Elämän ja kuoleman peli Vaasassa

MESTIS / Ennakko
Onnistuuko Sport sysäämään Jukurit synkkyyteen viimeisen kerran?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Sport ja Jukurit iskevät yhteen viidettä kertaa, ja nyt sarja on ensimmäistä kertaa katkolla, kun vaasalaiset onnistuivat viemään sarjan ensimmäisen vierasvoiton sunnuntaina Mikkelistä. Jukureilla on pelinsä kanssa todella paljon tehtävää, jos se vielä mielii pitää sarjan elossa ja jatkaa taistelua torstaina Kalevankankaalla.

Sunnuntain neljäs kohtaaminen oli avauserää lukuunottamatta Jukureilta luokaton esitys, sillä joukkue ei kahden viimeisen erän aikana pystynyt luomaan käytännössä ensimmäistäkään kunnollista maalintekotilannetta ja Sport käytti isäntien pahat puolustuspään virheet hyväkseen kovalla prosentilla.

− Isossa kuvassa kun katsotaan, niin pitää pelata omalla pelisysteemillä ja löytää enemmän kurinalaisuutta. Täytyy välttää kiekonmenetyksiä ja virheitä, mistä vastustaja on rokottanut edellisissä otteluissa, totesi Jukureiden apuvalmentaja TImo Turunen.

Avauserän pelaaminen jukurijoukkueelta oli kuitenkin näyte siitä, että joukkue pystyy Sportin haastamaan, kun se pääsee käyttämään omia aseitaan, fyysistä ja suoraviivaista pelaamista. Joonas Kalliola, Nestori Lähde ja Ville Paalanen etunenässä onnistuivat kuumentamaan vaasalaispelaajia ja sitä kautta saamaan pakan sekaisin.

Kuumentumisista seuranneita ylivoimia mikkeliläisryhmä ei kuitenkaan onnistunut käyttämään hyväkseen, vaan parhaat paikat aukesivat alivoimaiselle vierailijalle. Tähän osa-alueeseen täytyy Jukureiden saada radikaali muutos parempaan tai muuten joukkueelle koittaa jo kulman takana pilkistävä kesäloma.

Sportin ei ole missään vaiheessa sarjaa tarvinnut esittää parastaan, vaan vaikka se on otteluissa suuren osan ajasta ollut hyvinkin vaisu, niin Jukureiden passivoituminen johtoasemassa on päästänyt heidät mukaan peliin.

Näin kävi sekä kolmannessa että neljännessä pelissä ja molemmissa otteluissa Sport ratkaisi pelin viimeisellä kymmenminuuttisella. Jukureiden on siis kyettävä pelaamaan ottelusarjan ehjin esityksensä tiistai-iltana Kuparisaaressa, mikäli se mielii vielä kevättään pelien merkeissä jatkaa.

Tämä on ollut myös merkittävä ero joukkueiden välillä. Jukurit on onnistunut luomaan otteluiden avauserissä riittävän määrän paikkoja kolmeen-neljään osumaan, mutta viimeistely on ontunut pahasti. Sportin kovat yksilöt, kuten Mika Kujanpää, Samuli Kivimäki ja Markus Piispanen, ovat puolestaan käyttäneet vähäiset paikkansa kylmästi hyväkseen.

Avausmaalilla paineet vastustajalle

Avausmaalin merkitys on myös erittäin suuri. Jukurit on yleensä saanut hurjasti lisää virtaa maalista, mutta vastaavasti vastustajan maali on saanut joukkueen lamaantumaan täysin. Vieraiden olisi siis tärkeää iskeä ottelun avausmaali, ja sen jälkeen pyrittävä pelaamaan fiksusti johtoasemassa, kuten sarjan toisessa kohtaamisessa kävi.

Jukurit onnistui pitämään tiiviillä viisikkopuolustuksella pitämään Sportin poissa maalipaikoilta ja iski itse paikoistaan voittoon tarvittavat osumat. Edellisen vierasottelun tapaisella johtoasemassa kuoreen vetäytymisellä joukkue ei pysty ottelua voittamaan, vaan sen on uskallettava myös hyökätä.

Sportilla on kuitenkin ottelussa suuremmat paineet, kun se pelaa katkaisuottelua. Jukureilla on ottelussa ainoastaan voitettavaa ja se saattaa kääntyä Jukureiden eduksi, jos se pääsee ottelussa johtoon ja pystyy sen myös pitämään. Sportin pelaajistossa on ollut havaittavissa pientä turhatuneisuutta silloin, kun onnistumisia ei ole tullut, joten tämänkin vuoksi viisikkopuolustuksen toimiminen on vierailjoiden pelin tärkeä asia.

Tappioasema ottelusarjassa ei ole ainakaan jukurivalmennusta lamauttanut, sillä siellä usko jatkopaikkaan on edelleen vahva:

− Aikaisemmat ottelut ovat olleet meille vaikeita, mutta huomenna on taas uusi mahdollisuus. Tavoitteena on voittaa seuraavat kolme peliä ja mennä sarjan voittoon, sanoi Turunen.

Joukkueiden kokoonpanoissa ei ole suurempia muutoksia aiempiin kohtaamisen nähden odotettavissa, vaan joukkueet jatkanevat hyvin samoilla kaavoilla mihin sunnuntaina Mikkelissä jäätiin.

Seuraa Heitä

Mika Kujanpää #37 |

Hyökkääjä

Ottelusarjan kuumin hyökkääjä on iskenyt sarjassa jo tehot 2+2, ja edellisessä kohtaamisessa oli ottelun suurin sankari kahdella osumallaan. Jatkuuko maalivire myös kotiyleisön edessä?

Niko Laakkonen #23 |

Laitahyökkääjä

Jukureiden kultaista kypärää kantava hyökkääjä on ollut yksi joukkueen näkyvimpiä pelaajia pudotuspeleissä. Sinnikäs taistelija antaa kentällä aina kaikkensa, mutta nyt yrityksen on alettava näkymään myös tulostaululla.

» Lähetä palautetta toimitukselle