Voittaako UJK vihdoin?

MESTIS / Ennakko
Uusikaupunkilainen jääkiekkoväki ei juuri ole ilonhetkistä saanut nauttia tällä kaudella. UJK:n kausi oli tappioita tappioiden perään, ja jo varhaisessa vaiheessa oli selvää, että joukkue joutuu taistelemaan kauden päätteeksi karsintojen kautta säilyttääkseen Mestis-paikkansa. Tosipelit alkavat Uudessakaupungissa tänään, kun vastustajaksi luistelee Joensuun Jokipojat.

Ottelun mielenkiintoisin pelaaja saattaa olla länsirannikolla jo legendan maineeseen noussut Jari Torkki. Liigassa kovia maalimääriä mättäneen ja NHL-jäilläkin esiintyneen Torkin piti ainakin alunperin tehdä paluunsa kiekkokaukaloihin UJK:n paidassa karsintojen alkaessa. Torkki on käsileikkauksen jäljiltä toipilas, mutta eivätköhän miehen taidot ole edelleen siinä määrin tallella, että etenkin erikoistilannepelaamisessa on paljon annettavaa uudelle työnantajalle.

Kotijoukkueen mielenkiintoisimmat nimet löytyvät joukkueen puolustuksesta. Toinen kokenut raumalainen liigajyrä Mika Laaksonen teki jo aikaisemmin paluun kaukaloon, ja osoitti, ettei vuoden pelaamattomuus näy missään. Laaksonen rauhoittaa jo olemuksellaan UJK:n joukkuetta ja on loistava isähahmo nuorelle ryhmälle. Myös pelillisesti Laaksonen on muutamissa pelaamissaan otteluissa esiintynyt edukseen. Ylivoimapelissä miehen laukaus on pelote vastustajalle, ja omassa päässä pelaamisessa kokemus paikkaa aavistuksen hidastuneita jalkoja.

Lukko lainasi UJK:lle loppukaudeksi myös kaksi A-junioreidensa parasta puolustajaa, Ilkka Heikkisen ja Juuso Akkasen, joiden kummankin odotetaan haistelevan liigatuulia ensi kaudella. Heikkinen nousi loppukaudeksi jo liigarinkiin, vaikkei kertaakaan liigaottelussa Lukko-paitaa ylleen kiskonutkaan. Juuso Akkasen kauteen mahtui vakava jalkavamma. Viime kaudella hän pääsi jo pukemaan liigakamppailuun, mutta tällä kaudella oli tyytyminen A-junioriotteluihin. Kaksikosta on varmasti iloa Uudessakaupungissa. Molemmat ovat hyvin liikkuvia ja myös kiekolliseen peliin pystyviä puolustajia. Toisaalta kovat Mestis-väännöt opettavat nuorukaisia miesten tavoille.

HIFK:n kasvatti Olli Havikari pelasi alkukauden Kanadassa QMJHL-junioriliigassa, mutta palasi vuodenvaihteen jälkeen Suomeen. Isokokoinen nuori puolustaja on esiintynyt edukseen ja tuonut vaihtoehtoja UJK:n takalinjoille.

Hyökkäyksessä Viron maajoukkuehyökkääjä Maksim Ivanov ja pienikokoinen Topi Riutta ovat jaksaneet yrittää koko kauden, vaikka välillä onkin näyttänyt varsin synkältä. Potentiaalisia maalintekijöitä varsinaisista Kotkista ovat myös kovaa laukovat Hannu Pajunen ja Joni Aurasuo.

Kapteeni Sami Häätylä ja maalitykki Rami Kaupinsalo ovat olleet kauden aikana pettymyksiä, tosin Kaupinsalo on selkeästi piristynyt Matti Keinosen otettua joukkueen huostaansa.

Lukko tarjoili apuja myös UJK:n hyökkäykseen. Jaakko Hagelberg pelasi hyvän alkukauden Lukon A-junnuissa, mutta halusi miesten peleihin. Siirtokäsky kävi Forssaan, missä peli ei kuitenkaan kulkenut. Yhden ottelun verran Hagelberg ehti pelata myös liigassa. Kun siirtojen takaraja lähestyi, Lukko lähetti Hagelbergin Uuteenkaupunkiin. Hagelbergin otteet piristyivätkin tutussa ympäristössä, ja mies on viimeisissä kolmessa ottelussa onnistunut kahdesti maalinteossa.

UJK:n maalivahteja ei käy kateeksi. Torjuttavia kiekkoja tulee oikealta ja vasemmalta, maskin takaa ja lähietäisyydeltä. Sekä Matias Valavuo että Aki Kemppi ovat osoittaneet, että heihin joukkue ei kaadu. Molemmat ovat viime aikoina pelanneet suurin piirtein puoliksi, ja vuorotahdin mukaan olisi Kempin vuoro aloittaa.

Petteri Lotila tuli myös Raumalta vahvistamaan Kotkia, mutta miehen kausi päättyi nilkkamurtumaan. Muuten UJK:n joukkue on terve. Matti Keinonen saa siis valita mieluisensa ryhmän taistelemaan ensimmäiseen kauden tärkeimmistä kymmenestä pelistä. Ne ratkaisevat, jatkuuko Mestis-kiekko Uudessakaupungissa myös ensi talvena.

Pitkän linjan Mestisjoukkue Jokipojat putosi kauden 2000-01 päätteeksi sarjaporrasta alemmas konkurssin takia. Aikanaan liigassakin vieraillut organisaatio yrittää nyt paluuta maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Suomi-sarjan itälohkon voittanut Jokipojat lähti pudotuspeleihin länsilohkon nelosta Kiekko-Oulua vastaan selvänä suosikkina. Ensimmäisen ottelun Jokipojat voitti kotonaan 7-4, mutta Oulussa tuli kauden suurin tappio lukemin 1-5. Ratkaisevan kolmannen pelin Jokipojat voitti Mehtimäellä vahvan päätöserän turvin samoin numeroin, 5-1.

Jokipoikien mielenkiintoisin pelaaja löytyy maalin suulta. Aikoinaan TPS:n riveissä SM-liigaa ja EHL:ää sekä kotijoukkue UJK:n paidassa 2. divisioonaa pelannut Pekka Mäkitalo takaa, että UJK:n pelaajat eivät saa helpolla koko kauden tukossa olleita maaliruiskujaan auki.

Kivitalon kokoinen Arttu Käyhkö on pelannut SM-liigaa TPS:n ja Lukon paidoissa ja kiertänyt muuten maailman kiekkokaukaloita. NHL-farmi tuli nähtyä, ja nyt joensuulainen on jälleen kotona, joukkueensa kapteenina.

Jokipoikien ykkössentteri on KalPan kasvatti Mikko Vanninen, joka muutti Joensuuhun opiskelupaikan perässä. Vanninen oli runkosarjassa joukkueensa paras pistemies ja maalintekijä tehoillaan 22+16.

169-senttinen Juhana Repo uhmaa fysiikan lakeja kiekkokentillä. Pienestä koostaan huolimatta Repoa kuvataan yhdeksi Jokipoikien kovimmista rymistelijöistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle