UJK ennakkosuosikkina Diskoksen kimppuun

MESTIS / Ennakko
Uudenkaupungin Jää-Kotkat on aloittanut Mestis-karsinnat vahvasti. Koko kauden tappiokierteessä kulkenut joukkue on voittanut molemmat pelaamansa karsintaottelut. Tänään Uuteenkaupunkiin matkaa Jyväskylän Diskos, joka vastaavasti on poistunut häviäjänä molemmista karsintapeleistään.

UJK:n pelaajista on huokunut karsintasarjan otteluissa kauden aikana tyystin kadoksissa ollut peli-ilo. Nyt vastustajat eivät ole ennakkoon selkeästi parempia, eikä otteluihin tarvitse lähteä hakemaan mahdollisimman pieninumeroista tappiota. Nyt pelataan voitoista.

UJK lähtee illan kamppailuun ennakkosuosikin asemasta. Vastaavaa tilannetta ei juuri ole Uudessakaupungissa nähty. Yksi illan kysymysmerkeistä onkin, pysyykö kotijoukkueen takki kiinni.

Laaksonen UJK:n tehomies

Matti Keinonen on ripotellut hyökkääjänsä tasaisesti neljään ketjuun, joista jokainen pystyy ratkaisuihin. Varsinaista ykkösketjua on vaikea nimetä. Runkosarjan perusteella vaarallisimmat triot ovat Topi Riutta-Hannu Pajunen-Joni Aurasuo ja Maksim Ivanov-Pasi Reunanen-Jaakko Hagelberg. Nimekkäin ketju on Jari Torkin, Sami Häätylän ja Rami Kaupinsalon muodostama yhdistelmä, jolla on enemmän kokemusta kuin koko muun joukkueen hyökkääjillä yhteensä. Neljäs ketju on koottu lupaavan Lukosta lainatun keskushyökkääjän Juha-Pekka Ketolan ympärille. Ketjun laidoilla hyökkäävät Mikko Koski ja Marko Raita.

Maksim Ivanov on tehnyt karsintapeleissä kolme maalia, ja ketjun sentteri Reunanen onnistui kahdesti Jokipoikia vastaan karsintojen avauksessa.

UJK:n tehokkaimmat miehet löytyvät kuitenkin joukkueen puolustajista. Mika Laakonen on kahdessa karsintapelissä tehnyt tehot 1+4, ja hänen pakkiparinsa Mikko Rantanen 1+2. Laaksosen panos on ollut ehdoton yllätys. Laaksonen jakoi keskiviikkona Jokipoikia vastaan tukun oivaltavia passeja ylivoimapelissä, hyökkääjät vain tuntuivat häkeltyvän avoimista maalintekopaikoista.

Laaksosen panos näkyy myös hänen pakkiparinsa Mikko Rantasen otteissa. Tämä pienikokoinen puolustaja teki syksyllä virheitä virheen jälkeen, mutta Keinosen tulo valmentajaksi on saanut pojassa pelimiehen otteet esiin, ja nyt hän pelaa vielä kokeneen Laaksosen parina. Parempaa opastajaa ei nuori pelaaja saada tällä tasolla voi toivoa.

Lukon A-junioreista Kotkiin siirtynyt kaksikko Ilkka Heikkinen-Juuso Akkanen on myös näyttänyt, että askel miesten peleihin ei ole ollut heille liian suuri. Heikkinen avasi Jokipoikia vastaan maalitilinsä hienolla rannelaukauksella.

Kolmospariin jää 17-vuotias, 189-senttinen Olli Havikari, joka pelaa vielä ristikko päässä. Hänen parinaan pelaa Keinosen hyökkääjästä puolustajaksi siirtämä pitkän linjan uusikaupunkilainen Samu Kiiski.

Matias Valavuo on viime aikoina ollut Keinosen valinta aloittavaksi maalivahdiksi. Keskiviikkona Valavuon otteet olivat kaukana siitä, mitä mies parhaimmillaan runkosarjan kiekkosateessa esitti, ja pari maalia oli kyllä torjuttavissa. Mutta yhtäkaikki, Valavuo on torjunut joukkueelleen kaksi voittoa kahdessa karsintaottelussa.

Diskoksella ei paineita

Diskoksen valmentaja Jukka Ahvenjärvi totesi ennen karsintojen alkua, että hänen joukkueellaan ei ole mitään paineita noususta. Hyvä niin, sillä molemmat aikaisemmat karsintaottelut ovat päättyneet Diskoksen tappioon. Eilen Hayley Wickenheiserin tähdittämä Kirkkonummen Salamat kävi hakemassa voiton Jyväskylästä.

Mielenkiitoinen nimi Diskoksen joukkueessa on pitkä liigauran tehnyt Mika Paananen. Puolustajapulan takia tämä joukkueen kakkosvalmentaja on ottanut pakin paikan ja tuo joukkueen takalinjoille taitoa ja kokemusta. Paanasen otteita voidaankin illan mittaan vertailla toiseen tervaskantoon, eli kotijoukkueen Mika Laaksoseen. Myös Timo Kärki ja Jari Leppänen ovat siirtyneet hyökkäyksestä puolustukseen, tosin jälkimmäinen ei karsintasarjan otteluissa ole toistaiseksi pelannut.

Diskoksen paras puolustaja on kuitenkin Suomi-sarjan länsilohkon puolustajien pistepörssin voittanut Juha Hanhikoski, joka ei kuitenkaan ole karsintasarjassa onnistunut avaamaan pistetiliään. Hanhikosken pisteiden puuttumisesta voidaan tosin osoittaa syyttävällä sormella joukkueen hyökkääjiä, jotka ovat kyllä saaneet tekopaikkoja miehen syötöistä.

Diskoksen hyökkäysketjut ovat tasaisia, mutta ajoittain joukkuetta on vaivannut ratkaisijoiden puute. Jyväskyläläisten ykkösketjussa pelaavat Kimmo Kosonen, Hannu Päivärinta ja Lauri Selänne. Kolmikko on väsännyt kolme joukkueensa viidestä maalista karsintasarjassa.

Joukkueen maalia vartioi Tapparan juniorikoulun kasvatti Tero Kujala, joka pelaa jo kahdeksatta kautta Diskoksen riveissä ja on nähnyt joukkueen parhaat päivät Mestis-tasollakin. Kirkkonummen Salamat sai voittomaalinsa Kujalan virheestä, mutta yleensä mies on ollut parhaimmillaan kauden tärkeimmissä otteluissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle