Sankarin paluu

Sami Heinosen paluu kotiyleisön eteen ahmapaidassa sujui tyylikkäästi. Heinonen napsi 40 torjuntaa 42 laukauksesta ja loi ryhtiä Ahmojen puolustukseen, jonka tiivistynyt pelaaminen tuotti joukkueelle jo viikon kolmannen voiton.

Mestiksen härkäviikko oli Ahmoille menestys. Voitollisen viikon avainsana oli selkeästi parantunut oman pään pelaaminen, sillä aiemmin pahasti vuotanut puolustus päästi kolmessa ottelussa vain kuusi maalia. Suurin kunnia kuuluu Sami Heinoselle, joka paitsi torjui viikonlopun peleissään lähes 94 prosentin varmuudella, myös paransi selkeästi puolustuksen itseluottamusta. Ahmojen oman pään esitys oli Hermestä vastaan kauden toistaiseksi ehjin ja rauhallisin.

Ahmat iski toisen erän lopulla

Maalittomaksi jääneessä avauserässä painopiste oli hienokseltaan Hermeksen puolustusalueella, mutta maalipaikat menivät kutakuinkin tasan. Ahmat loi pari erinomaista tilannetta ylivoimalla, ja Hermes teki pari terävää vastahyökkäystä. Paras paikka oli vierasjoukkueen Teemu Lahdella, jonka Jani Kylmämaa vapautti yksin Heinosta vastaan, mutta ahmavahti oli maineensa veroinen ja pysäytti kiekon.

Melko siistin avauserän lopulla saatiin jäähytalkoot aikaiseksi, kun Ahmojen ykkösketjun luoma tilanne päättyi siihen, että miehiä oli melkoinen määrä kasassa maalin edessä ja osin sisälläkin. Hermeksen maalivahti Teemu Lassila ja puolustaja Toni Salonen eivät Ahmojen Miikka Jäskestä tykänneet, ja tönimisestä jaettiin tasapuolisesti 14 minuuttia molemmille joukkueille. Erän pahoihin poikiin lukeutui myös kokkolalaisten Aku Joki-Erkkilä, joka pääsi kahdesti istunnolle korkeasta mailasta.

Toisen erän alussa Hermes pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla lähes kaksi minuuttia, mutta tilanne hukkui liialliseen kiekon siirtelyyn ja Heinosen kahteen hienoon torjuntaan Sami Nummen ja Jari-Pekka Pajulan laukauksista.

Peli oli lähtökohdat – kolmas ottelu neljässä päivässä – huomioiden yllättävänkin hyvätasoista ja viihdyttävää. Ainoastaan maaleja saatiin odottaa yli 37 minuuttia. Toisen erän lopulla Ahmat otti peliä hallintaansa, mutta alkukauden komeetta Lassila ei Hermeksen maalilla ollut helposti yllätettävissä.

Erän loppu oli Ahmojen juhlaa. Maalihanat avasi hetkeä aiemmin hyvän paikan hukannut Miikka Jäske, jonka ohjaus ilmasta Pasi Tammisen vetoon oli Lassilalle mahdoton torjuttava. Vain minuuttia myöhemmin Hermes-puolustaja Sami Nummelle sattui mustaakin mustempi hetki. Mies tarjoili joukkueensa alimpana miehenä kiekon suoraan Ahmojen Jukka Penttisen lapaan, ja Juuso kiitti nousemalla maalille ja laukomalla kiekon maalin ylänurkkaan.

Millintarkka voittomaali

Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen muokkasi ketjunsa uuteen uskoon ennen päätöserää herätelläkseen joukkuetta, mutta erän alku oli vierailijan kannalta murheellinen. Ensimmäisellä minuutilla Ahmojen Pasi Tamminen vapautti Janne Lehtisen nousuun laitaa pitkin, ja Lehtisen tulinen lyöntilaukaus upposi Hermes-maalin takakulmaan maalirautoja kilistäen: 3-0.

Hermeskin sai hyökkäyspeliään toimimaan. Puolustaja Sami Nummi yritti paikata aiempaa erhettään, mutta hänen laukauksensa ruuhkan takaa kilahti tolppaan. Seuraavalla minuutilla Hermeksen maalitilin avaus kuitenkin onnistui, kun kookas Jari-Pekka Pajula laukoi väkisin kavennuksen, vaikka Pasi Tamminen yrittikin estellä.

Hermes olisi saattanut kavennuksen jälkeen päästä hyvinkin mukaan taisteluun sarjapisteistä, mutta Ahmojen pelatessa ylivoimalla maalivahti Lassila lipsautti eron uudelleen kolmeen maaliin. Kotijoukkueen puolustaja Olli Korkeavuori sai kahdeksan maalisyöttönsä lisäksi tilastoihinsa myös avausmaalin, kun maskiton lyöntilaukaus siniviivan tuntumasta upposi maaliin.

Mikko Hankaniemen Lassilan tilalle maaliin vaihtanut Hermes sai vielä tilaisuutensa, kun Ahmoista Joni Hakonen ja maalintekijä Korkeavuori ottivat perätysten turhat jäähyt väkivaltaisuudesta ja huitomisesta. Ahmojen kauden tehohyökkääjät Juha-Pekka Loikas ja Penttinen karkasivat alivoimalla ylivoimahyökkäykseen, ja Loikaksen yrityksestä kiekko lipui lähes maaliviivaa pitkin menemättä kuitenkaan viivan yli.

Kun Ahmat ei paikkaansa hyödyntänyt, kuittasi Hermes toisessa päässä kaventaen ylivoimalla 4-2:een. Marc Gautschi laukoi, ja viltistä mukaan päässyt Antti Räikkönen ohjasi kiekon maaliin.

Kavennusmaalin jälkeiset viisi minuuttia olivat täysin Hermeksen, mutta Ahmojen puolustus piti, vaikka vierailija yritti viimeisellä minuutilla ilman maalivahtiakin. Miikka Jäsken veto olisi saattanut osua tyhjiin, mutta Hermes-pakki Siren sai mailansa väliin.

Väsynyt Hermes

- Ahmat pelasi nöyrän ja järkevän 60-minuuttisen ja ansaitsi voittonsa. Omassa pelissämme ei ollut järkeä, tahtoa eikä asennetta. Yksikään pelaaja ei ollut normaalitasollaan. Kunnia Ahmoille, joka teki meistä aseettoman, sanaili pettynyt Hermes-luotsi Pasi Arvonen.

Kuuden ottelun tauon jälkeen pisteittä jääneen Hermeksen hyökkäys oli yllättävänkin hampaaton. Etenkin Jani Uski oli täysin näkymätön läpi ottelun. Parhaimmistoon lukeutui joukkueensa avausmaalin laukonut Jari-Pekka Pajula, joka oli suuren kokonsa takia vaikeasti pideltävissä.

Puolustajista ylivoimaisesti näkyvin oli Sami Nummi, joka laukoi pariin otteeseen erittäin vaarallisesti. Jatkoajan tähdille pääsy jäi kuitenkin kauas, sillä sen verran karmaiseva toisen erän lopun harhasyöttö oli.

Maalivahdeista 26 kertaa torjunut Teemu Lassila ei ollut huono, vaikka hänet kesken pelin vaihtoon otettiinkin. Kolmea ensimmäistä takaiskua ei hänen tililleen voi laittaa, mutta neljäs sinne meneekin täysin. Tilalle tullutta Mikko Hankaniemeä ei juurikaan ehditty testaamaan, sillä Hermeksen painaessa Hankaniemi ehti torjua vain neljästi.

Hermeksen urakka ei lauantai-iltaan vielä helpottanut, sillä maanantaina Pasi Arvonen marssittaa joukkueensa tv-peliin viime kauden joukkueensa FPS:n vieraaksi. Sitä ennen Hermes käy vielä kääntymässä kotonaan Kokkolassa.

Energinen Ahmat

- Maalivahdit, kenttäpelaajat, upea taistelu joka jätkältä koko viikon, kiitteli Ahmojen valmentaja Janne
Tormonen omiaan pelkkiä voittoja tuoneen härkäviikon jälkeen.

Kotijoukkueesta kolme tähteä napsahtavat maalivahti Heinosen tilille 40 torjunnan ja kenties sitäkin suuremman henkisen merkityksen myötä. Puolustuksesta tähden saa kaksi maalia alustanut Pasi Tamminen, mutta yhtä hyvin maininnan ansaitsee hyvästä suorituksesta koko pakkikuusikko. Olli Korkeavuori avasi maalitilinsä, mutta saa katsoa peiliin pelin lopulla pahaan paikkaan ottamansa turhan huitomisjäähyn myötä.

Hyökkääjistä näkyvin oli Miikka Jäske, joka ehti olla esillä niin pahassa nahinoituaan vastustajan maalilla kuin hyvässäkin ohjaamalla tärkeän avausmaalin. Ratkaisuvastuu oli totutusti kokeneella kaartilla, kun Jukka Penttisen ja Janne Lehtisen tarkat laukaukset saattelivat Ahmat lopullisesti karkumatkalle.

Ahmojen urakka jatkuu keskiviikkona kotihallissa TuToa vastaan. Viikon toiseksi viimeiseltä sijalta aloittanut Ahmat lähtee lisäpisteiden hakuun tukevasti kahdeksannelta sijalta.