Maalivahdit keskiössä seitsemännen pelin paineiden alla

MESTIS / Ennakko
Nouseeko Hrachovina takaisin tasolleen kauden tärkeimmässä paikassa?
Kuva © Timo Savela
LeKi oli ottelusarjassa voitoissa jo 3-1-karkumatkalla, mutta TUTO onnistui kuromaan eron umpeen ja viemään ratkaisun lähes myyttiseen seitsemänteen peliin.

Edellisen ottelun ratkaisu

Sarjan kuudes kamppailu Lempäälässä ei tarjonnut pelillisiä hienouksia, vaan molemmat joukkueet keskittyivät tiukasti estämään vastustajan maalinteon. Erityisesti LeKin tekemistä varjosti hienoinen pelko tappiosta. LeKi ei onnistunut rymistelemään TUTOa kumoon samalla tavalla kuin aikaisemmilla kerroilla. 

− Nämä ovat pienten marginaalien pelejä, joissa avausmaalin merkitys on suuri, totesi LeKin päävalmentaja Juha Juujärvi hävityn sarjan kuudennen pelin jälkeen perjantaina.

TUTO hyödynsi vähäiset maalipaikkansa LeKiä reilusti tehokkaammin, ja turkulaisten ratkaisumateriaali on vastustajaa huomattavasti laajempi. Ykköskentän taustalta nousi perjantain ottelussa esiin Rasmus Kulmala, joka upotti kaksi maalia, ja niiden lisäksi alusti yhden. 

Tulevan ottelun keskeiset seikat - seitsemännen ottelun taika

− Nyt se on laakista vainaa. Nämä viimeiset kaksi ottelua ovat olleet itselleni makeita pelejä. Huomenna toiselle joukkueelle on luvassa totaalinen nöyryytys, tunnelmoi TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen sarjan tasoituttua 3-3:een. 

Paras seitsemästä -sarjoissa takaa-ajaja saa suuren henkisen edun seitsemänteen peliin mentäessä. Tässä tilanteessa TUTO on noussut 3-1-tappioasemasta tasoihin, joten turkulaisilla voisi sanoa olevan etulyöntiasema. Suosikin viittaa TUTOn harteille entistä tiukemmin nyörittää se fakta, että ottelu pelataan sen kotiareenalla. 

Mielenkiintoisin kaksinkamppailu käydään varmasti joukkueiden maalivahtien kohdalla. LeKissä Mika Noronen loukkaantui, ja Dominik Hrachovina palasi tutulle paikalleen pelaavaksi maalivahdiksi. Hrachovina ei kuitenkaan ole päässyt runkosarjassa esittämiensä huippuotteiden tasolle.

TUTOn puolella tilanne on selkeämpi. Kaapo Kähkönen on pelannut tasaisella varmuudella, vaikka hänet vaihdettiinkin edellisessä Lempäälän ottelussa kahden takaiskun jälkeen Kimmo Meriläiseen.

Jos toinen maalivahti menettää keskittymiskykynsä tiukassa paikassa, on ottelusarjan ratkaisu siinä. Kummankin joukkueen tolppien väliin asettuvan sankarin on löydettävä itsestään paras mahdollinen isku, jotta oma joukkue jatkaisi neljän parhaan joukkoon. 

Myös pitkä sarja on vaatinut veronsa, ja puolikuntoisia pelaajia on molemmissa leireissä. Se, kumpi saa paremmin joukkonsa parsittua kokoon, on niskan päällä ratkaisujen hetkellä. Valmistautumisen on onnistuttava nappiin.

Kumman hermot kestävät? Kumpi luo paremman sapluunan ainutkertaiseen kamppailuun? Nämä ovat avainkysymyksiä tasaisen sarjan ratkaisun kynnyksellä. 

Huomionarvoista - seitsemäs ottelu ei ole kummallekaan arkipäivää

LeKi ei ole koko Mestis-historiansa aikana pelannut pudotuspelisarjaa siten, että se olisi venynyt äärimmäiseen ratkaisupeliin asti. Aiemmin pelattiin paras viidestä -systeemillä, mutta lempääläiset eivät koskaan joutuneet viidenteen otteluun.

TUTOn Mestis-taipaleella vastaava on tapahtunut puolivälierissä ainoastaan kerran, kun sen sarja KooKoota vastaan venyi viidenteen otteluun kaudella 2008-09. Silloin turkulaiset kampesivat itsensä välieriin.

Myös kauden 2000-01 finaalisarja Jukureita vastaan meni päätyyn asti, kuin myös viime kauden välierät Jukureita vastaan. Silloin turkulaiset hävisivät seitsemännen ottelun, mutta kirkastivat pettymyksensä lopulta pronssimitaleihin. 

TUTO on siis kokeneempi joukkue, mitä tulee kerrasta poikki -otteluihin. 

− Lähdemme otteluun pelaamaan mahdollisuudesta ansaita paikka välieriin. Tulee hieno ilta, hehkutti LeKin käskijä Juujärvi. 

Hieno ilta on varmasti luvassa, kun TUTO ja LeKi mittelevät lopullisesta paremmuudestaan Turun Kupittaalla lauantai-illan kiihkeässä kiekkonäytelmässä. "Game seven, players' heaven", tunnelmoivat pohjoisamerikkalaiset näitä herkkupaloja.

Seuraa Heitä

Kaapo Kähkönen #31 | New Jersey

Maalivahti

Kähkönen on ollut TUTOn selkäranka pitkin ottelusarjaa. Nuori maalivahti on torjunut tasaisesti, eikä suoritusvarmuus ole heilahdellut. Kestääkö pää seitsemännen ottelun paineen?

Dominik Hrachovina #49 |

Maalivahti

Nuori tšekkimaalivahti tiedetään kyvykkääksi torjujaksi, mutta viime aikoina miehen henkinen kantti on hieman rakoillut. Saako Hrachovina ajatuksensa kasaan kauden tärkeimpään peliin?

» Lähetä palautetta toimitukselle