteet KJT:lle

MESTIS / Raportti
Seitsemännen kautensa maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla aloittanut Ahmat ei vieläkään onnistunut voittamaan kauden avausotteluaan. Järvenpääläinen KJT ei kannaltaan epäedullisista ennakkoveikkailuista välittänyt, vaan haki vauhdikkaalla pelillään niukan 2-1-voiton Ahmoista sekavassa ja osin dramaattisessakin ottelussa. Molemmat KJT:n osumat laukoi Toni Mustonen.

Ottelun ratkaisuksi jäänyt tilanne nähtiin ennen toisen erän puoltaväliä. KJT karkasi ylivoimahyökkäykseen kahdella yhtä vastaan, ja kun Niko Harju yritti syöttää maalille nousseelle Patrik Lostedtille, kaatoi Ahmojen alin mies Lostedtin. Täysin selvä rangaistuksen paikka, mutta yllättäen päätuomari Tom Laaksonen hetken tilannetta tuumailtuaan risti kätensä rangaistuslaukauksen merkiksi. Edes tuomarikoulutuksen saaneet katsojat eivät tuomarina kokemattoman entisen pelaajan ratkaisua ymmärtäneet, sillä missään vaiheessa rikotulla järvenpääläisellä ei kiekkoa täysin hallussa ollut.

Rangaistuslaukausta laukomaan asettunut Toni Mustonen otti annetun lahjan vastaan ja laukoi komeasti Ahmojen maalivahdin Patrick Machreichin jalkojen välistä ottelun voittomaalin.

Penttinen avasi maalihanat

Vieraileva KJT oli ottelun avauserässä hienokseltaan niskan päällä paremman liikkeensä ansiosta. Liekö kotiavauksen jännitys syynä, mutta Ahmojen pelistä tuntui ajatus olevan hukassa. Maalipaikkoja Ahmoilla oli pääosin keskialueella vietetyssä erässä tasan yksi, KJT:llä pari kolme.

Avausmaalin iski Ahmat erän ainoasta kunnon paikastaan. Viime kauden ahmapakki Ville Raatikainen epäonnistui KJT:n paidassa Olli Korkeavuoren pystyavauksen katkaisussa, ja Jukka Penttinen karkasi läpiajoon. KJT-vahti Jaakko Suomalainen oli voimaton Penttisen b-pisteiden välistä lähteneen terävän rannelaukauksen viuhuessa maaliverkkoihin.

Ahmoista oli jäällä Jan Erikssonin ketju, kun KJT iski vähämaalisessa ottelussa tärkeän tasoitusosuman vain reilun minuutin Ahmojen avausosuman jälkeen. Toni Mustonen nousi röyhkeästi ahmamaalille ja ohitti Machreichin lähietäisyydeltä maalin etukulmalta.

KJT:n johtomaalikaan ei ollut kaukana. Matti Lievosen lyöntilaukaus b-pisteen takaa yllätti Machreichin, mutta kilahti tolppaan. Toisenkin kerran KJT avauserässä tolppaan osui, mutta erityisen vaarallinen Tero Willströmin laukaus ei ollut, sillä se lähti miinuskulmasta.

Toisessa erässä Ahmat sai välillä jo pelin pyörimään hyökkäysalueella, mutta kylmäpäisyys ei harvoissa maalipaikoissa riittänyt. Jan Eriksson vapautti spurttinsa päätteeksi Jani Tuomisen alivoimalla yksin KJT:n maalille, mutta Tuominen hätäili, eikä saanut helppoa syöttöä edes haltuunsa.

KJT iski pariin kertaan terävästi. Timo Ahosen läpiajon ahmavahti Machreich torjui, mutta rangaistuslaukauksesta ottelun toisen maalinsa laukoneen Toni Mustosen kanssa itävaltalainen oli voimaton.

Kolmas erä oli pelillisesti Ahmojen paras. Kotijoukkue hallitsi välillä selvästikin, mutta ei löytänyt avaimia KJT:n harjoituspeleistä huomattavasti tiivistyneen puolustuksen avaamiseen. Paras maalipaikka oli Teemu Kolehmaisen hukattua kiekon Markus Juvakoskella, mutta viime kauden Brittein saarilla pelannut ahmalainen laukoi läheltä ohi.

Vierasjoukkue sai loistavan mahdollisuuden iskeä kolmannenkin maalin, mutta ylivoimahyökkäys kolmella yhtä vastaan kuihtui, kun Tero Willström laukoi kiekon itsekkäästi suoraan maalivahdin syliin.

"Hodo" tyytyväinen

KJT:n paras oli joukkueen molemmat maalit laukonut Toni Mustonen. Ketjukaveri Matti Lievonen säesti hyvin vahvoilla nousuillaan. Miikka Lindholm oli nopeudellaan usein Ahmojen puolustuksen kiusana, mutta ilman tehoja. Positiivista oli kolmosketjun vahva peli, sillä Niko Harju, Tomi Laaksonen ja Tero Willström eivät ole aiemmin pelipaikkaansa Mestiksessä pystyneet vakiinnuttamaan, mutta painoivat nyt ahmapäädyssä välillä hyvinkin vahvasti.

Puolustuksessa Bluesin ja HIFK:n A-nuorista tulleet Mikko Sairanen ja Patrik Lostedt olivat jo Vantaata vastaan pelatun harjoitusottelun tavoin varmaotteisia. KJT oli saanut puolustuksensa vahvistukseksi myös viime talvelta tutun Teemu Kolehmaisen HIFK:sta.

Jaakko Suomalainen torjui maalillaan varmasti, mutta selvisi myös kovin helpolla. Torjuntoja kertyi vain 17.

Järvenpääläisten riveistä puuttui joukkueen kapteeni Jaska Vilen, josta tuli joukkueelleen todellinen isähahmo ottelua edeltävänä yönä, kun hänen perheeseensä syntyi esikoinen. Muita isiä nuoren joukkueen riveistä ei löydy ainakaan ennen maaliskuuta, jolloin Kimmo Pikkaraisen perheeseen odotetaan jälkikasvua.

Vilenin poissaolon myötä puolustaja Timo Ahonen pääsi jäälle laitahyökkääjän tontilla.

- Valmistauduimme otteluun hyvin koko päivän. Paljon oli silti jännitystä kokemattomilla pelaajilla. Yksi nukahdus maksoi paljon, ja yhtä hyvin Ahmat olisi tasaisen pelin voinut voittaa. Ylivoimaan jäi paljon parannettavaa, sanaili KJT:n valmentaja Seppo "Hodo" Repo silminnähden tyytyväisenä vierasvoiton jälkeen.

Ahmoilta maltti hukassa

Ahmat ei koko ottelun aikana löytänyt samanlaista rentoutta otteisiinsa kuin harjoituspeleissä. Jukka Penttisen avausmaali olisi ahmalauman voinut vapauttaa, joten KJT:n heti perään iskemä tasoitusmaali oli yksi ottelun käännekohdista, samoin kuin oudosti vihelletty rangaistuslaukauskin.

- Paljon kuulin lehdistötilaisuuteen tullessa kommenttia, että peli oli sekavaa, mutta minusta se oli ihan normaalia tässä vaiheessa. Taistelua sen kanssa, miten saataisiin liika vauhti korvien välistä pois ja malttia kiekolliseen peliin. Joukkueen taisteluhenkeen olen tyytyväinen, mutta sarjapelin vaatima terve aggressiviisuus meiltä puuttui, kommentoi Janne Tormonen kotijoukkueen valmentajana peliä.

Ahmoista maalin laukonut Jukka Penttinen pelasi hyvin yhteen Juha-Pekka Loikaksen kanssa, mutta Loikaksen selästä taklaamisesta saama kymmenminuuttinen sotki ketjun peliä. Jani Tuominen väläytteli, mutta hukkasi Jan Erikssonin luoman ottelun parhaan ahmapaikan. Ehkä parhaiten pelin sai kulkemaan Janne Lehtisen johtama vitja, jossa etenkin Raine Pulkkinen taisteli vahvasti entistä seuraansa vastaan.

Puolustuksessa Olli Korkeavuori hankki syöttöpisteen pitkällä avauksellaan Ahmojen ainokaiseen maaliin, ja Kim Sjöblom ja Marko From hoitivat tonttinsa parhain arvosanoin. Pelicansin laina Esa Saksinen ei kovin näkyvästi esillä ollut. Patrick Machreich torjui ihan kelvollisesti, vaikka ilmeisen hermostuneena kiekkoja pudottelikin.

Poissa Ahmojen riveistä olivat laitahyökkääjä Miikka Jäske pelikiellon ja puolustaja Juha Kaunismäki jalkavamman takia.

Kentälliset

Ahmat

19 Tuomas Tikkanen – 9 Juha-Pekka Loikas – 31 Jukka Penttinen

30 Jani Tuominen – 17 Jan Eriksson – 16 Lauri Tukonen

10 Aki Elomaa – 25 Janne Lehtinen – 24 Raine Pulkkinen

12 Jaakko Kolari – 15 Joni Hakonen – 21 Jani Bäf

13 Markus Juvakoski

34 Olli Korkeavuori – 4 Turo Virta

7 Kim Sjöblom – 2 Pasi Tamminen

6 Olli Tukonen – 5 Marko From

23 Esa Saksinen

Maalissa 33 Patrick Machreich (35 Joonas Lindberg)

KJT

22 Miikka Lindholm – 27 Pekka Nöyränen – 24 Matti Näätänen

12 Toni Mustonen – 23 Tuomas Forss – 28 Matti Lievonen

26 Niko Harju – 21 Tomi Laaksonen – 25 Tero Willström

17 Tommi Elomo – 19 Juha Jusslin – 5 Timo Ahonen

18 Toni Hälinen

9 Mikko Sairanen – 8 Kai Öhberg

11 Patrik Lostedt – 6 Kimmo Pikkarainen

10 Teemu Kolehmainen – 7 Ville Raatikainen

4 Anssi Kostiainen

Maalissa 1 Jaakko Suomalainen (29 Jaakko Valkama)

» Lähetä palautetta toimitukselle